Εξώστης καφενείου τη νύχτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Καφέ Τεράς τη Νύχτα)
Εξώστης καφενείου τη νύχτα
ΟνομασίαΕξώστης καφενείου τη νύχτα
ΔημιουργόςQ5582
Έτος δημιουργίας1888
ΕίδοςΛάδι σε μουσαμά
Ύψος80.7 εκ.
Πλάτος65.3 εκ.
ΜουσείοKröller-Müller Museum, Οτέρλο
Χάρτης
Σημειώσειςεπίσης γνωστό ως "Εξώστης καφενείου στην Πλατεία ντυ Φόρουμ"
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα

Ο πίνακας Εξώστης καφενείου τη νύχτα, επίσης γνωστό ως Εξώστης καφενείου στην Πλατεία ντυ Φόρουμ, είναι μια ελαιογραφία που δημιουργήθηκε από τον Ολλανδό καλλιτέχνη Βίνσεντ βαν Γκογκ σε έναν βιομηχανικό ασταρωμένο καμβά μεγέθους 25 (Toile de 25 figure) στην Αρλ, της Γαλλίας στα μέσα του Σεπτεμβρίου 1888. Ο πίνακας δεν έχει υπογραφεί, μα περιγράφεται και αναφέρεται από τον καλλιτέχνη σε τρία γράμματα.[1] Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο σχέδιο με πένα της σύνθεσης που προέρχεται από την κληρονομιά που άφησε ο καλλιτέχνης.

Οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν ακόμα να σταθούν στη βορειοανατολική γωνία της Πλατείας ντυ Φορούμ (Place du Forum), όπου ο καλλιτέχνης είχε στήσει το καβαλέτο του.[2] Με θέα τη βεράντα του δημοφιλούς καφενείου προς τη φωτισμένη πλατεία με τεχνητό φωτισμό, καθώς και στο επιβαλλόμενο σκοτάδι της οδού ντυ Παλέ που κατέληγε σε οίκημα (προς τα αριστερά, δεν απεικονίζεται) και πέρα από αυτό, στον πύργο μιας πρώην εκκλησίας (σήμερα είναι το Επιγραφικό Μουσείο [Musée Lapidaire]). Προς τα δεξιά, ο Βαν Γκογκ έδειξε επίσης ένα φωτισμένο μαγαζί, καθώς και μερικά κλαδιά από τα δέντρα γύρω από τον τόπο, αλλά παρέλειψε τα απομεινάρια από τα ρωμαϊκά μνημεία ακριβώς δίπλα από αυτό το μικρό μαγαζί. Ο πίνακας βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Kröller-Müller στο Ότερλοο της Ολλανδίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Δείτε στο www.vangoghletters.org, Advanced Search». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2016. 
  2. Στο μέρος το 1990/91 έγιναν εργασίες ώστε να αναπαριστά τον πίνακα του Βαν Γκογκ.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συντεταγμένες: 43°40′39″N 4°37′38″E / 43.67750°N 4.62722°E / 43.67750; 4.62722