Γιώργος Σαχπατζίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιώργος Σαχπατζίδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1951
Κατερίνη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαινοτόμος επιχειρηματίας

Ο Γιώργος Σαχπατζίδης είναι Έλληνας επιχειρηματίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1951 στην Κατερίνη. Σπούδασε Γεωπόνος σε πανεπιστήμιο της Ιταλίας. Είναι ανηψιός του πρώην Υπουργού Εμπορίου και Βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ακριτίδη. Εμφανίστηκε στο προσκήνιο στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και σύντομα κατάφερε να γίνει ιδιοκτήτης μέσων μαζικής ενημέρωσης, εταιρειών διαχείρισης ακινήτων και γεωργικών μηχανημάτων, χρηματοδότης του ΠΑΟΚ και γενικά μεγάλος οικονομικός παράγοντας. Εισέβαλε δυναμικά το 2000 στην επιχειρηματική πιάτσα της Θεσσαλονίκης όταν ως εκπρόσωπος της πολυεθνικής εταιρείας επενδύσεων ΖΙΛΚΑ ανέλαβε το ιστορικό εκδοτικό συγκρότημα της «Μακεδονίας». Η εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου δεν στάθηκε εμπόδιο για να συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στην κοινωνική και κοσμική ζωή της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Σαχπατζίδης κατάγεται από ορεινή περιοχή της Πιερίας. Είναι γιος πολύτεκνης και εύπορης οικογένειας με πέντε παιδιά. Ο ίδιος έχει δύο γιους, ενώ η γυναίκα του Μαρία του συμπαραστέκεται σε κάθε επιχειρηματικό βήμα. Ο πατέρας του ήταν μεγαλοαγρότης καπνοκαλλιεργητής και βαθιά θρησκευόμενος. Για αρκετά χρόνια ο κ. Σαχπατζίδης ασχολήθηκε με το εμπόριο γεωργικών ειδών, όπως και ο αδελφός του, που θεωρείται από τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες του είδους στην Κατερίνη.Στη δεκαετία του ’90 κατασκεύασε στο κέντρο της Κατερίνης ένα πραγματικό ανάκτορο, στο οποίο σήμερα ζει με την οικογένειά του. Πρόκειται για ένα τεράστιο σπίτι, το οποίο καταρχήν εκπλήσσει τους πάντες, αφού βρίσκεται εν μέσω πολυκατοικιών. Κρύβεται από πανύψηλη περίφραξη μέσα σε έναν πυκνό κήπο. Οποιος περάσει την πρώτη είσοδο μένει άφωνος από την έκπληξη όταν αντικρίζει μια τεράστια μαρμάρινη σκάλα που καταλήγει στην κύρια είσοδο, στηριγμένη από μεγάλες μαρμάρινες κολόνες.

Μέσα στο σπίτι τα περισσότερα έπιπλα είναι βαριά, σκαλιστά. Ακόμη και στον χώρο της κλειστής πισίνας, η οποία βρίσκεται στο υπόγειο, δεσπόζουν σαλόνια κλασικά. Περισσότερο εντυπωσιακή όμως σε αυτό τον χώρο είναι η οροφή.

Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού έχουν κατασκευάσει στην ψευδοροφή έναν ουράνιο θόλο με κρύσταλλα Swarovski. Κολυμπώντας κάποιος στην πισίνα έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται κάτω από τον έναστρο ουρανό. Σε κοινή θέα σε όλους σχεδόν τους χώρους του σπιτιού υπάρχουν δεκάδες έργα τέχνης, αγάλματα και πίνακες. Κάποια από αυτά ο κ. Σαχπατζίδης έχει ισχυριστεί ότι τα απέκτησε από δημοπρασίες διεθνών οίκων, αφού ανήκαν στους Ρομανόφ. Ενα άλλο απόκτημα για το οποίο επαίρεται ο Κατερινιώτης επιχειρηματίας είναι ένα κομμάτι αρχαιοελληνικού αγάλματος, το οποίο έχει τοποθετήσει στον προθάλαμο της εισόδου του σπιτιού και το οποίο, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, βρέθηκε στον θαλάσσιο χώρο των Κυθήρων.

Οι πολυτέλειες όμως δεν σταματούν εδώ. Υπάρχει ειδικός χώρος-κελάρι για την παλαίωση τυριών και φυσικά υπάρχει ιδιαίτερο μέρος για την κάβα. Η ειδική επίπλωσή της έφτασε από τη Γαλλία και φιλοξενεί πανάκριβα κρασιά. Η σύζυγός του χαρακτηρίζεται συμπαθητική, αξιοπρεπής και πολύ χαμηλών τόνων. Μετρημένη και ευγενής. Εξίσου χαμηλού προφίλ είναι και οι δύο γιοι του, οι οποίοι έχουν σπουδάσει Οικονομικά.

Στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες περιλαμβάνονται:

  • το 1999 συμμετείχε (μαζί με τον Τζον Ρήγα και τον Νίκο Ρεμαντά) στην εξαγορά του ιστορικού εκδοτικού συγκροτήματος «Βελλίδη» με τις εφημερίδες "Μακεδονία", "Θεσσαλονίκη" και στη συνέχεια των "Ελληνικός Βορράς" και "Σπορ του Βορρά"
  • ιδιοκτήτης των "GDS Αξιοποίηση Ακινήτων" (Αρχικά των γιον του George Dimitri Saxpatzidi) και Torcaso Investment Ltd, που αμφότερες αναμείχθηκαν στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου
  • μέλος του ΔΣ της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης, όταν διευθυντής της τράπεζας ήταν ο Μιχάλης Σάλλας
  • αντιπρόσωπος της ισραηλινής εταιρείας που προωθεί τα περίστροφα Colt
  • επένδυσε στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ χωρίς να κατέχει ποτέ επίσημη θέση στην επιχείρηση
  • βασικός μέτοχος της εταιρείας γεωργικών μηχανημάτων "Αγροτικός Όλυμπος", η οποία χρεοκόπησε
  • Είναι μπλεγμένος και στην υπόθεση Siemens

Τις 11 Απριλίου 2012 συνελήφθη για την υπόθεση οφσορ εταιρειών από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • ethnos.gr Πρόσωπο-κλειδί ο Σαχπατζίδης
  • tovima.gr Ο σάχης της Κατερίνης και η... Ιντερ