Εθνόσημο του Ηνωμένου Βασιλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασιλικό Εθνόσημο
Εκδοχές
Σκωτική εκδοχή του Βασιλικού Εθνόσημου
Αναλυτικά
ΔικαιούχοςΒασιλιάς Κάρολος Γ΄ στο δικαίωμα του Ηνωμένου Βασιλείου
Υιοθετήθηκε1837
ΚορυφήΈνα χρυσό λιοντάρι, βασιλικά εστεμμένο στέκει πάνω σε βασιλικό στέμμα, με χρυσό και έρμινο μανδύα
ΘυρεόςΤέταρτα: 1 και 4 Αγγλία, 2 Σκωτία, 3 Ιρλανδία, τα τέταρτα για την Αγγλία και τη Σκωτία ανταλλάσσονται στη Σκωτία.
ΥποστηρίγματαΈνα χρυσό λιοντάρι και ένας ασημένιος μονόκερος
ΔιακόσμησηΡόδο των Τυδόρ, Τριφύλλι και Γαϊδουράγκαθο
ΡητόΓαλλικά: Dieu et mon droit
ΤάγματαΤάγμα της Περικνημίδας
ΧρήσηΣε όλους τους νόμους του Κοινοβουλίου, στο εξώφυλλο διαβατηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου, σε διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες, προσαρμοσμένο για τη μία όψη των κερμάτων της στερλίνας (2008)

Το Βασιλικό Εθνόσημο χρησιμοποιείται επίσημα από τον εκάστοτε Μονάρχη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το έμβλημα χωρίζεται σε 4 μέρη, που απεικονίζουν το πρώτο και το τέταρτο τεταρτημόριο τα τρία λιοντάρια, το εραλδικό έμβλημα της Αγγλίας, ενώ στο δεύτερο ο εφορμών λέων της Σκωτίας και στο τρίτο μία άρπα, για την Ιρλανδία, τα τρία βασίλεια που συναποτελούν το Η.Β. Επί του θυρεού στέκεται περικεφαλαία στεφανωμένη με το Στέμμα των Τυδώρ (το βασιλικό στέμμα της Αγγλίας) επί του οποίου βρίσκεται χρυσός λέων στεφανωμένος με το ίδιο στέμμα. Ο θυρεός περιβάλλεται από την ταινία του Τάγματος της Περικνημίδας με το ρητό (στα μεσαιωνικά γαλλικά) Honi soit qui mal y pense (Να ντρέπεται αυτός που σκέφτεται άσχημα), και στηρίζεται στα αριστερά από ένα χρυσό λιοντάρι στεφανωμένο με το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, σύμβολο της Αγγλίας, και στα δεξιά ένας ασημένιος μονόκερως, σύμβολο της Σκωτίας.

Η βάση περιλαμβάνει τα εραλδικά λουλούδια των τριών βασιλείων, το ρόδο των Τυδώρ για την Αγγλία, το γαϊδουράγκαθο για την Σκωτία, και το τριφύλλι για την Ιρλανδία. Στη βάση βρίσκεται και η ταινία με το ρητό των Βρετανών μοναρχών (στα γαλλικά) Dieu et mon droit (Ο Θεός και το Δίκαιό μου).

Άλλες παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκωτία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε Σκωτία, διαφορετική εκδοχή του βασιλικού εθνόσημου είναι χρησιμοποιήσει, αντανακλώντας την ανεξάρτητη ιστορία της χώρας. Εδώ, ο εφορμών λέων της Σκωτίας είναι στο πρώτο και το τέταρτο τεταρτημόριο του θυρεού, τα τρία λιοντάρια της Αγγλίας είναι στο δεύτερο, και η άρπα της Ιρλανδίας είναι στο τρίτο. Επί του θυρεού στέκεται περικεφαλαία στεφανωμένη με το βασιλικό στέμμα της Σκωτίας επί του οποίου βρίσκεται ερυθρός λέων στεφανωμένος με το ίδιο στέμμα, και κρατώντας το βασιλικό σπαθί και το βασιλικό σκήπτρο.

Το εθνόσημο στηρίζεται στα αριστερά από ένας ασημένιος μονόκερως στεφανωμένος με το βασιλικό στέμμα της Σκωτίας και κρατώντας η σημαία της Σκωτίας, και στα δεξιά ένα χρυσό λιοντάρι στεφανωμένο με το Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου και κρατώντας η σημαία της Αγγλίας. Ο θυρεός περιβάλλεται από την περιδέραιο του Τάγματος της Ακάνθου. Στη βάση βρίσκεται και η ταινία με το ρητό του Τάγματος (στα λατινικά) Nemo me impune lacessit (Κανένας με βλάπτει με ατιμωρησία).

Κυβερνηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάφορες εκδόσεις του βασιλικού εθνόσημου, χρησιμοποιούνται από την Κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος (HMG) στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και τα δικαστήρια σε ορισμένα μέρη της Κοινοπολιτείας.

Η Κυβέρνηση της ΑΜ χρησιμοποιεί γενικά την απλοποιημένη εκδοχή του βασιλικού εθνόσημου με μια κορώνα που αντικαθιστά την κορυφή και την περικεφαλαία, χωρίς χρυσό και έρμινο μανδύα.[1] Σε σχέση με τη Σκωτία, το Γραφείο της Σκωτίας και ο γενικός εισαγγελέας για τη Σκωτία χρησιμοποιούν τη Σκωτική έκδοση και πάλι χωρίς την κορυφή και την περικεφαλαία, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί ως το λογότυπο από την κυβέρνηση της Σκωτίας μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007, όταν αντικαταστάθηκε από τη επιγραφή Scottish Government (Σκωτική Κυβέρνηση), μαζί με το αναθεωρημένο λογότυπο που ενσωματώνει τη σημαία της Σκωτίας. Η κυβέρνηση της Σκωτίας συνεχίζει να χρησιμοποιεί το εθνόσημο σε ορισμένα επίσημα έγγραφα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. GOV.UK, Departments, agencies and public bodies. Ανακτήθηκε 10 Αυγούστου 2013

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]