Ασθένεια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η ασθενής κορασίδα (Den syge pige). Πίνακας του Michael Ancher, 1882

Κάθε ζωντανός οργανισμός έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τα οποία διατηρεί, για παράδειγμα η θερμοκρασία του ανθρώπου διατηρείται στους 36,7 βαθμούς Κελσίου. Η διατήρηση των χαρακτηριστικών ενός ζωντανού οργανισμού ονομάζεται ομοιόσταση και είναι η φυσιολογική κατάσταση ενός οργανισμού. Ασθένεια είναι η διαταραχή αυτής της ομοιόστασης, δηλαδή η μη φυσιολογική κατάσταση. Οι ασθένειες μπορεί να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη ή θάνατο.

Μια ασθένεια μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Η μόλυνση και η λοίμωξη οφείλεται σε παθογόνους μικροοργανισμούς, δηλαδή σε ιούς και μικρόβια. Άλλα αίτια είναι κληρονομικά (κληρονομικές ασθένειες), διανοητικής (ψυχικής) φύσεως, μπορεί να είναι ατύχημα ή η κατάληξη μιας μάχης, επιβλαβείς ουσίες, όπως οι τοξικές, αυτοάνοσο ή ο ίδιος ο οργανισμός να μην μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει. Ανάλογα με τη δυνατότητα αντιμετώπισης οι ασθένειες διακρίνονται σε ελαφριές, όπως ένα κρυολόγημα με βήχα και ελαφρύ πυρετό, μέτριες όπως η ανεμοβλογιά και σε σοβαρές όπως ο καρκίνος. Η ίδια ασθένεια μπορεί να επαναληφθεί.

Παράγοντες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παράγοντες στους οποίους μπορεί να οφείλεται μια ασθένεια:

  • Παθογόνοι μικροοργανισμοί (ιοί, βακτήρια, πρωτόζωα, μύκητες)
  • Γενετικές ανωμαλίες: Οφείλονται σε ανωμαλίες του DNA ή του RNA
  • Περιβάλλον και τρόπος ζωής (κάπνισμα, κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, ανθυγιεινή ατμόσφαιρα, κατανάλωση ακατάλληλων τροφίμων, ναρκωτικά)
  • Τέλος, υπάρχουν οι ψυχολογικές διαταραχές δηλ. ψυχικές (ή πνευματικές) ασθένειες. Μερικές απο τις ψυχολογικές διαταραχές είναι το stress , η κατάθλιψη. Τα ποσοστά της κατάθλιψης εκτος απο την ηλικία των 25+ έχουν αυξηθεί και στην παιδική ηλικία, ακόμα και στην εφηβική. Η αιτία παραμένει ανεξήγητη αλλα πολλές φορές πίσω απο μία παροδική ή χρόνια εφηβική κατάθλιψη μπορεί να κρυβεται η δυσλειτουργία του ενδοκρινικού και νευρικού συστήματος. Παράδειγμα: Η διαταραχή του θυρεοειδη αδένα (υποθυρεοειδισμός)
  • Κληρονομικές δυσλειτουργίες

Ο οργανισμός προσπαθεί να διατηρήσει την ομοιόστασή του ή να την επαναφέρει. Σε αυτήν την προσπάθεια εμφανίζει συνήθως διάφορα συμπτώματα. Τα συμπτώματα των ασθενειών μπορούν να αντιμετωπιστούν επιπλέον με φάρμακα ή με ειδικές ασκήσεις, οι μόνιμες βλάβες αντιμετωπίζονται με τεχνητά μέλη, ενώ σοβαρότερες καταστάσεις αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση ή ραδιενέργεια.

Το ανοσοποιητικό σύστημα συμβάλλει ενάντια στους παθογόνους μικροοργανισμούς. Αρχικά, ο οργανισμός είναι ευάλωτος σε αυτές τις ασθένειες, αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα έχει την ικανότητα να θυμάται την αντιμετώπιση προηγούμενων περιπτώσεων, ώστε να γίνεται αποτελεσματικότερο με το πέρασμα του χρόνου σε σημείο που ο οργανισμός να μην αντιληφθεί ότι ασθένησε.

Νοσηρότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νοσηρότητα είναι μια παθολογική κατάσταση, αναπηρία ή κακή υγεία λόγω οποιασδήποτε αιτίας.[1][2] Ο όρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αναφερθεί κανείς στην ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής ασθένειας ή στο βαθμό που η κατάσταση της υγείας επηρεάζει τον ασθενή. Για τους σοβαρά ασθενείς, όπως αυτούς που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, το επίπεδο νοσηρότητας μετράται συχνά με δείκτες αξιολόγησης. Η συννοσηρότητα είναι η ταυτόχρονη παρουσία δύο ή περισσοτέρων ιατρικών καταστάσεων, όπως η σχιζοφρένεια και η κατάχρηση ουσιών.

Επιδημιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην επιδημιολογία και στην αναλογιστική επιστήμη, ο όρος «ποσοστό νοσηρότητας» ή «ρυθμός νοσηρότητας» μπορεί να αναφέρεται σε συγκεκριμένους δείκτες νοσηρότητας όπως η επίπτωση ή ο επιπολασμός μιας ασθένειας. Αυτοί οι δείκτες νοσηρότητας αντιπαραβάλλονται με την θνησιμότητα, η οποία είναι το ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνουν ανά μονάδα χρόνου. Οι δείκτες νοσηρότητας χρησιμοποιούνται σε αναλογιστικά επαγγέλματα, όπως η ασφάλιση υγείας, η ασφάλιση ζωής και η ασφάλιση μακροχρόνιας περίθαλψης, για τον προσδιορισμό των σωστών ασφαλίστρων που χρεώνουν στους πελάτες. Οι δείκτες νοσηρότητας βοηθούν τους ασφαλιστές να προβλέψουν την πιθανότητα ότι ένας ασφαλισμένος θα συμβληθεί ή θα αναπτύξει οποιοδήποτε αριθμό συγκεκριμένων ασθενειών.

Εξωτερικές Συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παγκόσμια στατιστικά στοιχεία

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Basic Concepts And Tools - Epidemiology». Encyclopaedia Britannica. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2020. 
  2. «Νοσηρότητα - Λεξικό της κοινής νεοελληνικής». Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2020.