Γκούσταβ Βίγκελαντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκούσταβ Βίγκελαντ
Ο Γκούσταβ Βίγκελαντ το 1929
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Gustav Vigeland (Νορβηγικά Νινόρσκ)
Γέννηση11  Απριλίου 1869[1][2][3]
Halse og Harkmark Municipality[4]
Θάνατος12  Μαρτίου 1943[1][2][3]
Όσλο
Χώρα πολιτογράφησηςΝορβηγία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝορβηγική γλώσσα[5][6]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταγλύπτης[7]
ξυλογλύπτης[8]
Οικογένεια
ΑδέλφιαEmanuel Vigeland
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΙππότης του Τάγματος του Αγίου Όλαφ
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γκούσταβ Βίγκελαντ (Gustav Vigeland, 11 Απριλίου 186912 Μαρτίου 1943) ήταν Νορβηγός γλύπτης. Γεννήθηκε κοντά στο Halse og Harkmarkt στο δήμο Mandal της Νορβηγίας. Σε νεαρή ηλικία έφυγε για το Όσλο, όπου έμαθε την τέχνη της ξυλογλυπτικής. Το 1888 εγκαταστάθηκε οριστικά στη νορβηγική πρωτεύουσα, προκειμένου να σπουδάσει γλυπτική και να σταδιοδρομήσει ως επαγγελματίας γλύπτης.

Μεταξύ των ετών 1891 και 1896, ο Βίγκελαντ πραγματοποίησε πολλά ταξίδια στα καλλιτεχνικά κέντρα της ΕυρώπηςΚοπεγχάγη, Παρίσι, Βερολίνο, Φλωρεντία – προκειμένου να έρθει σε επαφή με τα νέα ρεύματα της τέχνης. Στη γαλλική πρωτεύουσα (1892) σύχναζε στο εργαστήριο του Ογκίστ Ροντέν (Auguste Rodin), ενώ στην Ιταλία πειραματίστηκε σε έργα τέχνης αρχαίας και αναγεννησιακής έμπνευσης.

Μέχρι το 1902, ο Βίγκελαντ ήταν απασχολημένος με την αναστήλωση του καθεδρικού ναού στο Τρόντχαϊμ (Trondheim) της Νορβηγίας. Με την επιστροφή του στο Όσλο, όταν η Νορβηγία ήταν ήδη από το 1905 ανεξάρτητο κράτος από τη Σουηδία, ο Βίγκελαντ είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη ως ο πιο ταλαντούχος Νορβηγός γλύπτης, αναλαμβάνοντας πλήθος παραγγελιών για αγάλματα και προτομές προσωπικοτήτων, όπως ο Ερρίκος Ίψεν (Henrik Ibsen) και ο διάσημος Νορβηγός μαθηματικός Νιλς Χένρικ Άμπελ (Niels Henrik Abel, 1802 – 1829).

Γκούσταβ Βίγκελαντ: Ο Μονόλιθος. Όσλο, Πάρκο Φρόγκνερ

Στα επόμενα είκοσι χρόνια, εγκαταστημένος στο εργαστήριο του κοντά στο Πάρκο Φρόγκνερ (Frogner Park), ο Βίγκελαντ αφιερώθηκε στο μεγαλεπήβολο έργο του, που βρίσκεται σήμερα στο «Πάρκο Γλυπτικής Βίγκελαντ» (Vigeland Sculpture Park). Πρόκειται για ένα συγκρότημα υπαίθριας έκθεσης γλυπτών, που άρχισε να φιλοτεχνεί γύρω στο 1906 και που αποτελεί το κορυφαίο δημιούργημά του. Τα γλυπτά επικεντρώνονται σε ένα εντυπωσιακό μονόλιθο (Monolitten), όπου 121 γυμνές μορφές αγωνίζονται να φθάσουν στην κορυφή του. Στο «Μουσείο Βίγκελαντ», που γειτονεύει με το Πάρκο Φρόγκνερ, εκτίθενται 1.650 γλυπτά του, 3.700 ξυλογραφίες, 423 ξυλόγλυπτα και 11.000 σχέδια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Gustav Vigeland στο Wikimedia Commons