Η χωριατοπούλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Χωριατοπούλα
The Country Girl
ΣκηνοθεσίαΤζορτζ Σίτον
ΠαραγωγήΓουίλιαμ Πέρλμπεργκ
ΣενάριοΤζορτζ Σίτον
Κλίφορντ Όντετς (Θεατρικό)
ΠρωταγωνιστέςΜπινγκ Κρόσμπι
Γκρέις Κέλι
Γουίλιαμ Χόλντεν
ΜουσικήΒικτορ Γιανγκ
Χάρολντ Άρλεν
Ίρα Γκέρσουιν
ΦωτογραφίαΤζον Φ. Γουόρεν
ΜοντάζΈλσγουορθ Χόγκλαντ
Εταιρεία παραγωγήςParamount Pictures
ΔιανομήParamount Pictures και Netflix
Πρώτη προβολήCountry flag 17/5/1954
Κυκλοφορία1954
Διάρκεια104 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά

Η Χωριατοπούλα (Αγγλ. The Country Girl) είναι δραματική ταινία παραγωγής 1954 σε σκηνοθεσία Τζορτζ Σίτον και είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Κλίφορντ Όντετς. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Γκρέις Κέλι, Μπινγκ Κρόσμπι και Γουίλιαμ Χόλντεν. Η ταινία έλαβε 7 υποψηφιότητες για όσκαρ και χάρισε στην Κέλι Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου και στο σκηνοθέτη και σεναριογράφο Τζορτζ Σίτον όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φρανκ Έλτζιν (Μπινγκ Κρόσμπι), ένας καταβεβλημένος από το αλκοόλ τραγουδιστής κι ηθοποιός έχει την ευκαιρία να επανέλθει στο προσκήνιο, όταν ο σκηνοθέτης Μπέρνι Ντόουντ του δίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο νέο του μιούζικαλ. Η ανασφάλεια του Φρανκ για το αν θ'ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του τον οδηγεί ακόμα περισσότερο στο ποτό αφήνοντας τη σύζυγό του Τζορτζι (Γκρέις Κέλι) να διαχειρίζεται τα πάντα. Η αδυναμία του συζύγου της εκνευρίζει τη Τζόρτζι, η οποία θεωρεί όλο και πιο δύσκολο να ανεχτεί την ανευθυνότητά του. Ο Μπέρνι θεωρεί ότι η υπεύθυνη για τα προβλήματα του Φρανκ είναι η Τζόρτζι και προσπαθεί να βοηθήσει το ζευγάρι, αλλά ερωτεύεται τη Τζόρτζι. Δεδομένης της περιόδου που γυρίστηκε η ταινία, είναι αξιοσημείωτοι οι ρεαλιστικοί και ειλικρινείς της διάλογοι και η αντιμετώπιση της κρυφής πλευράς του αλκοολισμού.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το θεατρικό έργο του Όντετς είχε χαρίσει στην ηθοποιό Γιούτα Χάγκεν, που το ερμήνευσε στο Μπρόντγουεϊ Βραβείο Τόνυ. Αλλά όταν η εταιρία παραγωγής Paramount εξασφάλισε τα δικαιώματα του θεατρικού, προτίμησε να προσλάβει την Γκρέις Κέλι ανερχόμενο αστέρι του Χόλιγουντ την περίοδο εκείνη. Η Κέλι, που εκείνη τη χρονιά είχε ήδη τρεις ταινίες στην κορυφή του box-office (Σιωπηλός Μάρτυς (Rear Window), Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως (Dial M For Murder), Οι γέφυρες του Τόκο Ρι (The Bridges At Toko Ri)) απαρνήθηκε την κομψή της εικόνα για να υποδυθεί μια απλή νοικοκυρά ερωτευμένη με τον αλκοολικό σύζυγό της και ταλαιπωρημένη από τη ζωή.

Δύο χρόνια αργότερα η ηθοποιός επρόκειτο να ανοίξει τα φτερά της και ν' αποχαιρετήσει το Hollywood, έχοντας πρώτα ολοκληρώσει την τελευταία της ταινία, Ο κύκνος (The Swan) για να πάει στο Μονακό και να γίνει πριγκίπισσα στο πλάι του πρίγκιπα Ρενιέ.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία προτάθηκε για 7 όσκαρ και κέρδισε δύο, ένα εκ των οποίων πήγε στην Γκρέις Κέλι για την ερμηνεία της καταπιεσμένης συζύγου, αν και πολλοί εκείνη τη χρονιά θεωρούσαν ότι το όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου έπρεπε να πάει στη Τζούντι Γκάρλαντ για το Ένα αστέρι γεννιέται (A Star Is Born) (όταν η Γκάρλαντ έχασε το βραβείο ο Γκράουτσο Μαρξ της έστειλε τηλεγράφημα καταγγέλοντας την κλοπή). Η ταινία προτάθηκε και για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αλλά το έχασε από Το λιμάνι της αγωνίας (On The Waterfront, 1954) του Ηλία Καζάν[1]. Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια στο Φεστιβάλ των Καννών.

Βράβευση:

  • Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου - Γκρέις Κέλι
  • Διασκευής Σεναρίου - Τζορτζ Σίτον

Υποψηφιότητα:

  • Καλύτερης Ταινίας – Γουίλιαμ Πέρλμπεργκ
  • Σκηνοθεσίας – Τζορτζ Σίτον
  • Α' Ανδρικού Ρόλου - Μπινγκ Κρόσμπι
  • Φωτογραφίας σε ασπρόμαυρη ταινία - Τζον Φ. Γουόρεν
  • Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης - Χαλ Περέιρα, Ρόλαντ Άντερσον, Σάμιουελ Μ. Κόουμερ και Γκρέις Γκρέγκορι

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «NY Times: The Country Girl». New York Times. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2008.