Θεοχάρης Ολύμπιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεοχάρης Ολύμπιος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα γεννήσεωςΘεοχάρης Κεφαλάς
Χώρα πολιτογράφησηςΟθωμανική Αυτοκρατορία
Ελλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιωτικός
επαναστάτης
Οικογένεια
ΟικογένειαΚεφαλάδες
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπληρεξούσιος
στρατηγός

Ο Θεοχάρης Ολύμπιος Κεφαλάς, υπήρξε Έλληνας προεστός της Θεσσαλίας . Κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, πήρε μέρος στην Συνέλευση των Σαλώνων, υπήρξε μέλος της Α' Εθνοσυνέλευσης και ιδρυτής της Γερμανικής Λεγεώνας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγόταν από το γνωστό αρχοντικό οίκο των Κεφαλάδων, παλαιοβυζαντινής καταγωγής, με διακεκριμένους κλάδους τόσο στη Θεσσαλία όσο και στην Κεφαλονιά. Ο Ιωάννης Τυπάλδος Λασκαράτος στην σχετική του έρευνα σε επιστημονικό δελτίο της Γενεαλογικής & Εραλδικής Εταιρείας το 1976 αναφέρει : "Θεσσαλία: Εκ του κλάδου τούτου, ως αναφέρει ο Τσιστέλης, κατά την παράδοσιν, πρόερχεται εξ Ηπείρου, διεκρίθη ο βαρώνος Θεοχάρης Κεφαλάς, ο οποίος έλαβε μέρος εις την Ελληνικήν επανάστασιν, κατά τα έτη 1821-22. Ούτος απεστάλη εις την Ευρώπην, προ εξεύρεσιν δανείου δι' εγγράφου της 23ης Νοεμβρίου 1821, του Αρείου Πάγου, το οποίον τον αναφέρει ως βαρώνον Θεοχάρην Κεφαλάν Ολύμπιον, Πολεμικόν Αξιωματικόν".[1] Κατά την ιδρυτική συνέλευση του Αρείου Πάγου στα Σάλωνα υπήρξε εκπρόσωπος της Θεσσαλίας, Αγράφων και Κοκόση κατ' επιτροπίαν του Κωνσταντίνου Σακελίων[2].

Λίγο πριν το θάνατο του απονεμήθηκε τιμητικά ο βαθμός του στρατηγού. Επίσης στα αρχεία της Μεγάλης Τεκτονικής Στοάς της Ελλάδας απαντάται το όνομα του, αλλά δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν πρόκειται για τον ίδιο ή για τον υιό του Θεοχάρη[3]. Σε αρχεία της εποχής αναφέρεται ήδη ως μακαρίτης το 1824, όπου πρέπει να τοποθετηθεί και ο θάνατός του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κοκκίνου, Δ. (1965). Μνημεία της Ελληνικής Ιστορίας, τομ Ε', τευχ.1, σελ.131 & τευχ.2, σσ.311 & 374. Πρβλ. Ακαδημίας Αθηνών. 
  2. «Τα κατά την αναγέννησιν της Ελλάδος», Ανδρέου Ζ. Μαμούκα, Τόμος Β', Πειραιάς, Τυπογραφία Ηλίου Χριστοφίδου, Η αγαθή τύχη, 1839, σελ. 84-85 (από τα Πρακτικά της Συνέλευση των Σαλώνων, 17 Νοεμβρίου 1821 του Οργανισμού της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας). 
  3. «Διακεκριμένοι Έλληνες Τέκτονες». Μεγάλη Στοά της Ελλάδος. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιανουαρίου 2017. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς, 1963, Αθήνα, Τόμος Η΄, σελ. 449
  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τ.32
  • Ιωάννη Τυπάλδου-Λασκαράτου: "Οικογένειαι Κεφαλά εις την Ελλάδα - Ιστορικά & Εραλδικά στοιχεία," σελ.446
  • Grandes Familles de Grece-Dictionaire historique et Genealogique, Paris