Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία στην Αμερική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία στην Αμερική

Το έμβλημα της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας στην Αμερική.
Κατάταξη Προτεσταντική
Θεολογία Λουθηρανική
Ιδρυτής συνένωση τριών εκκλησιών
Ανεξαρτησία/'Ιδρυση 1 Ιανουαρίου 1988
Προκαθήμενος Προεδρεύων Επίσκοπος Μαρκ Χάνσον
Έδρα Σικάγο, Ιλλινόις, Ηνωμένες Πολιτείες
Περιοχή Ηνωμένες Πολιτείες και Καραϊβική
Πιστοί 3,363,281 βαπτισμένα μέλη (2018)
Δικτυακός τόπος elca.org

Η Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία στην Αμερική (αγγλ.: Evangelical Lutheran Church in America ή εν συντομία ELCA) είναι Προτεσταντικό εκκλησιαστικό δόγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, με έδρα στο Σικάγο του Ιλλινόις. Η Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία στην Αμερική, δημιουργήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 1988, ως αποτέλεσμα της συνένωσης τριών εκκλησιών, της Λουθηρανικής Εκκλησίας στην Αμερική, της Αμερικανικής Λουθηρανικής Εκκλησίας και του Σύνδεσμου Ευαγγελικών Λουθηρανικών Εκκλησιών. Σήμερα έχει 3,363,281 βαπτισμένα μέλη σε 9,091 εκκλησίες[1], ενώ είναι το έβδομο μεγαλύτερο θρησκευτικό σώμα[2], και η μεγαλύτερη Λουθηρανική εκκλησία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Γενικά θεωρείται φιλελεύθερη εκκλησία, αν και στους κόλπους της υπάρχουν Ομολογιακές, Ευαγγελικές Καθολικές, Πιετιστικές και Χαρισματικές επιρροές. Η Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία στην Αμερική βρίσκεται σε θεολογικό διάλογο με τις Ορθόδοξες εκκλησίες των Ηνωμένων Πολιτειών[3].

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ELCA Facts
  2. «NCC's 2010 Yearbook chronicles church trends». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 27 Αυγούστου 2010. 
  3. http://www.antiochian.org/Orthodox-Lutheran

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]