Βαρυόνιο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σύνοψη των σωματιδίων και των δυνάμεων της σωματιδιακής φυσικής

Τα βαρυόνια είναι σύνθετα υποατομικά σωματίδια τα οποία δημιουργούνται με συνδυασμούς τριών κουάρκ.[1] Μαζί με τα μεσόνια απαρτίζουν την οικογένεια των αδρονίων, δηλαδή σωματίδια που κατασκευάζονται από κουάρκ. Τα βαρυόνια είναι φερμιόνια, σε αντίθεση με τα μεσόνια που είναι μποζόνια. Υπακούουν δηλαδή στη στατιστική Φέρμι-Ντιράκ, ενώ μπορούν να συμμετέχουν και σε ισχυρές αλληλεπιδράσεις. Τα βαρυόνια διαθέτουν έναν κβαντικό αριθμό, τον βαρυονικό, ο οποίος διατηρείται σε κάθε είδους αλληλεπιδράσεις. Η ονομασία τους προέρχεται από την ελληνική λέξη βαρύς, καθώς την εποχή που δόθηκε, θεωρούνταν ότι τα σωματίδια αυτά είχαν πολύ μεγάλη μάζα σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Τα πιο συνηθισμένα βαρυόνια είναι τα γνωστά πρωτόνια και νετρόνια, τα οποία αποτελούν τους δομικούς λίθους του ατομικού πυρήνα. Άλλα σωματίδια που ανήκουν στην οικογένεια των βαρυονίων είναι τα σωμάτια Δ, Σ, Λ, Ξ και Ω.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κανελλοπούλου, Πέλλα (2020). Μέτρηση της ενεργού διατομής για την παραγωγή ενός W μποζονίου και δύο b quarks σε συγκρούσεις πρωτονίων στον ανιχνευτή CMS. Αθήνα: ΕΜΠ. σελ. 8.