Θοδωρής Παπαθεοδώρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θοδωρής Παπαθεοδώρου
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Θοδωρής Παπαθεοδώρου (Ελληνικά)
Γέννηση1965
Δίκαια Έβρου
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΔημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
δάσκαλος δημοτικού σχολείου

Ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου είναι Έλληνας μυθιστοριογράφος και συγγραφέας.[1][2][3]

Γεννήθηκε στα Δίκαια του νομού Έβρου το 1965, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στην Παιδαγωγική ακαδημία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Εργάστηκε ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Για αρκετά χρόνια εργάστηκε σε αθηναϊκές εφημερίδες και ασχολήθηκε με τη σάτιρα.

Έργο και διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004 το μυθιστόρημά του με τίτλο "Το αστρολούλουδο του Βοσπόρου" τιμήθηκε με το Βραβείο καλύτερου έργου μνήμης, στα πλαίσια του 20ού Πανελλήνιου Συμποσίου Ποίησης και Πεζογραφίας.

Το 2007 το μυθιστόρημά του με τίτλο "Οι εφτά ουρανοί της ευτυχίας" τιμήθηκε με βραβείο ελληνικού μυθιστορήματος. Το 2010 το μυθιστόρημά του "Οι κόρες της λησμονιάς" ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών του ΕΚΕΒΙ. Το ίδιο ίσχυσε και για το μυθιστόρημά του "Οι καιροί της μνήμης" το έτος 2012.

Έχει δημοσιεύσει δεκαέξι μυθιστορήματα, με πιο πρόσφατα, το βιβλίο "Γυναίκες της μικρής πατρίδας" και το βιβλίο "Λιανοκέρια της μικρής πατρίδας" (εκδόσεις Ψυχογιός, 2018), όπως και τέσσερα μυθιστορήματα για παιδιά και δύο βιβλία για παιδιά πρώτης σχολικής ηλικίας.[4]

Πρόσθετα έχει ενεργά ασχοληθεί με τη συγγραφή σεναρίων και θεατρικών έργων. Έχει επίσης συγγράψει τα πολιτικά θρίλερ "Sφαγείο Sαλονίκης" (2011), "Μαύρη αυγή" (2013) και "Εντιμότατα λαμόγια" (2017).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Θοδωρής Παπαθεοδώρου: συνέντευξη στον Λάζαρο Αντωνιάδη». diastixo.gr. 22 Νοεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2023. 
  2. «Συγγραφέας Θοδωρής Παπαθεοδώρου». AthensVoice. 26 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2023. 
  3. Group), Radiotileoptiki S.A (OPEN Digital (1 Ιανουαρίου 1980). «Θοδωρής Παπαθεοδώρου: «Είμαστε έθνος ιστορικά αναλφάβητο»». ΕΘΝΟΣ. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2023. 
  4. «ΠΡΟΣΩΠΟ – Βιβλιοnet». Βιβλιοnet – The Greek Books in Print. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2023.