Κουρασάο (λικέρ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ποτήρι λικέρ με Μπλε Κουρασάο (Curaçao).

To Κουρασάο (Curaçao) (προφορά:kjʊərəsaʊ, kewr-ə-sow και στα Ελληνικά: κιουρασάου), είναι ένα είδος λικέρ που είναι φτιαγμένο με αποξηραμένες φλούδες του εσπεριδοειδούς λαράχα (laraha),(που φύεται στο νησί Κουρασάο, απ' όπου και η ονομασία). Το φυτό αυτό δεν είναι ενδημικό είδος στο νησί και μοιάζει με το πορτοκάλι, καθώς προήλθε από την ποικιλία πορτοκαλιών Βαλένθια, που είχε μεταφερθεί εκεί από τους Ισπανούς εξερευνητές. Το έδαφος του νησιού Κουρασάο είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά και αυτό, σε συνδυασμό με το ξηρό κλίμα, αποδείχτηκε ότι δεν ταίριαζε με την καλλιέργεια του πορτοκαλιού Βαλένθια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μικρά και πικρά φρούτα στα δέντρα. Αν και η πικρή σάρκα του λαράχα δεν είναι καθόλου βρώσιμη, η φλούδα του διατήρησε την αρωματική και γευστική ευωδιά, διατηρώντας μεγάλο μέρος της ουσίας από την ποικιλία Βαλένθια.[1]

Ιστορικό παρασκευής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλές μάρκες έχουν διεκδικήσει την πατρότητα του Κουρασάο. Ο Λούκας Μπολς, μέτοχος της VOC και ιδιοκτήτης αποστακτηρίου στο Άμστερνταμ, χρησιμοποίησε τον 18ο αιώνα τα πικρά πορτοκάλια του νησιού για να φτιάξει ένα λικέρ το οποίο έμοιαζε πολύ με το σημερινό Μπλε Κουρασάο. Ο ίδιος πρόσθεσε μπλε χρωστικές στο λικέρ για να μοιάζει πιο εξωτικό. Μια άλλη θεωρία λέει ότι το Κουρασάο παρασκευάστηκε και διατέθηκε για πρώτη φορά στην αγορά από την οικογένεια Σενιόρ (Senior) το 19ο αιώνα,[2] μια θεωρία που προτάθηκε από την ίδια την εταιρεία. Η Senior είναι η μόνη εταιρεία που χρησιμοποιεί λαράχα από το νησί και έτσι είναι η μόνη εταιρεία που επιτρέπεται στις ΗΠΑ να χρησιμοποιεί την λέξη «αυθεντικό» στην ετικέτα.[3]

Αφίσα διαφήμιση με ηδύποτα (κιγχόνης curacao...) στο Μουσείο Pont-l'Evêque (Νορμανδία).

Για να φτιαχτεί το λικέρ αποξηραίνεται η φλούδα του λαράχα, αναδεικνύοντας τα γλυκά αρωματικά του έλαια. Μετά τον εμποτισμό του, στην αλκοόλη και το νερό επί αρκετές ημέρες, η φλούδα αφαιρείται και προστίθενται άλλα καρυκεύματα.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ποτό Κουρασάο έχει γεύση που προσιδιάζει σε εκείνη του πορτοκαλιού, με ποικίλο βαθμό πικρότητας. Είναι άχρωμο από τη φυσική του προέλευση, όμως συχνά γίνεται χρωματισμός του με τεχνητά μέσα (συνήθως μπλέ ή πορτοκαλί), κάτι που προσδίδει εξωτική εμφάνιση στα κοκτέιλ και σε άλλα μικτά ποτά. Το μπλέ χρώμα επιτυγχάνεται με την προσθήκη μιας χρωστικής, που είναι συχνά λαμπερή μπλέ (E133 Brilliant Blue)[4] ή σκούρο μπλέ, από την χρωστική κυανό πατέντα V (Ε131).

Παρόμοια ποτά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα κυκλοφορούν και μερικά άλλα λικέρ που μοιάζουν με το λικέρ Κουρασάο. Αυτά έχουν διαφορετικές γεύσεις, όπως καφέ, σοκολάτας, σταφίδας και ρούμι. Οι γεύσεις επιτυγχάνονται με την προσθήκη των αντίστοιχων συστατικών.

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Curacao». food.com. 17 Αυγούστου 1999. 
  2. Benjamin, Alan Fredric (2002). Jews of the Dutch Caribbean. Routledge. ISBN 0-415-27439-7. 
  3. Piercy, Joseph (2013). Slippery Tipples: A Guide to Weird and Wonderful Spirits and Liqueurs. The History Press. ISBN 9780752496856. 
  4. «Ιστότοπος για το λικέρ Κουρασάο και τα Triple secs». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]