Αντρέ Λοτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντρέ Λοτ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
André Lhote (Γαλλικά)
Γέννηση5  Ιουλίου 1885[1][2][3]
Μπορντώ[4]
Θάνατος24  Ιανουαρίου 1962[1][3][5]
Παρίσι[4]
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο του Μονπαρνάς
ΚατοικίαΜπορντώ (1885–1907)
Παρίσι (από 1907)
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Σπουδέςécole des beaux-arts de Bordeaux
Ιδιότηταζωγράφος[6], γλύπτης[6], χαράκτης, κριτικός τέχνης[6], καθηγητής[6] και καλλιτέχνης γραφικών τεχνών[6]
Είδος τέχνηςπροσωπογραφία
ΒραβεύσειςΙππότης της Λεγεώνας της Τιμής
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αντρέ Λοτ (André Lhote) (5 Ιουλίου 1885-21 Ιανουαρίου 1962) ήταν Γάλλος γλύπτης και ζωγράφος πορτρέτων, μορφών και τοπίων. Επίσης, δίδασκε και έγραφε για την τέχνη.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λοτ γεννήθηκε στο Μπορντό της Γαλλίας και έμαθε ξυλογλυπτική και γλυπτική από τα 12 του χρόνια όταν ο πατέρας του τον πήγε ως μαθητευόμενο σε ένα τοπικό επιπλοποιό. Το 1898 γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μπορντό (École des Beaux-Arts) όπου και σπούδασε διακοσμητική γλυπτική μέχρι το 1904. Τον ελεύθερο του χρόνο ως φοιτητής ζωγράφιζε ενώ το 1905 έφυγε από το σπίτι του με σκοπό να αποκτήσει τον δικό του χώρο και να αφιερωθεί στις δημιουργίες του. Δέχθηκε επιρροές από τον Γκογκέν και τον Σεζάν. Το 1910, 4 χρόνια μετά τη μετακόμιση του στο Παρίσι, έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Γκαλερί Ντρουέ (Galerie Druet).

Αρχικά τα έργα του Λοτ είναι επηρεασμένα από το ρεύμα του Φωβισμού ενώ λίγο αργότερα ο καλλιτέχνης μετακινήθηκε προς τον Κυβισμό και το 1912 συμμετείχε στην καλλιτεχνική ομάδα Section d'Or κάνοντας εκθέσεις στο Salon de la Section d'Or. Μαζί με τους Gleizes, Villon, Ντυσάν, Metzinger, Πικαμπιά και La Fresnaye θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της Μοντέρνας τέχνης.

Με το ξέσπασμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου σταμάτησε τη δουλειά του και το 1917, όταν αποσπάστηκε από το στρατό, συμμετείχε στην ομάδα των Κυβιστών υποστηριζόμενος από τον Ρόζενμπεργκ (Léonce Rosenberg). Το 1918, ήταν συνιδρυτής της καλλιτεχνικής εφημερίδας Nouvelle Revue Française στην οποία έγραφε άρθρα για τη θεωρία της τέχνης μέχρι το 1940. Ο Λοτ δίδαξε στην Ακαδημία του Νοτρ Νταμ (Académie Notre-Dame des Champs) από το 1918 εως το 1920, ενώ αργότερα δίδαξε και σε άλλες καλλιτεχνικές σχολές του Παρισιού συμπεριλαμβανομένης και της Académie de la Grande Chaumière και της δικής του σχολής την οποία ίδρυσε το 1922 στο Μοντπαρνές (Montparnasse).

Ο Λοτ έδωσε διαλέξεις σε όλη τη Γαλλία και σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Αγγλία, η Ιταλία, και από την δεκαετία του 1950 στην Αίγυπτο και τη Βραζιλία. Το έργο του τιμήθηκε το 1955 με το εθνικό βραβείο Grand Prix National de Peinture.  Επίσης η επιτροπή της UNESCO έθεσε τον Λοτ πρόεδρο του Εθνικού Συνεταιρισμού Ζωγράφων, Χαρακτών και Γλυπτών (International Association of Painters, Engravers and Sculptors).

Ο Λοτ έφυγε από τη ζωή στο Παρίσι το 1962.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]