Εθνοσυνέλευση (Αφγανιστάν)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Εθνοσυνέλευση του Αφγανιστάν)
Εθνοσυνέλευση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν

ملی شورا
شورای ملی
Είδος
Τύποςδιθάλαμη
ΣώματαΛογιά Τζιργκά (Βουλή των Αντιπροσώπων), Μεσρανό Τζιργκά (Γερουσία)
Τόπος συνεδριάσεων
Καμπούλ
Ιστοσελίδα
parliament.af

Η Εθνοσυνέλευση (παστού: ملی شورا Μιλλί Σουρά, περσικά: شورای ملی‎‎ Σουρά-ε Μιλλί), γνωστή και ως Κοινοβούλιο του Αφγανιστάν, ή απλά ως Αφγανικό Κοινοβούλιο[1] είναι το εθνικό νομοθετικό σώμα του Αφγανιστάν. Πρόκειται για διθάλαμο σώμα το οποίο αποτελείται από δύο βουλές:

Σύμφωνα με το πέμπτο κεφάλαιο του Συντάγματος του Αφγανιστάν, «η Εθνοσυνέλευση της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν ως το υψηλότερο νομοθετικό όργανο είναι η εκδήλωση της βούλησης του λαού της και αντιπροσωπεύει ολόκληρο το έθνος. Κάθε μέλος της Εθνοσυνέλευσης λαμβάνει υπόψη την γενική ευημερία και τα ανώτατα συμφέροντα όλων των ανθρώπων του Αφγανιστάν κατά τη στιγμή της ψηφοφορίας τους».[2]

Η Εθνοσυνέλευση βρίσκεται δίπλα στο διάσημο παλάτι Νταρούλ Αμάν στην περιοχή Νταρουλαμάν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Καμπούλ, όπου βρίσκονται πολλά σημαντικά εθνικά ιδρύματα.[3] Το σημερινό κτίριο της Συνέλευσης κατασκευάστηκε από την κυβέρνηση της Ινδίας ως μέρος της συμβολής της στην ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν.[4] Εγκαινιάστηκε στα τέλη του 2015 από τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκάνι και τον φιλοξενούμενό του Ναρέντρα Μόντι, πρωθυπουργό της Ινδίας.[5]

Καθήκοντα της Εθνοσυνέλευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα καθήκοντα της Εθνοσυνέλευσης περιλαμβάνονται η επικύρωση, τροποποίηση ή κατάργηση νόμων ή νομοθετικών διαταγμάτων. Ακόμη, η έγκριση προγραμμάτων κοινωνικής, πολιτιστικής, οικονομικής καθώς και τεχνολογικής ανάπτυξης και η έγκριση του κρατικού προϋπολογισμού, καθώς και άδεια λήψης ή χορήγησης δανείων. Μερικά ακόμη από τα καθήκοντά της είναι η δημιουργία, τροποποίηση και/ή κατάργηση διοικητικών μονάδων και η επικύρωση των διεθνών συνθηκών και συμφωνιών ή κατάργηση της συμμετοχής τους εκ μέρους του Αφγανιστάν.

Η Βολεσί Τζιργκά (Βουλή των Αντιπροσώπων)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βολεσί Τζιργκά έχει 250 έδρες με μέλη που εκλέγονται άμεσα από το λαό. Εξήντα οκτώ γυναίκες εκλέχθηκαν στις έδρες που προβλέπονται από το Σύνταγμα, ενώ 17 εκλέχθηκαν απευθείας. Σε κάθε επαρχία δόθηκε αναλογική αντιπροσώπευση στη Βολεσί Τζίργκα σύμφωνα με τον πληθυσμό της. Κάθε μέλος της Βολεσί Τζιργκά έχει πενταετή θητεία.

Η Μεσρανό Τζιργκά (Γερουσία)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το εσωτερικό του παλιού κτιρίου του Κοινοβουλίου (2006).

Η Μεσρανό Τζιργκά αποτελείται από μείγμα διορισμένων και εκλεγμένων μελών (σύνολο 102 μέλη). 68 μέλη επιλέγονται από τα 34 άμεσα εκλεγμένα Επαρχιακά Συμβούλια και 34 διορίζονται από τον Πρόεδρο. Οι διορισμοί του προέδρου Καρζάι ελέγχθηκαν από ανεξάρτητο εκλογικό συμβούλιο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και περιλάμβαναν 17 γυναίκες (50%), όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

Κάθε επαρχιακό συμβούλιο επιλέγει ένα μέλος του συμβουλίου για να υπηρετήσει στην Τζιργκά (34 μέλη), όπως και κάθε περιφερειακό συμβούλιο (34 μέλη). Οι εκπρόσωποι των επαρχιακών συμβουλίων υπηρετούν για περίοδο τεσσάρων ετών, ενώ οι εκπρόσωποι των περιφερειακών συμβουλίων υπηρετούν τριετή θητεία.

Κατασκευή του νέου κτηρίου του Κοινοβουλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το νέο κτίριο του Κοινοβουλίου στο Αφγανιστάν

Ο θεμέλιος λίθος για το νέο αφγανικό Κοινοβούλιο τέθηκε τον Αύγουστο του 2005 από τον τελευταίο βασιλιά του Αφγανιστάν Ζαχίρ Σαχ, παρουσία των Χαμίντ Καρζάι και Μανμοχάν Σινγκ.[6] Το Τμήμα Κεντρικών Δημοσίων Έργων της Ινδίας ήταν ο σύμβουλος του έργου και η σύμβαση ανατέθηκε σε ινδική κατασκευαστική εταιρεία το 2008.[7] Το νέο κτίριο του Κοινοβουλίου βρίσκεται σε οικόπεδο 100 στρεμμάτων στη γνωστή περιοχή Νταρουλαμάν της Καμπούλ.[4] Βρίσκεται δίπλα σε ιστορικά μνημεία, όπως το Παλάτι του Αμανουλάχ Χαν και το Παλάτι της Βασίλισσας .

Στις 25 Δεκεμβρίου 2015, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, εγκαινιάστηκε το νέο κτίριο του Κοινοβουλίου μαζί με τον πρόεδρο Ασράφ Γκάνι.[8]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Afghan parliament halts debate on women's rights law». BBC News. 18 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2019. 
  2. «Afghanistan Constitution». www.servat.unibe.ch. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2019. 
  3. «Afghan National Assembly» (PDF). www.europarl.europa.eu. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2019. 
  4. 4,0 4,1 «$220 million new Afghan parliament to be inaugurated in 5 months». Khaama Press. 2015-07-12. https://www.khaama.com/220-million-new-afghan-parliament-to-be-inaugurated-in-5-months-1272/. Ανακτήθηκε στις 2019-08-12. 
  5. «Modi inaugurates new Afghan Parliament built by India in Kabul». Hindustan Times (στα Αγγλικά). 25 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 11 Αυγούστου 2019. 
  6. Siddharth Varadarajan, επιμ. (30 Αυγούστου 2005). «Democracy not the preserve of the West: Karzai». The Hindu. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2019. 
  7. «MEA | Photo Features : Photos». mea.gov.in. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2019. 
  8. «Modi inaugurates new Afghan Parliament built by India in Kabul». 2015-12-25. https://www.hindustantimes.com/india/modi-in-kabul-pm-meets-ghani-to-inaugurate-afghan-s-parl-building/story-wua2CtN8gj4IQsRnmNknHM.html. Ανακτήθηκε στις 2019-08-12.