Ανταρκτικός κύκλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παγκόσμιος Χάρτης με τον Ανταρκτικό κύκλο σε κόκκινο χρώμα.
Χάρτης της Ανταρκτικής με τον Ανταρκτικό κύκλο σε μπλε χρώμα.

Στην Αστρονομία, Γεωγραφία και Ναυτιλία ως ανταρκτικός κύκλος ορίζεται ο επί της Γης και της ουράνιας σφαίρας παράλληλος κύκλος (ως προς τον Ισημερινό) του νοτίου ημισφαιρίου, γεωγραφικού πλάτους, (ή απόκλισης) 66 μοιρών και 33 λεπτών, ή αντίθετα που απέχει από τον Νότιο Πόλο 23° και 27' (πολική απόσταση).

Η δε σφαιρική ζώνη που περιλαμβάνεται από τον Νότιο Πόλο μέχρι το παραπάνω νότιο γεωγραφικό πλάτος ονομάζεται Ανταρκτική ζώνη, ή Νότια κατεψυγμένη ζώνη.
Ουσιαστικά ο Ανταρκτικός κύκλος χωρίζει την Ανταρκτική ζώνη από την Νότια Εύκρατη ζώνη της οποίας και αποτελεί τον νοτιότερο γεωγραφικό πλάτος. Το αξιοπερίεργο που συμβαίνει στη ζώνη αυτή, λόγω της κλίσης του άξονα της Γης, 23,5° ως προς το επίπεδο της εκλειπτικής, είναι ότι κατ΄ έτος μία ημέρα το χρόνο ο Ήλιος δεν δύει, όπου το μεσονύκτιο είναι ημέρα, ο δε Ήλιος αποκαλείται "Ήλιος του μεσονυκτίου". Τούτο δε συμβαίνει περί τις 22 Δεκεμβρίου, (Νότιο ηλιοστάσιο), αλλά και αντίθετα επί μία ημέρα ο Ήλιος δεν ανατέλλει, αυτό δε συμβαίνει περί τις 21 Ιουνίου, (Βόρειο ηλιοστάσιο). Συνέπεια των παραπάνω είναι η δύση και η ανατολή Ηλίου να επαναλαμβάνονται, θεωρητικά, μετά από 24 ώρες, αντί 12, δηλαδή 24ωρη ημέρα, 24ωρη νύκτα αντίστοιχα. Το φαινόμενο αυτό καταγράφεται στο ημερολόγιο Γεφύρας των πλοίων που κινούνται στη περιοχή συνεχίζοντας κανονικά νυκτερινό πλου, με αναγκαστική διακοπή μόνο των συνήθων εργασιών καταστρώματος.

Τέλος σημειώνεται ότι εκ της παραπάνω ονομασίας της ζώνης και ο περιλαμβανόμενος σ΄ αυτήν Νότιος Πόλος ονομάζεται επίσης Ανταρκτικός Πόλος, ή για την Ουράνια σφαίρα Ουράνιος Ανταρκτικός Πόλος.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.9ος, σελ.368.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]