Σλάβοϊ Ζίζεκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ζίζεκ)
Σλάβοϊ Ζίζεκ
Ο Σλάβοϊ Ζίζεκ στο Λίβερπουλ το 2008.
Γέννηση21 Μαρτίου 1949 (1949-03-21) (75 ετών)
Λιουμπλιάνα, Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σλοβενίας, Γιουγκοσλαβία (σήμερα Σλοβενία)
ΠερίοδοςΦιλοσοφία 20ου/21ου αιώνα
ΠεριοχήΔυτική φιλοσοφία
ΣχολήΕγελιανισμός
Λακανιανή ψυχανάλυση
Μαρξισμός
Κύρια ΕνδιαφέρονταΠολιτιστικές σπουδές, θεωρία κινηματογράφου, ιδεολογία, μαρξισμός, οντολογία, πολιτική θεωρία, ψυχανάλυση, θεολογία
Αξιοσημείωτες ΙδέεςΗ ιδεολογία ως ασυνείδητη φαντασίωση που δομεί την πραγματικότητα
Υπερβατικός υλισμός
Επιδράσεις
Επηρέασε

Ο Σλάβοϊ Ζίζεκ (Slavoj Žižek [ˈslavoj ˈʒiʒɛk], γεν. 21 Μαρτίου 1949) είναι Σλοβένος φιλόσοφος και κριτικός θεωρητικός που δουλεύει στα πλαίσια των παραδόσεων του Χεγκελιανισμού, του Μαρξισμού και της Λακανιανής ψυχαναλυτικής. Ο Ζίζεκ έχει σημαντική συμβολή σε τομείς όπως η πολιτική θεωρία, η θεωρία του κινηματογράφου και η θεωρητική ψυχανάλυση.

Αντλεί παραδείγματα από τη μαζική κουλτούρα για να εξηγήσει τη θεωρία του Ζακ Λακάν και τις χρήσεις της λακανιανής ψυχαναλυτικής, και θέσεις της χεγκελιανής φιλοσοφίας και της μαρξιστικής οικονομικής θεωρίας για να ερμηνεύσει τα κοινωνικά φαινόμενα. Τα θέματα που πραγματεύεται στα γραπτά του συμπεριλαμβάνουν την υποκειμενικότητα, την ιδεολογία, τον καπιταλισμό, το φονταμενταλισμό, το ρατσισμό, την ανεκτικότητα, την πολυπολιτισμικότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικολογία, την παγκοσμιοποίηση, τον Πόλεμο στο Ιράκ, την επανάσταση, την ουτοπία, τον ολοκληρωτισμό, το μεταμοντερνισμό, τη μαζική κουλτούρα, την όπερα, τον κινηματογράφο, την πολιτική θεολογία και τη θρησκεία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ζίζεκ γεννήθηκε στην Λιουμπλιάνα της ΣΔ Σλοβενίας, στην Γιουγκοσλαβία, σε μια οικογένεια της μέσης τάξης.[1] Ο πατέρας του Γιόζε Ζίζεκ ήταν οικονομολόγος και δημόσιος υπάλληλος από την περιοχή του Πρεκμούριε, στην ανατολική Σλοβενία. Η μητέρα του Βέσνα, καταγόμενη από τους λόφους Γκορίτσια στην παραθαλάσσια Σλοβενία, ήταν λογίστρια σε κρατική επιχείρηση. Οι γονείς του ήταν άθεοι.[1][2] Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των παιδικών του χρόνων στη παραλιακή πόλη του Πορτορόζ, όπου εκτέθηκε σε Δυτικές ταινίες, θεωρία και λαϊκό πολιτισμό.[3] Όταν ο Σλάβοϊ ήταν έφηβος η οικογένεια του επέστρεψε στην Λιουμπλιάνα όπου σπούδασε στο Λύκειο Μπέζιγκραντ.[3] Στην δεκαετία του 1960 και τις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Σλάβοϊ σπούδασε δυτική φιλοσοφία στο Ζάγκρεμπ.

Έργα του μεταφρασμένα στα ελληνικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Η μαριονέτα και ο νάνος
  • Καλωσορίσατε στην έρημο του πραγματικού
  • Μίλησε κανείς για ολοκληρωτισμό;
  • Ιράκ, η δανεική χύτρα
  • Το υψηλό αντικείμενο της ιδεολογίας
  • Βία - Έξι λοξοί στοχασμοί
  • Λακάν
  • Πρώτα σαν τραγωδία και μετά σαν φάρσα
  • Προβλήματα στον Παράδεισο: Ο κομμουνισμός μετά το τέλος της Ιστορίας

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Kdo je kdaj: Slavoj Žižek. Tisti poslednji marksist, ki je iz filozofije naredil pop in iz popa filozofijo» [Who's When: Slavoj Žižek. The Last of the Marxists who made Pop from Philosophy and Philosophy from Pop] (στα Slovenian). Mladina. 24 Οκτωβρίου 2004. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Δεκεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2010. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  2. Slovenski biografski leksikon (Ljubljana: SAZU, 1991), XV. edition
  3. 3,0 3,1 «Slovenska pomlad: Slavoj Žižek (Webpage run by the National Museum of Modern History in Ljubljana)». Slovenskapomlad.si. 29 Σεπτεμβρίου 1988. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2011.