Εφαρμοσμένες επιστήμες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εφαρμοσμένη επιστήμη)

Εφαρμοσμένες επιστήμες ονομάζονται οι επιστήμες οι οποίες στοχεύουν στην εφαρμογή της επιστημονικής γνώσης για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων και στην ανάπτυξη συστηματικών μεθοδολογιών προς αυτό τον σκοπό. Συνήθως αποτελούν εφαρμογή θετικών, κοινωνικών ή / και ανθρωπιστικών επιστημών, οι οποίες κατ' αντιδιαστολή προς τις εφαρμοσμένες ονομάζονται και βασικές επιστήμες.

Έτσι για παράδειγμα οι επιστήμες υγείας (κυρίως η ιατρική, η νοσηλευτική και η φαρμακευτική) αποτελούν εν πολλοίς εφαρμογή των διαφόρων πεδίων της βιολογίας και της χημείας για την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων: τη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών και την ανάπτυξη και χορήγηση φαρμάκων. Αντίστοιχα, οι επιστήμες μηχανικών μπορούν να θεωρηθούν εφαρμογή των θετικών και φυσικών επιστημών, αξιοποιώντας τες για την ανάπτυξη και υλοποίηση τεχνολογίας ή / και πρακτικών μεθοδολογιών.

Οι θετικές επιστήμες μπορούν και αυτές να έχουν εφαρμοσμένες όψεις (π.χ. εφαρμοσμένα μαθηματικά), χωρίς όμως να δίνουν έμφαση στην επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων αλλά στην ανάπτυξη μεθοδολογιών για την επίλυση πρακτικών προβλημάτων, βάσει επιστημονικών αρχών. Ορισμένα γνωστικά πεδία κινούνται στο όριο μεταξύ εφαρμοσμένων και βασικών επιστημών (π.χ. γενετική μηχανική, μηχανική λογισμικού κλπ), ή συνθέτουν με διεπιστημονικό τρόπο στοιχεία από πεδία και των δύο (π.χ. επιστήμη υλικών, ιατρική πληροφορική κλπ).

Εφαρμοσμένες επιστήμες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]