Ερρίκος Γουλιέλμος Ντόβε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ερρίκος Γουλιέλμος Ντόβε
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Heinrich Wilhelm Dove (Γερμανικά)
Γέννηση6  Οκτωβρίου 1803[1][2][3]
Λεγκνίτσα[4][5]
Θάνατος4  Απριλίου 1879[1][2][3]
Βερολίνο[6][7]
ΥπηκοότηταΒασίλειο της Πρωσίας
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Χούμπολτ, Πανεπιστήμιο του Βρότσουαφ και Πανεπιστήμιο του Κένιγκσπεργκ
ΤέκναRichard Dove και Alfred Dove
ΒραβεύσειςΜετάλλιο Κόπλυ (1853), Τάγμα της Αξίας για τις Τέχνες και Επιστήμες, Βαυαρικό Μαξιμιλιανό Τάγμα για τις Επιστήμες και Τέχνες (1869) και αλλοδαπό μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου (21  Νοεμβρίου 1850)
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςμετεωρολογία και φυσική
Ιδιότηταφυσικός, μετεωρολόγος, διδάσκων πανεπιστημίου και κλιματολόγος
Διδακτορικός καθηγητήςPaul Erman

Ο Ερρίκος Γουλιέλμος Ντόβε (1803-1879) ήταν Γερμανός (Πρώσος) φυσικός και μετεωρολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίων και πρωτοπόρος της κλιματολογίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ερρίκος Ντόβε γεννήθηκε στη Λέγνικα στις 6 Οκτωβρίου του 1803. Σπούδασε φυσικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Μπρεσλάου και στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου όπου το 1829 ανέλαβε καθηγητής της φυσικής φιλοσοφίας. Το 1845 ανέλαβε καθηγητής στο Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο Φρειδερίκου Γουλιέλμου, (μετέπειτα Πανεπιστήμιο Χούμπολντ) και τέσσερα χρόνια μετά, το 1849, ανέλαβε διευθυντής του Βασιλικού Αστεροσκοπείου της Πρωσίας.

Ο Ερρίκος Ντόβε υπήρξε επίσης ο ιδρυτής και διευθυντής του Μετεωρολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου. Στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του δημοσίευσε πλήθος συγγραμμάτων που υπολογίζονται περισσότερα των 300. Εξ αυτών σημαντικότερα είναι ο «Νόμος των θυελλών», γνωστός και ως Νόμος Ντόβε, η «Διανομή της θερμότητας στην επιφάνεια της Γης», «Μετεωρολογικές έρευνες», κ.ά.

Υπήρξε μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου και της Πρωσικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών. Έτυχε σπουδαίων διακρίσεων. Πέθανε στις 4 Απριλίου του 1879. Το όνομά του έχει δοθεί σ΄ ένα κρατήρα της Σελήνης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.14ος, σελ.640.