Διαδραστικός πίνακας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
[1]Διαμοιρασμός σημειώσεων σε διαδραστικό πίνακα.

Ο διαδραστικός πίνακας (Interactive whiteboard) είναι ένα πολυμορφικό εργαλείο αφής που συναντάται ως μια αυτόνομη οθόνη με δικό της λειτουργικό σύστημα ή  συνδέεται με έναν υπολογιστή. Παλαιότερα μοντέλα συνδέονταν με ένα προβολικό (προτζέκτορα), αλλά πλέον έχουν ξεπεραστεί[2].  Η συσκευή μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε ομάδες εργασίας και επιχειρηματικές συναντήσεις. Η χρήση του είναι μέσω αφής και μπορεί να πραγματοποιηθεί από οποιονδήποτε χρήστη αλληλοεπιδρώντας με τα προβαλλόμενα αντικείμενα. Τα εξελιγμένα μοντέλα των διαδραστικών πινάκων έχουν ψηφιακό πληκτρολόγιο, ποντίκι και ενσωματωμένο υπολογιστή (OPS).

Η αγορά διαδραστικών πινάκων αναμένεται να φτάσει σε τζίρο τα 7,35 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2030.[3]

Οι Διαδραστικοί πίνακες βρίσκουν εφαρμογή σε διάφορες περιπτώσεις:

Διαδραστικοί πίνακες στην εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι διαδραστικοί πίνακες έκαναν την πρώτη εμφάνιση τους στον χώρο της εκπαίδευσης της Αγγλίας μόλις το 2007 με κάλυψη 98% στα σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 100% στα σχολεία Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Σήμερα χρησιμοποιούνται σε αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων κυρίως στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Αυστραλία.

Στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει συζήτηση σχετικά με την αξία του νέου αυτού μέσου στην εκπαίδευση τουλάχιστον από το 2007 [4]. Το 2010 ξεκίνησε η διαδικασία για τον εξοπλισμό δημόσιων δημοτικών σχολείων και γυμνασίων [5] με διαδραστικά συστήματα, ενώ τον Φεβρουάριο του 2014 εγκρίθηκε από την ΕΕ η επιχορήγηση ενός έργου προμήθειας άλλων 36804 διαδραστικών πινάκων[6].

Παιδαγωγική επίδραση των διαδραστικών πινάκων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία από εκπαιδευτικό & τεχνολογικό οργανισμό έδωσε τα ακόλουθα στοιχεία [εκκρεμεί παραπομπή]:

  • Αύξηση ενθουσιασμού και ενδιαφέροντος
  • Περισσότερες ευκαιρίες για συμμετοχή και συνεργασία
  • Ανάπτυξη κοινωνικών και προσωπικών δεξιοτήτων
  • Λιγότερες σημειώσεις μέσα στην τάξη
  • Αυξημένη ανταπόκριση και δυνατότητα αφομοίωσης σύνθετων εννοιών
  • Καλύτερη εκμάθηση για παιδιά με διαφορετικά στυλ μάθησης (Ακουστικό, Οπτικό, Κιναισθητικό)
  • Αύξηση αυτοπεποίθησης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Classroom Interactive Smartboard Gen2 - E-Learning Tools» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2022. 
  2. «Διαδραστικός Πίνακας για την Εκπαίδευση - Νέα Μοντέλα 2021». E-Learning Tools. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2021. 
  3. Interactive Whiteboard Market Size
  4. «Νιάρου Β., Γρουσουζάκου Ε., "Ο Διαδραστικός Πίνακας στην Εκπαίδευση", 4ο συνέδριο «Τεχνολογίες Επικοινωνιών και Πληροφορικής στην Εκπαίδευση», Σύρος 2007» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 24 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2008. 
  5. «Προμήθειες, Δημοσιότητα έργων για τις ανάγκες της εκπαίδευσης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2014. 
  6. «Με διαδραστικούς πίνακες και φορητούς υπολογιστές θα γεμίσουν τα σχολεία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2014.