Κοκκοράς Αρκαδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°34′48″N 21°56′13″E / 37.58000°N 21.93694°E / 37.58000; 21.93694

Κοκκοράς
Κοκκοράς is located in Greece
Κοκκοράς
Κοκκοράς
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΠελοπόννησος
Περιφερειακή ΕνότηταΑρκαδίας
ΔήμοςΓορτυνίας
Δημοτική ΕνότηταΗραίας
Δημοτική ΚοινότηταΚοκκοράς
Γεωγραφία
Γεωγραφικό διαμέρισμαΠελοπόννησος
ΝομόςΑρκαδίας
Υψόμετρο350
Πληροφορίες
Ονομασία κατοίκωνΚοκκοραίοι
Ταχ. κώδικας22028
Τηλ. κωδικός2795

Ο Κοκκοράς βρίσκεται στον Δήμο Γορτυνίας (πρώην Δήμος Ηραίας), στη Δημοτική Ενότητα Ηραίας του Νομού Αρκαδίας. Μαζί με τον οικισμό Μπαρδάκι (παλαιότερα γνωστόν και ως «Μπαρδάτσι») συνιστά το Δημοτικό Διαμέρισμα Κοκκορά της Δημοτικής Ενότητας Ηραίας. Στην κορυφή του λόφου του χωριού δεσπόζει ο Ιερός ναός του Προφήτη Ηλία, ο οποίος χρονολογείται από τα τέλη του 1800. Τα σπίτια του χωριού είναι πέτρινα, χτισμένα στον παραδοσιακό Γορτυνιακό ρυθμό. Ξεχωρίζει επίσης το πετρόκτιστο κτίριο του σχολείου και ο ωραίος διαμορφωμένος χώρος του σε συνδυασμό με την ωραία θέα αυτού του σημείου. Το χωρίο διαθέτει πολλά τρεχούμενα νερά και αρκετή βλάστηση στην επικράτεια του καθώς αποτελεί και εξαίσια επιλογή για φυσιολατρικούς περιπάτους.

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα όρια του χωριού, σύμφωνα με ιστορικούς, βρίσκονται ερείπια από την περίοδο του Βυζαντίου ενώ εικάζεται ότι στην ίδια περιοχή πιθανόν βρισκόταν η αρχαία πόλη Μελαινές που άκμασε ταυτόχρονα με την Ηραία και μετά εξεφανίστηκε τελείως.

Στον Κοκκορά γεννήθηκε ο Κωσταντής Τσάκαλης, ο οποίος σύμφωνα με τον Φωτάκο, βιογράφο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, υπήρξε ένας εκ των επικεφαλής της σωματοφυλακής του Γέρου του Μωριά και πολέμησε στο πλευρό του σε όλες τις μάχες για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Δημογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κοκκοράς παλαιότερα υπήρξε μεγάλο κεφαλοχώρι με πολλές οικογένειες και ακμαίο πλυθισμό. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο οικισμός είχε 62 μόνιμους κατοίκους, ενώ σύμφωνα με την η απογραφή του 2001 το χωριό είχε 102 μόνιμους κατοίκους. Οι λίγοι πια κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με την γεωργία αλλά και με την κτηνοτροφία σε μικρότερο όμως βαθμό.

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οικισμός συνδέεται οδικά με δρόμο 3,5 χιλιομέτρων με την Αγάλω, με δρόμο 2 χιλιομέτρων με τα Κακουραίικα, με δρόμο 4 χιλιομέτρων με το Μπαρδάκι και με δρόμο 5,5 χιλιομέτρων με την κάτω Ριζοσπηλιά. Το χωριό απέχει 25 χιλιόμετρα από την Δημητσάνα, 30 χιλιόμετρα από τα Λαγκάδια και 75 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]