Αρζάβα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Αρζάβα (πράσινο) περιγράφεται ως σημαντική δύναμη από τις Αιγυπτιακές επιγραφές, ενώ οι Χετταίοι (μπλε) αναφέρουν πως σχημάτιζε συμμαχία με τους Αχαιούς (μωβ).

Η Αρζάβα ήταν αρχαίο βασίλειο ή συνομοσπονδία κρατών στην δυτική Ανατολία κατά το δεύτερο μισό της 2ης χιλιετίας π.Χ., περ. από το 1400 έως 1200 π.Χ. Το κέντρο της Αρζάβας πιστεύεται πως ήταν ο Κάυστρος ποταμός και πρωτεύουσά της η Απάσα, η οποία συχνά ταυτίζεται με την ελληνική αποικία Έφεσο. Όταν οι Χετταίοι υπό τον Μουρσίλι Β' κατέκτησαν την Αρζάβα, αυτή διαιρέθηκε σε τρία υποτελή χεττιτικά κρατίδια. Το νοτιότερο κρατίδιο κατά μήκος του ποταμού Μαιάνδρου ονομάστηκε Μίρα, ενώ αργότερα θα μετονομαστεί σε Καρία, το βορειότερο κρατίδιο, η Γη του Ποταμού Σεχά, κατά μήκος του ποταμού Σεχά μετέπειτα θα γίνει γνωστό ως Λυδία και η ανατολική περιοχή θα λάβει το όνομα Απάλλα.[1]

Η Αρζάβα διαδέχθηκε την Ασσούβα, μια συνομοσπονδία κρατών της δυτικής Ανατολίας που κατακτήθηκε από τους Χετταίους περ. το 1400 π.Χ.[2] Στα ανατολικά γειτνίαζε με τα δυτικά σύνορα του Μεγάλου και Νέου Βασιλείου των Χετταίων. Από τα ανατολικά είχε στενή επαφή με το φύλο των Αχιγιάβα που αναφέρεται στις Χεττιτικές επιγραφές και ταυτίζεται με τους Αχαιούς της Μυκηναϊκής εποχής.[3] Σε διάφορες περιόδους οι Αχαιοί και η Αρζάβα σχημάτιζαν συνασπισμό εναντίον των Χετταίων.[4] Μετά την κατάκτηση και διαίρεση της Αρζάβας από τους Χετταίους, αυτή θα παραμείνει τμήμα του Χεττιτικού κράτους μέχρι την πτώση του κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. J. David Hawkins (1998). ‘Tarkasnawa King of Mira: Tarkendemos, Boğazköy Sealings, and Karabel.’ Anatolian Studies 48:1–31.
  2. Kelder, 2003–2004: p. 65–66.
  3. Kelder, 2003–2004: p. 66.
  4. Kelder, 2003–2004: p. 54.