Αρίσταρχος Μπελοπόλσκυ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρίσταρχος Μπελοπόλσκυ
Γέννηση1ιουλ. / 13  Ιουλίου 1854γρηγ. και 1854[1]
Μόσχα[2]
Θάνατος16  Μαΐου 1934[3][4]
Αγία Πετρούπολη
ΥπηκοότηταΡωσική Αυτοκρατορία, Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών και Σοβιετική Ρωσία
ΣπουδέςΣχολή Φυσικής και Μαθηματικών του Αυτοκρατορικού Πανεπιστημίου της Μόσχας
Βραβεύσειςμετάλλιο Ζανσέν (1898) και βραβείο Λαλάντ (1918)
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςαστρονομία και αστροφυσική
Ιδιότητααστροφυσικός
Διδακτορικός καθηγητήςFyodor Bredikhin

Ο Αρίσταρχος Απολόνοβιτς Μπελοπόλσκυ (Аристарх Аполлонович Белопольский, 13 Ιουλίου 185416 Μαΐου 1934) ήταν Ρώσος αστρονόμος.

Ο Μπελοπόλσκυ γεννήθηκε στη Μόσχα στις 13 Ιουλίου 1854 με το νέο ημερολόγιο (1 Ιουλίου με το παλαιό) και απεφοίτησε από το εκεί πανεπιστήμιο το 1876. Το 1878 έγινε βοηθός του Φιοντόρ Αλεξάντροβιτς Μπρεντίχιν στο Αστεροσκοπείο της Μόσχας. Το 1888 έγινε μέλος του προσωπικού του Αστεροσκοπείου του Πούλκοβο.

Ο Μπελοπόλσκυ υπήρξε από τους πρωτοπόρους στην αστρονομική Φασματοσκοπία και ανεκάλυψε αρκετούς φασματοσκοπικώς διπλούς αστέρες, όπως τον Κάστορα, του οποίου την περίοδο υπελόγισε σε 2,92 ημέρες. Ο Μπελοπόλσκυ ήταν γνωστός για την ικανότητά του στην κατασκευή εξαιρετικής ποιότητας αστρονομικών οργάνων και το 1900 έφτιαξε μια συσκευή που μετρούσε τη μετατόπιση Ντόπλερ των φασμάτων, ενώ πρωτοπόρησε στη χρήση της μετατοπίσεως Ντόπλερ του φωτός για τη μέτρηση της ταχύτητας περιστροφής μακρινών ουράνιων σωμάτων. Υπήρξε ο άνθρωπος που ανεκάλυψε ότι οι περιοχές του πλανήτη Δία που βρίσκονται κοντά στον ισημερινό του περιστρέφονται ταχύτερα από τα υψηλότερα πλάτη (διαφορική περιστροφή), και ότι οι δακτύλιοι του Κρόνου δεν περιστρέφονται ως ένα στερεό σώμα, αποδεικνύοντας έτσι ότι αποτελούνται από πολλά μικρά σώματα. Προσπάθησε δύο φορές να μετρήσει και την περίοδο περιστροφής της Αφροδίτης, που τη βρήκε 24 ώρες το 1900 και 35 ώρες το 1911 — δύο από τις πολυάριθμες αποτυχημένες απόπειρες αστρονόμων της εποχής να μετρήσουν τη διάρκεια αυτής της περιστροφής.

Ο Μπελοπόλσκυ ήταν καλός φίλος του Όσκαρ Μπάκλουντ και όταν ο τελευταίος πέθανε το 1916, τον διαδέχθηκε στη θέση του διευθυντή του Αστεροσκοπείου του Πούλκοβο. Παραιτήθηκε ωστόσο το 1918 επειδή δεν ήθελε τον φόρτο των διοικητικών ασχολιών.

Ονομάσθηκαν προς τιμή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι (νεκρολογίες)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]