Δέκα μικροί Μήτσοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Δέκα Μικροί Μήτσοι)
Δέκα μικροί Μήτσοι
ΕίδοςΣατιρική κωμωδία
ΔημιουργοίΛάκης Λαζόπουλος
ΠρωταγωνιστέςΛάκης Λαζόπουλος
Ελένη Γερασιμίδου
Χρήστος Χατζηπαναγιώτης
Μαρία Γεωργιάδου
Παύλος Χαϊκάλης
Σοφία Φιλιππίδου
Τάσος Παλαντζίδης
Βασίλης Χαραλαμπόπουλος
ΧώραΕλλάδα Ελλάδα
Αριθμός κύκλων6
Αριθμός επεισοδίων49
Παραγωγή
Διάρκεια45' - 120' ανά επεισόδιο (Δεν είχε καθορισμένη διάρκεια)
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςMega Channel (1992-2003), ANT1 (2018)
Αναλογία πλευρών
  • 4:3 (576i, SDTV) (1992-2003)
  • 16:9 (1080i, HDTV) (2018)
  • Έγχρωμη εικόνα
ΉχοςΨηφιακός

Δέκα μικροί Μήτσοι είναι ο τίτλος μιας ελληνικής σατιρικής κωμικής σειράς που προβλήθηκε από τους τηλεοπτικούς δέκτες του Mega Channel από το 1992 έως το 2003, και επέστρεψε μετά από 15 χρόνια μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες του ΑΝΤ1 με 5 νέα επεισόδια. Δημιουργός και πρωταγωνιστής της σειράς ήταν ο συγγραφέας και κωμικός Λάκης Λαζόπουλος, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Πετρινιώτη και Αθηνάς Αϊδίνη.

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύκλος Επεισόδια Α' Προβολή
Πρεμιέρα Φινάλε
1 8 31 Μαρτίου 1992 23 Ιουνίου 1992
2 8 2 Δεκεμβρίου 1992 17 Μαρτίου 1993
3 10 17 Νοεμβρίου 1993 14 Απριλίου 1994
4 10 22 Οκτωβρίου 1994 19 Ιουνίου 1995
5 8 3 Μαρτίου 1996 5 Μαρτίου 2003
6 5 31 Μαρτίου 2018 2 Ιουνίου 2018

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσα από 20 συνολικά βασικούς χαρακτήρες, που υποδυόταν ο ίδιος ο Λαζόπουλος, η σειρά αυτή επιχείρησε να σατιρίσει και να σχολιάσει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας εκείνης της εποχής. Η επιτυχία της σειράς οφείλεται στη ποικιλία των ρόλων, καθώς και το καυστικό χιούμορ του δημιουργού.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη εκδοχή τους αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιδιωτικής τηλεόρασης, καθώς η αρχική τηλεθέαση της παραγωγής άγγιζε μέχρι και το 50%, και έγινε η μακροβιότερη εβδομαδιαία τηλεοπτική σειρά. Κάθε κύκλος ολοκληρωνόταν σε 8 επεισόδια, όμως μετά την ολοκλήρωση των τεσσάρων κύκλων (1992-1995) επέστρεφε μία φορά τον χρόνο με ένα έκτακτο επεισόδιο που σχολίαζε τα σημαντικότερα γεγονότα της εποχής. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και το επεισόδιο του 1996 «Όλα τα κάνεις Αμέρικα, όλα τα θέλεις Αμέρικα», όπου ο δημιουργός μέσω των χαρακτήρων του αναφερόταν στα γεγονότα στα Ίμια.

Από το 1999 όμως τα έκτακτα επεισόδια άρχισαν να αραιώνουν με αποτέλεσμα τα νούμερα τηλεθέασης των να μην είναι και τόσο ικανοποιητικά. Έτσι, το Mega αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία του με τον Λάκη Λαζόπουλο στις αρχές του 2003, ο οποίος μέχρι και σήμερα έχει τα δικαιώματα της σειράς. Τη σεζόν 2004-2005 παρουσίασε μικρά νέα αποσπάσματα με τους χαρακτήρες του στο πλαίσιο της νέας εκπομπής του Αλ Τσαντίρι Νιουζ στον Alpha.

Το 2018 η σειρά επέστρεψε με τις καλύτερες προσδοκίες στον ΑΝΤ1, χωρίς όμως να προσεγγίσουν τα παλαιότερα νούμερα τηλεθέασης.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή των σημαντικότερων "Μήτσων". Δίνονται με σειρά εμφάνισης.

1. Μήτσος και Ριρίκα (1992-1994)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος Μήτσος ήταν ένας παραδοσιακός οικογενειάρχης. Μαζί με τη γυναίκα του τη Ριρίκα (Υρώ Μανέ) σχολίαζαν τη καθημερινότητα. Η Ριρίκα ήταν ερωτευμένη με τον παρουσιαστή των ειδήσεων, με τον οποίο συνομιλούσε. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο πρώτο επεισόδιο της σειράς και για τελευταία στον τρίτο κύκλο.

2. Μήτσος και Ελενίτσα (1992-2018)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πλέον σταθερός και κλασικός Μήτσος. Εμφανίζεται στη κουζίνα του σπιτιού τους με τη γυναίκα του την Ελενίτσα (Ελένη Γερασιμίδου) και σχολιάζουν τα πάντα που συμβαίνουν γύρω τους, με συνήθη καυτηριασμό τα κιλά της Ελενίτσας. Εμφανίζονται τουλάχιστον μία φορά σε κάθε κύκλο (πλην του τρίτου) και το σκηνικό που τους πλαισιώνει παραμένει αμετάβλητο για χρόνια.

3. Μήτσος και γριά (1993-2018)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας ακόμα χαρακτήρας ονόματι Μήτσος, με τη διαφορά ότι αντιπροσωπεύει την τρίτη ηλικία. Το περίεργο με τον χαρακτήρα αυτό είναι ότι ο δεύτερος ρόλος που τον συντρόφευε ξεχώρισε περισσότερο. Πρόκειται για τη γυναίκα του, που υποδύθηκε ο Παύλος Χαϊκάλης. Η τσαχπίνα και άπιστη γριά έκανε την εμφάνιση της στο πρώτο επεισόδιο της σειράς, επανεμφανίστηκε στο δεύτερο μισό του δεύτερου κύκλου και έκανε σποραδικές εμφανίσεις μέχρι ένα έκτακτο επεισόδιο του 1996.

Στο έκτακτο επεισόδιο του 1998, ο Χαϊκάλης υποδύθηκε τον ιερέα παπα-Λάμπρο, ο οποίος συμπτωματικά ήταν ένας από τους βασικούς δεύτερους ρόλους της σειράς Τι ψυχή θα παραδώσεις μωρή.

4. Δημήτρης και Τζένη (1992-1993)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δημήτρης είναι ο πλούσιος εκφωνητής των ειδήσεων, με τον οποίο η Ριρίκα είναι ερωτευμένη, και είναι παντρεμένος με τη Τζένη (Σοφία Φιλιππίδου). Αντιμετωπίζουν τα γεγονότα με τεράστια αναλγησία. Μάλιστα, η Τζένη κάνει πολλές απόπειρες να αυτοκτονήσει λόγω ανίας. Ο Δημήτρης απολύεται στο τέλος του δεύτερου κύκλου, ενώ ενάμιση χρόνο μετά τη θέση του στον τομέα "Πλούτος" παίρνει η Εμμανουέλα Γρουμπουλάκη.

5. Γύφτος (1992-2018)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γύφτος με τη γυναίκα του (Σοφία Φιλιππίδου) σατιρίζουν τη λαϊκή πραγματικότητα. Η Φιλιππίδου αποχώρησε από τη σειρά με το τέλος του δεύτερου κύκλου και ο Γύφτος προβιβάστηκε σε εκφωνητή ειδήσεων από το 1993 μέχρι και το τέλος της σειράς.

6. Μήτσος Φευγουλέας (1992-2018)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αστυνόμος Φευγουλέας αντιπροσωπεύει τον Νόμο μέσα από τη χιουμοριστική πλευρά και δημιουργήθηκε ώστε να σατιριστεί ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Μαζί με τον πιστό του βοηθό, το Όργανο (Κεβόρκ Ντεσαρκισιάν), καταδιώκουν το έγκλημα από τα μέσα του 1992 μέχρι και το τέλος των Δέκα Μικρών Μήτσων.

7. Χήρα Μήτση (1992-2018)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο κλασικότερος Μήτσος όλων, αφού η δημοτικότητα της χήρας αυξήθηκε συνεχώς από τη πρώτη της εμφάνιση προς το τέλος του πρώτου κύκλου μέχρι το τέλος της σειράς. Εμφανίζεται σε κάθε επεισόδιο ανελλιπώς και με εκτεταμένη πλοκή. Αντιπροσωπεύει τη γυναικεία παρουσία στην ελληνική κοινωνία που προσπαθεί να τα συνδυάσει όλα και πλαισιώθηκε από πάρα πολλούς ηθοποιούς, όπως τη Μαρία Γεωργιάδου και τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη που υποδύθηκαν τα παιδιά της (Μαρία και Σπύρος), την Κάρμεν Ρουγγέρη που υποδύθηκε τη συμπεθέρα της και τον Κώστα Τσιάνο που υποδύθηκε τον στρατηγό και παρ' ολίγον σύζυγό της. Αρχικά, ο Λαζόπουλος προσπάθησε μέσα από το προφίλ της χήρας να μιμηθεί τη Σαπφώ Νοταρά (κυρίως στον τρόπο ομιλίας), όμως αργότερα η χήρα εξελίχθηκε στη μορφή που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ο Σπύρος είναι ένας γκέι νέος, που παρουσιάζεται αποενοχοποιημένα, ως «παιδί της διπλανής πόρτας» χωρίς τίποτα στην συμπεριφορά του ή στον τρόπο ομιλίας του ναυποδηλώνει την ερωτική του επιλογή, όπως γινόταν συχνά σε τηλεοπτικά σίριαλ.[1]

8. Φυλακισμένος (1992-2001)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο φυλακισμένος σατίριζε τη πολιτική πραγματικότητα για 9 χρόνια μαζί με τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και τον Χρήστο Ευθυμίου. Πραγματοποίησε μια απόδραση στον τέταρτο κύκλο, η οποία έληξε άδοξα, αλλά έπαιξε σημαντικότατο ρόλο ως Πρόεδρος της Μυστικής Υπηρεσίας των Φυλακών.

9. Ανθρωπάκος (1992-2018)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ανθρωπάκος είναι ένας φοβισμένος πολίτης που έχει αποδράσει από τη καταπιεστική του μητέρα (Μαρία Φωκά) και κάνει ασκήσεις θάρρους για να ξεπεράσει τους φόβους του. Ερωτεύεται τις ανάλογες απροστάτευτες γυναίκες, όπως η Μίρκα Παπακωνσταντίνου και η Δάφνη Λαμπρόγιαννη. Από τους λίγους χαρακτήρες που άλλαξαν ελάχιστα από την αρχή της σειράς.

10. Μήτση Καραμήτση (1993-2018)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η "πάρα πολύ επιτυχημένη και λαοφιλής" λαϊκή τραγουδίστρια Μήτση Καραμήτση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα μέσα του δεύτερου κύκλου και παρέμεινε μέχρι το τέλος της σειράς. Πλαισιωνόταν πάντα από τη κολλητή της συνάδερφο Ξανθή Τσογλάνογλου (Ματθίλδη Μαγγίρα), γνωστή και ως Καρακαλτάκα, και με τη νέα χιλιετία με τον κομμωτή Λεωνίδα (Βασίλης Χαραλαμπόπουλος). Και με τους δύο σχολίαζαν τα τηλεοπτικά πρόσωπα, κυρίως τις άλλες επιτυχημένες τραγουδίστριες, αλλά κυρίως συζητούσαν για την ερωτική τους ζωή. Στα μέσα του τρίτου κύκλου, με αφορμή την αντίσταση κατά του μέτρου του υπουργού Δημόσιας Τάξης Στέλιου Παπαθεμελή για τα νυχτερινά κέντρα, η Μήτση τραγούδησε τη μεγάλη επιτυχία «Παπαθεμελή - Παπαθεμελή». Τα τελευταία χρόνια της σειράς, ο ρόλος της συρρικνώθηκε μέχρι απαλοιφής.

11. Τζίμης (1993-2018)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο "φλώρος", το παιδί των πλουσίων από την Εκάλη,[2] με τη γνωστή φράντζα που αργότερα έγινε σήμα κατατεθέν των Emo, πρωτοεμφανίστηκε στα μέσα του δεύτερου κύκλου. Τον κολλητό του φίλο υποδύθηκε ο νεοσύστατος τότε Χριστόφορος Παπακαλιάτης. Σατίριζαν τη νοοτροπία μερίδας της νέας γενιάς. Το σλόγκαν "Πάμε πλατεία;" που επαναλάμβαναν διαρκώς οι δυο φίλοι αναφερόμενοι στην πλατεία Κολωνακίου διαδόθηκε και χρησιμοποιήθηκε ευρέως τα επόμενα χρόνια από τους Έλληνες.[3] Δύο σχέσεις του είναι αρκετά γνωστές: η πρώτη είναι με τη Μισέλ, η οποία αναφέρεται μετά τον χωρισμό τους, και η δεύτερη είναι ο κεραυνοβόλος του έρωτας με την Ελισάβετ (Λίλιαν Δημητρακοπούλου), ο οποίος μας απασχόλησε για τρεις κύκλους. Αργότερα, όταν ο Παπακαλιάτης αποχώρησε από τη σειρά, αντικαταστάθηκε με διάφορους ηθοποιούς όπως ο Κλέων Γρηγοριάδης, Γιώργος Τσαλίκης, Γιώργος Σεϊταρίδης, ο Ρένος Χαραλαμπίδης, αλλά και ο Μίκης Θεοδωράκης.

12. Τζιμ'ς (1993-2018)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζιμ'ς από τη Καρδίτσα είναι ο ξάδερφος του Τζίμη των βορείων προαστίων. Προέκυψε από κάποια σύζευξη οικογενειών και παρουσιάστηκε με το ξεκίνημα του τρίτου κύκλου. Το 95% των περιπτώσεων μιλάει από ένα καρτοτηλέφωνο στα ΚΤΕΛ Καρδίτσας και δεν έχει σχεδόν ποτέ κάποιον ηθοποιό δίπλα του, όπως οι υπόλοιποι. Παρέμεινε σχετικά σταθερός στο πέρασμα του χρόνου. ο Τζιμ'ς κάνει χρήση του θεσσαλικού ιδιώματος, και μάλιστα όπως αυτό μιλιέται στην περιοχή της Καρδίτσας από τους Καραγκούνηδες.[2] Η χρήση της τοπικής καρδιτσιώτικης γλώσσας δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ξάδερφο του Τζίμ’, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρανοήσεις και παρεξηγήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ρητορική ερώτηση «τι ‘σι συ» ("τι είσαι εσύ;"), η οποία εκλαμβάνεται από τους Αθηναίους αποδέκτες (τον Τζίμη και τον κολλητό του) ως γαλλική φράση.[4] Με αφορμή τον Τζιμ', κυκλοφόρησε σειρά από ανέκδοτα που είχαν ως πρωταγωνιστές Θεσσαλούς, και κυρίως, Λαρισαίους.[5]

13. Κωνσταντίνος Καραμανλής (1992-1998)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λαζόπουλος υποδύθηκε τον Καραμανλή πριν και μετά τον θάνατο του, ο οποίος μαζί με τον υπηρέτη του Θόδωρο (Τάσος Παλαντζίδης) αγναντεύονταν το παρόν κοιτάζοντας νοσταλγικά το παρελθόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νοσταλγίας αυτής, είναι η έκτακτη εμφάνιση της Χαρούλας Αλεξίου. Μετά το 1996 συνοδευόταν στην άλλη ζωή με τον Ανδρέα Παπανδρέου, όπου ο Λαζόπουλος υποδυόταν ταυτόχρονα και τους δύο.

14. Μούτσος (1992-2018)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο μούτσος εμφανίστηκε ως... μούτσος στο καράβι μαζί με τον Σκαραβαίο (Τάσος Παλαντζίδης) και τον καπετάνιο (Χρήστος Ευθυμίου). Στα μέσα του τέταρτου κύκλου προβιβάζεται σε οδηγό ταξί με τον Σκαραβαίο, ενώ κάνει σποραδικές εμφανίσεις στο καράβι, όπως η χαρακτηριστική με την Ιταλίδα τραγουδίστρια Μίλβα. Ο Σκαραβαίος και ο μούτσος συμβολίζουν τους Νεοέλληνες που αναζητούν την υλική ευδαιμονία. Πολλοί μεγάλοι Έλληνες ηθοποιοί έχουν ανεβεί στο ταξί, όπως η Ρένα Βλαχοπούλου και η Σπεράντζα Βρανά. Εκεί πραγματοποιήθηκε και η πολυαναμενόμενη συνάντηση μετά από 30 και παραπάνω χρόνια του Θωμά (Θανάσης Βέγγος) και του Ηλία (Κώστας Χατζηχρήστος).

15. Μισέλ και Εμμανουέλα Γρουμπουλάκη (1994-2018)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ξανθό κακομαθημένο πλουσιοκόριτσο εισβάλλει στη ζωή του Τζίμη για να τα ξαναβρούν. Δυστυχώς όμως αυτός δεν είχε τέτοια πρόθεση. Παρ' όλα αυτά, εκείνη συνεχίζει να του κάνει τη ζωή άνω κάτω μέχρι και το 2002. Τα χαρακτηριστικά της Μισέλ ήταν και είναι το τηλέφωνο-μπανάνα που έχει, όπως και η αποτυχημένα ναζιάρικη φωνή της. Η μητέρα της είναι η Εμμανουέλα Γρουμπουλάκη. Έχει μια αδελφή, τη Ρενάτα, (Δήμητρα Παπαδοπούλου), την οποία θεωρεί αντίζηλό της. Η Ρενάτα εμφανίστηκε μόνο μία φορά και από τότε γίνονται πολύ σπάνιες αναφορές σ' αυτήν.

Η Εμμανουέλα Γρουμπουλάκη (ή αλλιώς η Πλούσια) εμφανίστηκε στο χριστουγεννιάτικο επεισόδιο του 1994 κι από τότε έχει πάντα εμφανιστεί σε κάθε επεισόδιο. Είναι η νεόπλουτη που όλη τη μέρα μιλάει για ανούσια πράγματα στο τηλέφωνο, το οποίο σχεδόν ποτέ δεν αποχωρίζεται. Σπάνια εμφανίζεται σε σκηνές της χωρίς το τηλέφωνο αντίκα που λατρεύει και ακόμη πιο σπάνια εμφανίζεται όρθια. Σύνηθες θέμα της με τη τηλεφωνική της φίλη είναι η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη.

16. Ντίμης (2001-2018)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντίμης (ή αλλιώς κομμώτρια) είναι ένας από τους μεταγενέστερους Μήτσους, καθώς η πρώτη του εμφάνιση έγινε μετά την ολοκλήρωση της σειράς σε μόνιμη βάση. Εμφανίζεται με τον Λεωνίδα (Βασίλη Χαραλαμπόπουλο) που υποδύεται τον συνάδερφο και σύντροφό του. Η δημιουργία του χαρακτήρα αυτού αποτελεί σάτιρα του γεγονότος ότι οι περισσότερες ελληνικές σειρές περιείχαν έναν τέτοιο χαρακτήρα. Το χαρακτηριστικό του Ντίμη είναι ότι αναφέρεται σε όλους στο θηλυκό γένος, ακόμη και όταν πρόκειται για άνδρα.

17. Μήτσος ο Σαλονικιός (2001-2018)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δεύτερος μεταγενέστερος Μήτσος είναι ο Σαλονικιός, ο οποίος μαζί με τον κολλητό του Δημήτρη Σταρόβα κάθονται όλη μέρα στη βεράντα του σπιτιού στη Θεσσαλονίκη πίνοντας φραπέ και συζητώντας για τα τεκταινόμενα. Η ατάκα του Σαλονικιού Χαλαρά με τη γνωστή θεσσαλονικιώτικη προφορά είναι από τις πλέον επιτυχημένες. Και σε αυτήν την περίπτωση, χρησιμοποιήθηκε έντονα η γλωσσική ποικιλία της Θεσσαλονίκης, με το (‘παχύ’) υπερωικοποιημένο λάμδα [ɫ], και το έμμεσο αντικείμενο σε αιτιατική πτώση: «Πλάκα με κάνεις;».[6]

Απήχηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά ξεκίνησε με σχετικά χαμηλό προϋπολογισμό και τα ποσοστά τηλεθέασης ήταν ανάλογα. Παρ' όλα αυτά, το κοινό αγκάλιασε τους Δέκα μικρούς Μήτσους κάπου στα μέσα του δεύτερου κύκλου (αρχές του 1993) και τους έκανε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της ελληνικής τηλεόρασης.

Η σειρά έγινε αντικείμενο συζητήσεων, καθώς περιείχε σκηνές αμφιλεγόμενες. Μία εξ αυτών είναι ο γάμος της χήρας και του στρατηγού, καθώς η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία δεν δέχτηκε να συμμετάσχει σε αυτό, επειδή δεν αποδέχτηκε τον γάμο ενός άνδρα με άλλον άνδρα, παρόλο που ο Λαζόπουλος ήταν ντυμένος γυναίκα. Αργότερα, το γεγονός ότι αποκαλύφθηκε πως ο Λαζόπουλος δεν είχε κάνει τη στρατιωτική του θητεία, έδωσε την αφορμή στον ίδιο για να σατιρίσει τις απόψεις των ανθρώπων αυτών και έτσι το έκτακτο επεισόδιο του 1997 ονομάστηκε «Η μάνα πάει φαντάρος» και έδειχνε τη χήρα να κατατάσσεται στο στρατό μαζί με την αγαπημένη της συμπεθέρα.

Άλλο επεισόδιο που συζητήθηκε αρκετά ήταν το έκτακτο στο οποίο συμμετείχε και ο Τζίμης Πανούσης στον ρόλο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Η συγκεκριμένη σκηνή συνάντησης με τον Λαζόπουλο ως χήρα συζητήθηκε αρκετά αφού, παρόλο που υπήρχε σενάριο, οι δύο κωμικοί αυτοσχεδίασαν.[7]

Η σειρά (ιδίως ο τελευταίος της κύκλος) έχει επικριθεί για κακογουστιά και για απροκάλυπτη πολιτική προπαγάνδα.[8][9][10]

Guest star[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλοί γνωστοί και διάσημοι ηθοποιοί και τραγουδιστές συμμετείχαν στους Δέκα μικρούς Μήτσους. Συγκεκριμένα, αναφέρονται οι:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κανδύλη, Άννα (2021). Η εξέλιξη της τηλεόρασης στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1980 έως την αδειοδότηση των ιδιωτικών καναλιών το 2018 μέσα από προσωπικές μαρτυρίες των πρωταγωνιστών. Γιατί άργησε σχεδόν 30 χρόνια η νομιμοποίηση». Πάτρα: Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. σελ. 21-22. 
  2. 2,0 2,1 Παπαλάμπρου, Αλεξάνδρα (2022). Τηλεοπτικές αναπαραστάσεις των γλωσσικών γεωγραφικών ποικιλιών: η περίπτωση των τηλεοπτικών σειρών: «Εφτά θανάσιμες πεθερές» και «Δέκα μικροί Μήτσοι». Κοζάνη: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. σελ. 48. 
  3. Theodoropoulou, Irene (2013-01-01). «Sociolinguistic Variation in Athenian Suburban Speech» (στα αγγλικά). Journal of Greek Linguistics 13 (1): 35. doi:10.1163/15699846-13130104. ISSN 1569-9846. https://brill.com/view/journals/jgl/13/1/article-p30_3.xml. 
  4. Αρχοντούλη, Ιωάννα (2022). Πώς οι στάσεις των διαλεκτόφωνων ομιλητών αναπροσδιορίζουν τη γλωσσική διδασκαλία: Ο κριτικός γραμματισμός ως εργαλείο διδασκαλίας του ιδιώματος των Καραγκούνηδων της δυτικής Θεσσαλίας. Πάτρα: Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. σελ. 31. 
  5. Κουρδής, Ευάγγελος (2008). «Η γλώσσα του αστείου. Λεκτικό χιούμορ και τοπικές προφορές στα ανέκδοτα για Θεσσαλούς». IKEECONF-2009-035 (Θεσσαλονίκη: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). 
  6. Μακρή-Τσιλιπάκου, Μαριάνθη (2015). «Διαστάσεις κοινωνιογλωσσικής ποικιλότητας: Κοινότητα και άτομο». ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 4α ΤΖΑΡΤΖΑΝΕΙΑ (Βόλος): 22. 
  7. «Ο Λάκης Λαζόπουλος τον φέρνει στους «Μήτσους» του». www.tzimakospanousis.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2024. 
  8. Δημοκίδης, Άρης. «Οι 10 Μικροί Μήτσοι επέστρεψαν και αυτές είναι οι πρώτες εντυπώσεις». LiFO. 
  9. Αμπατζής, Κωνσταντίνος (2 Απριλίου 2018). «Αυτό ήταν μάλλον Δέκα Γερασμένοι Μήτσοι». Oneman.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2024. 
  10. «Πόσο ΣΥΡΙΖΑιοι έγιναν οι Δέκα Μικροί Μήτσοι;». Πρώτο Θέμα. 2 Απριλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2024. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]