Γιόχαν Άνσελμ Φόιερμπαχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιόχαν Άνσελμ Φόιερμπαχ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Paul Johann Anselm von Feuerbach (Γερμανικά)
Γέννηση14  Νοεμβρίου 1775[1][2][3]
Χάινιχεν
Θάνατος29  Μαΐου 1833[1][2][3]
Φραγκφούρτη[4]
ΥπηκοότηταΣαξονία-Βαϊμάρη-Άισεναχ
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Ιένας
ΤέκναΛούντβιχ Φόιερμπαχ, Joseph Anselm Feuerbach, Karl Wilhelm Feuerbach και Friedrich Feuerbach
ΓονείςJohann Anselm Feuerbach
ΒραβεύσειςΤάγμα της Τιμής του Βαυαρικού Στέμματος, τάγμα του στέμματος της Βυρτεμβέργης και Τάγμα του Λευκού Γερακιού
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςεγκληματολογία
Αξίωμαδικαστής
Ιδιότητανομικός, φιλόσοφος, διδάσκων πανεπιστημίου, δικαστής, καθηγητής νομικής και συγγραφέας
Ακαδημαϊκός τίτλοςδιδακτορικό δίπλωμα

Ο Γιόχαν Άνσελμ Φόιερμπαχ, (γερμ. Paul Johann Anselm Ritter von Feuerbach) (1775) Hainichen της Σαξωνίας, κοντά στην Ιένα - (1833) Φρανκφούρτη, ήταν Γερμανός μελετητής του Ποινικού Δικαίου. Είναι πατέρας του φιλοσόφου Λούντβιχ Φόιερμπαχ και του μαθηματικού και γεωμέτρη Κάρολου Βίλχεμ Φρόιμπαχ και παππούς του ζωγράφου Ανσέλμ Φόιερμπαχ που ζωγράφισε και την Ιφιγένεια εν Ταύροις.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Φραγκφούρτη όπου είχε μετακομίσει μετά τη γέννησή του η οικογένειά του. Παρά την κακή του υγεία και τη φτώχεια του σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Ιένας όπου ανακηρύχθηκε το 1795 διδάκτωρ της φιλοσοφίας. Έγινε γνωστός στα 23 του χρόνια, όταν άσκησε έντονη κριτική στο έργο του Τόμας Χομπς για τη θεωρία της δύναμης της πολιτικής εξουσίας. Έγινε ευρύτερα όμως γνωστός με τις διαλέξεις του για την ποινική νομολογία.

Tα έτη (1790-1800) δημοσίευσε το ρηξικέλευθο έργο του «Αναθεώρηση των θεμελιωδών αρχών του Ποινικού Δικαίου», ενώ το 1801 την πρώτη έκδοση του εγχειριδίου του Ποινικού Δικαίου και το 1804 την «κριτική» του επί του σχεδίου του Βαυαρικού Ποινικού Κώδικα που σενετέλεσε να μετακληθεί στο Μόναχο και να επιφορτισθεί με την σύνταξή του. Με τον Φοϋρμπάχ αρχίζει η νεώτερα επιστήμη του Ποινικού Δικαίου. Από τα έργα του έχει μεταφρασθεί η θεωρία του ποινικού Δικαίου κατά την Ρωμαϊκή και Γερμανική νομοθεσία από τον Χρ. Ρουσόπουλο το 1857. Πανεπιστημιακές σημειώσεις από το έργο του έχουν κυκλοφορήσει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο από τον καθηγητή του Ποινικού Δικαίου και Ακαδημαϊκού Ιωάννη Γεωργάκη.

Το 1801 διορίσθηκε έκτακτος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Ιένας και το 1804 καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κιέλου. Δημιουργός του περίφημου αποφθέγματος «Nullum crimen nulla poena sine lege» (Κανένα έγκλημα καμμία ποινή χωρίς νόμο)[5] αφοσιώθηκε στο κύριο έργο του: η διαμόρφωση του ποινικού κώδικα για τη Βαυαρία που τελικά ψηφίστηκε το 1813. Ήταν ο πρώτος που θα δημοσιεύσει μια κρίσιμη περίληψη των γεγονότων με τον τίτλο Κάσπαρ Χάουζερ, (ein Beispiel Verbrechens eines am Seelenleben [6]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, Φιλοσοφία του Δικαίου «Η κυρωτική λειτουργία του Δικαίου ως Προφύλαξις» σελ. 307-323, 1953, επανέκδοση 2000, εκδ. Παπαζήση