Βλάχικη (Μογλενίτικη) γλώσσα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βλαχομογλενίτικα
ΠεριοχήΒαλκάνια
ΧώραΕλλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Τουρκία, Σερβία
Φυσικοί ομιλητές5,000
ΤαξινόμησηΙνδοευρωπαϊκές Γλώσσες
ISO 639-1
ISO 639-2
ISO 639-3ruq
Linguasphere51-AAD-bb
Glottologmegl1237[1]
Η έκταση της Βλαχομογλενίτικης με τις διαλέκτους της (με μωβ) και της Βλάχικης (με κίτρινο)
Η γεωγραφική εξάπλωση της Βλάχικης γλώσσας (με ροζ) στην Ήπειρο, Θεσσαλία, Μακεδονία και Αλβανία, καθώς και της Βλάχικης (Μογλενίτικης) γλώσσας (με πορτοκαλί) στην Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα

Η Βλάχικη (Μογλενίτικη) γλώσσα είναι μία γλώσσα που ομιλείται στην Ελλάδα στην ανατολική Αλμωπία (ή Μογλενά) του νομού Πέλλας (ανατολικά της Αριδαίας, βόρεια των Γιαννιτσών) και στη βόρειο Παιονία του νομού Κιλκίς, καθώς και σε μερικά χωριά του νότιου τμήματος της Βόρειας Μακεδονίας, κοντά στη Γευγελή.
Στην διεθνή βιβλιογραφία είναι γνωστή σαν Meglenitic. Οι ομιλούντες τη γλώσσα δεν έχουν κάποιο όνομα για τη γλώσσα τους και αυτοπροσδιορίζονται ως Βλάχοι, ενώ στην ελληνική βιβλιογραφία ονομάζονται Βλάχοι ή Βλαχομογλενίτες.

Ταξινόμηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι μία γλώσσα του ανατολικού κλάδου των λατινογενών γλωσσών. Η συγγενέστερη γλώσσα της είναι η Βλάχικη γλώσσα και η ρουμάνικη. Το γεγονός αυτό κάνει ορισμένους να πιστεύουν ότι οι γλώσσες αυτές, και ιδιαίτερα η βλάχικη και η μογλενίτικη βλάχικη, είναι απλώς διάλεκτοι της ίδιας γλώσσας. Οι περισσότεροι γλωσσολόγοι συμφωνούν ωστόσο ότι η κάθε μία αποτελεί ξεχωριστή λατινογενή γλώσσα. Σύμφωνα με την ερευνήτρια Μαρία Παπαγεωργίου από το Σκρα, η γλώσσα διατηρεί μέσω της προφορικής παράδοσης, ακέραια, έργα αρχαίων Ελλήνων ποιητών που δεν έχουν σωθεί, ως παραμύθια[2].

Η γλώσσα ανήκει στο βαλκανικό γλωσσικό δεσμό.

Ομιλητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γλώσσα βρίσκεται σε κίνδυνο εξαφάνισης. Σύμφωνα με πρόσφατες (2002) εκτιμήσεις ομιλείται σήμερα από 3.000 άτομα στην Ελλάδα και από 2.000 άτομα στη Βόρεια Μακεδονία. Οι ομιλητές είναι τουλάχιστον δίγλωσσοι με βασική γλώσσα την Ελληνική ή και τη Βουλγάρικη/Σλαβομακεδονική γλώσσα. Δεν είναι επίσημη γλώσσα καμίας χώρας και, προφανώς, δε διδάσκεται. Σύμφωνα με ακόμη πιο πρόσφατες εκτιμήσεις οι ομιλητές έχουν μειωθεί ουσιωδώς και ανέρχονται περί τους 2.800 στο σύνολό τους. Εκτιμάται ότι προϊόντος του χρόνου, τουτέστιν μέσα στην προσεχή δεκαετία, θα έχει εκλείψει σχεδόν καθ' ολοκληρίαν.

Βλέπε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχετική βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αστέριος Κουκουδης, Οι Ολύμπιοι Βλάχοι και τα Βλαχομογλενά, Εκδόσεις Ζήτρος, Θεσσαλονίκη, 2001

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hammarström, Harald· Forkel, Robert· Haspelmath, Martin· Bank, Sebastian, επιμ. (2016). «Megleno Romanian». Glottolog 2.7. Jena: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  2. Μαρία Παπαγεωργίου, Παραμύθια από μύθους Αρχαίων Ελληνικών ποιητικών έργων που χάθηκαν και άλλα παραμύθια του Βλαχόφωνου χωριού Σκρα, Θεσσαλονίκη, 1984

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]