Εθνική Ταϊτής (ποδόσφαιρο ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ταϊτή
Χώρα/περιοχή
που εκπροσωπεί
Ταϊτή
ΟμοσπονδίαΤαϊτιανή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου
ΣυνομοσπονδίαΟΦΚ (Ωκεανία)
Ίδρυση1989
Στάδιο έδραςΣταντ Πατέρ Τε Χονό Νουί
Κωδικός ΦΙΦΑTAH
Πρώτη εμφάνιση
Πρώτος αγώνας
Γαλλική Πολυνησία 2–2 Ν. Ζηλανδία
(Παπεέτε, Ταϊτή, 21 Σεπτεμβρίου, 1952)
Ευρύτερη νίκη
Ταϊτή 30–0 Νήσοι Κουκ
(Παπεέτε, Ταϊτή, 2 Σεπτεμβρίου, 1971)
Ευρύτερη ήττα
Νέα Ζηλανδία 10–0 Ταϊτή
(Αδελαΐδα, Αυστραλία, 4 Ιουνίου, 2004)
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ταϊτής, με το ψευδώνυμο Οι Σιδερένιοι Πολεμιστές της Ταϊτής (ταϊτινά: Toa Aito), αποτελείται από τους επιλεγμένους ως καλύτερους παίκτες στη Γαλλική Πολυνησία υπό την αιγίδα της Ταϊτιανής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FTF). Έδρα της ομάδας είναι το Σταντ Πατέρ Τε Χονό Νουί.

Αγωνίζεται στις διεθνείς διοργανώσεις της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας της Ωκεανίας (OFC) και της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA) από τη δημιουργία της ομάδας το 1990. Η εθνική ομάδα της Ταϊτής, αν και διοικείται από μια ανεξάρτητη ομοσπονδία μέλος της FIFA, είναι επίσης, μαζί με τη Νέα Καληδονία, συνδεδεμένη με την Γαλλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FFF) και συμμετέχει στο Κουπ ντε λ'Ουτρεμέρ ντε Φουτμπόλ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ταϊτή κατετάγη 143η στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και 3η στην περιφέρεια της Ωκεανίας. Υπό την ηγεσία του προπονητή Εντί Εταετά, η εθνική ομάδα κατέκτησε το Κύπελλο Εθνών Ωκεανίας για πρώτη φορά στην ιστορία της τον Ιούνιο του 2012, κερδίζοντας έτσι μια θέση για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2013.

Στάδιο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εθνική ομάδα διεξάγει τα εντός έδρας παιχνίδια της στο Σταντ Πατέρ Τε Χονό Νουί, χωρητικότητας 11.700 θεατών, που βρίσκεται στην Πιραέ.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Équipe de Tahiti de football της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).