Κάρυο (βοτανική)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Καρύδι (βοτανική))
Τα φουντούκια είναι βοτανολογικά κάρυα.

Το κάρυο στη βοτανική είναι ο καρπός με σκληρό κέλυφος ορισμένων φυτών που φέρουν αδιάρρηκτο καρπό. Ενώ μερικοί ξηροί καρποί καλούνται «κάρυα», μόνο ορισμένοι θεωρούνται από τους βιολόγους βοτανολογικά κάρυα. Το καρύδι, για παράδειγμα, δεν συγκαταλέγεται στα (βοτανολογικά) κάρυα.

Βοτανολογική περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάγραμμα καρύου. Διάκριση μεταξύ σπόρου και καρπού.
Οι καρποί της καστανιάς, δηλαδή τα κάστανα, είναι κάρυα με τη βοτανολογική έννοια.

Ένα κάρυο στη βοτανική είναι ένας απλός ξηρός καρπός που περιέχει ένα σπόρο – σπάνια δύο – στον οποίο ο τοίχος ωοθηκών γίνεται πολύ σκληρός (πετρώδης ή ξύλινος) στην ωριμότητα, και όπου ο σπόρος παραμένει συνημμένος ή λιωμένος με τον τοίχο ωοθηκών. Για παράδειγμα, τα βοτανολογικά κάρυα παράγονται από μερικές οικογένειες της τάξης των Φηγωδών (Fagales) όπως (οι ονομασίες των καρπών αναγράφονται μετά την παύλα (–)):

Ξηροί καρποί και χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καρύδι (δηλ. ο καρπός της καρυδιάς) δεν είναι κάρυο με τη βοτανολογική έννοια.

Μερικοί ξηροί καρποί (συμπεριλαμβανομένου του καρυδιού (αρχ. ελλ. «κάρυον»)) και άλλα σπέρματα (σπόροι) που δεν έχουν τα χαρακτηριστικά της βοτανολογικής περιγραφής αλλά μοιάζουν με κάρυα:

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Schinziophyton is named after Swiss botanist Hans Schinz». Multilingual Multiscript Plant Name Database (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2012. 
  2. Bertholletia is named for the French chemist Claude-Louis Berthollet