Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Διεθνής Υδρογραφικός Οργανισμός (International Hydrographic Organization - IHO) είναι ένας διεθνής διακυβερνητικός οργανισμός που επικεντρώνεται την υδρογραφία. Ιδρύθηκε στις 21 Ιουνίου 1921, με έδρα το Μονακό. Τον Νοέμβριο του 2021, ο ΔΥΟ περιελάμβανε 95 κράτη μέλη.[1]

Κύριος στόχος του ΔΥΟ είναι να διασφαλίσει ότι οι παγκόσμιες θάλασσες, ωκεανοί και πλωτά ύδατα ελέγχονται και χαρτογραφούνται σωστά. Αυτό το επιτυγχάνει μέσω του καθορισμού διεθνών προτύπων, του συντονισμού των προσπαθειών των εθνικών υδρογραφικών γραφείων του κόσμου και μέσω του προγράμματος ανάπτυξης ικανοτήτων.[1]

Ο ΔΥΟ έχει θέση παρατηρητή στα Ηνωμένα Έθνη, όπου είναι η αναγνωρισμένη αρμόδια αρχή για την υδρογραφική έρευνα και τη ναυτική χαρτογράφηση. Όταν αναφέρεται στην υδρογραφία και τη ναυτική χαρτογράφηση σε συμβάσεις και παρόμοια όργανα, συνήθως χρησιμοποιούνται τα πρότυπα και οι προδιαγραφές του ΔΥΟ[1].

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ΔΥΟ ιδρύθηκε το 1921 ως Διεθνές Υδρογραφικό Γραφείο (International Hydrographic Bureau - IHB). Το παρόν όνομα εγκρίθηκε το 1970, ως μέρος μιας νέας διεθνούς σύμβασης για τον ΔΥΟ που εγκρίθηκε από τα τότε κράτη μέλη. Το προηγούμενο όνομα International Hydrographic Bureau διατηρήθηκε για να περιγράψει τη Γραμματεία του ΔΥΟ έως τις 08 Νοεμβρίου 2016, όταν τέθηκε σε ισχύ μια αναθεώρηση της Σύμβασης για τον ΔΥΟ. Στη συνέχεια, το ΔΥΓ έγινε γνωστό ως "Γραμματεία ΔΥΟ", που αποτελείται από έναν εκλεγμένο Γενικό Γραμματέα και δύο υποστηρικτικούς διευθυντές, μαζί με ένα μικρό μόνιμο προσωπικό (17 άτομα τον Αύγουστο του 2019), στην έδρα του Οργανισμού στο Μονακό.

Κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, πολλά ναυτικά έθνη δημιούργησαν υδρογραφικά γραφεία για να παρέχουν μέσα για τη βελτίωση της πλοήγησης ναυτικών και εμπορικών σκαφών παρέχοντας ναυτικές εκδόσεις, ναυτικούς χάρτες και άλλες υπηρεσίες ναυσιπλοΐας. Υπήρχαν σημαντικές διαφορές στα διαγράμματα υδρογραφικών διαδικασιών και στις δημοσιεύσεις. Το 1889, πραγματοποιήθηκε ένα Διεθνές Ναυτικό Συνέδριο στην Ουάσινγκτον, και προτάθηκε να συσταθεί μια «μόνιμη διεθνής επιτροπή». Παρόμοιες προτάσεις έγιναν στις συνεδρίες του Διεθνούς Συνεδρίου Ναυσιπλοΐας που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1908 και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1912.

Το 1919, οι εθνικοί Υδρογράφοι της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας συνεργάστηκαν στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη σύγκληση διεθνούς συνεδρίου Υδρογράφων. Το Λονδίνο επιλέχθηκε ως το πιο κατάλληλο μέρος για αυτό το συνέδριο, και στις 24 Ιουλίου 1919, άνοιξε το Πρώτο Διεθνές Συνέδριο, στο οποίο παρακολούθησαν οι Υδρογράφοι 24 εθνών. Το αντικείμενο του συνεδρίου ήταν «Να εξετάσει τη σκοπιμότητα όλων των ναυτιλιακών χωρών έθνη που υιοθετούν παρόμοιες μεθόδους για την προετοιμασία, την κατασκευή και την παραγωγή των διαγραμμάτων και όλων των υδρογραφικών εντύπων, να παρέχει αποτελέσματα στην πιο εύληπτη μορφή ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούνται άμεσα, να καθιερώσει σύστημα αμοιβαίας ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των υδρογράφων από όλες τις χώρες και να παρέχει ευκαιρίες για διαβουλεύσεις και συζητήσεις σε υδρογραφικά θέματα γενικά στους ειδικούς υδρογράφους του κόσμου.» Τα παραπάνω εξακολουθούν να αποτελούν κύριους στόχους του ΔΥΟ.

Ως αποτέλεσμα του συνεδρίου δημιουργήθηκε ένας μόνιμος οργανισμός, αρχικά το Διεθνές Υδρογραφικό Γραφείο με 18 αρχικά μέλη, που μετεξελίχθηκε στον Διεθνή Υδρογραφικό Οργανισμό. Το πριγκιπάτο του Μονακό επιλέχθηκε ως έδρα του Οργανισμού μετά από προσφορά των εγκαταστάσεων από τον Αλβέρτο Α΄, Πρίγκηπα του Μονακό.

Ο ΔΥΟ έχει ενθαρρύνει τη δημιουργία Περιφερειακών Υδρογραφικών Επιτροπών. Κάθε Περιφερειακή Επιτροπή συντονίζει τις εθνικές μελέτες και τη χαρτογράφηση των χωρών κάθε περιφέρειας και λειτουργεί ως φόρουμ συζητήσεων για θέματα κοινού υδρογραφικού ενδιαφέροντος. Υπάρχουν 15 Περιφερειακές Υδρογραφικές Επιτροπές συν μια Υδρογραφική Επιτροπή της Ανταρκτικής οι οποίες καλύπτουν αποτελεσματικά όλη την υδρόγειο.

Χώρες μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι χώρες μέλη του Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού είναι οι εξής:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Home». iho.int (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2020. 

Εξωτερικός σύνδεσμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]