Δισδιάστατος χώρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δισδιάστατο Καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων

Διδιάστατος χώρος (συχνά αναφερόμενος λανθασμένα και ως δισδιάστατος) είναι ένα γεωμετρικό μοντέλο επίπεδης προβολής του φυσικού Σύμπαντος στο οποίο ζούμε. Οι δύο διαστάσεις κοινώς ονομάζονται μήκος και πλάτος. Αμφότερες οι διευθύνσεις τους βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο.

Στη φυσική και τα μαθηματικά, μια ακολουθία ν πραγματικών αριθμών μπορεί να θεωρηθεί ως ένα σημείο σε χώρο ν-διαστάσεων. Όταν το ν = 2, το σύνολο όλης αυτής της περιοχής ονομάζεται χώρος 2-διαστάσεων ή διδιάστατος χώρος, και συνήθως θεωρείται ως Ευκλείδειος χώρος (Διδιάστατος Ευκλείδειος χώρος).

Στη φυσική, ο διδιάστατος χώρος μας θεωρείται ως μια επίπεδη απεικόνιση του χώρου στον οποίο κινούμαστε, που περιγράφεται ως διδιάστατος χώρος ή χώρος δύο διαστάσεων.

Διδιάστατη γεωμετρία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολύτοπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Πολύγωνο

Σε δύο διαστάσεις, υπάρχουν απείρως πολλά κανονικά πολύτοπα: τα πολύγωνα. Ένα ν-γώνιο συμβολίζεται με {ν}.

Υπερσφαίρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Κύκλος

Η υπερσφαίρα σε δύο διαστάσεις είναι ένας κύκλος. Επίσης, ονομάζεται και 1-σφαίρα (S1) διότι η επιφάνειά της είναι μονοδιάστατη. Το μήκος της σε ένα Ευκλείδειο επίπεδο είναι:

και η περιοχή που καλύπτει εσωτερικά είναι:

όπου είναι η ακτίνα της.

Συστήματα συντεταγμένων σε διδιάστατους χώρους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πιο γνωστά συστήματα συντεταγμένων σε δύο διαστάσεις είναι το Καρτεσιανό σύστημα συντεταγμένων, το Πολικό σύστημα συντεταγμένων και το Γεωγραφικό σύστημα συντεταγμένων.