Ανουάρ Μπραχίμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανουάρ Μπραχίμ
Πορτραίτο Ανουάρ Μμπραχίμ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
أنور ابراهم (Αραβικά)
Γέννηση1957
Χαλφαουΐν, Τυνησία
Εθνικότητα Τυνησιακή
Χώρα πολιτογράφησηςΤυνησία[1]
ΣπουδέςNational Conservatory of Music (Tunis)
Ιδιότητασυνθέτης[1]
Όργαναούτι
Είδος τέχνηςΣυνθέτης μουσικής, Ούτι
Καλλιτεχνικά ρεύματαΑραβική κλασική μουσική, Παραδοσιακή μουσική Τζαζ
ΒραβεύσειςAssociate Member of the Tunisian Academy of Sciences
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ανουάρ Μπραχίμ (Αραβικά أنور ابراهم) (γεν. 20 Οκτωβρίου 1957) είναι δεξιοτέχνης στο ούτι και συνθέτης. Θεωρείται ευρέως καινοτόμος στον τομέα του.[2] Με τη μουσική του απευθύνεται κυρίως σε τζαζ ακροατήριο, συνδυάζοντας την αραβική κλασική μουσική, την παραδοσιακή και την τζαζ. Ηχογραφεί από το 1991, από τότε που έγινε σημαντικός στη χώρα του στα τέλη της δεκαετίας του 1980.[3]

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπραχίμ γεννήθηκε στο Χαλφαουΐν στη Μεδίνα της Τουνίς, στην Τυνησία. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο της Τυνησίας[3] Το 1981, έφυγε για το Παρίσι προς αναζήτηση νέων παραστάσεων. Τούτο υπήρξε η αφορμή να γνωρίσει μουσικούς εξειδικευμένους σε ποικιλία μουσικών ειδών. Παρέμεινε εκεί ως συνθέτης για τέσσερα χρόνια, κυρίως για τον τυνησιακό κινηματογράφο και θέατρο. Συνεργάστηκε με τον Μορίς Μπεζάρ για το μπαλέτο του Thalassa Mare Nostrum και με τον Γκαμπριέλ Γιαρέντ ως λαουτίστα για την ταινία του Γαβρά Hanna K..

Μετά από μικρή περίοδο επιστροφής του στην Τυνησία στα τέλη του 1980, όταν διορίστηκε διευθυντής της μικρής ορχήστρας της πόλης Τουνίς, ταξίδεψε στις ΗΠΑ και τον Καναδά και υπέγραψε συνεργασία με την ECM Records[3] με την οποία ηχογράφησε μια σειρά σημαντικών άλμπουμ.[2][4] Σε αυτά περιλαμβάνεται το "Thimar", που ηχογραφήθηκε με τον σαξοφονίστα Τζον Σούρμαν και τον μπασίστα Ντέιβ Χόλαντ.[5][6]

Σε ό,τι αφορά στο στιλ του ο Ανουάρ Μπραχήμ συγκρίνεται συχνά με τον Ραμπί Αμπού-Καλίλ, αν και οι συνθέσεις του τείνουν να είναι απαλότερες και λιτές. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιεί σύνολα τριών ή τεσσάρων μουσικών, ακόμα και στις ζωντανές παρουσιάσεις του, και έχει συνεργαστεί στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του σε αρκετά άλμπουμ με άλλους μουσικούς, όπως ο Τυνήσιος περκασιονίστας Λασάντ Χόσνι, ο βιολονίστας Μπεκίρ Σέλμι και ο Τούρκος κλαρινετίστας Μπαρμπάρος Ερκόζ.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei.
  2. 2,0 2,1 Jurek, Thom. «Astrakan Café: Review». Allmusic. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2010. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Harris, Craig. «Anouar Brahem: Biography». Allmusic. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2010. 
  4. Fordham, John (31 Δεκεμβρίου 2009). «Anouar Brahem: The Astounding Eyes of Rita». The Guardian. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2010. 
  5. Fordham, John (2 Ιανουαρίου 1999). «Rhapsody in any colour you like». The Guardian. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2010. 
  6. McKinney, Raymond. «Thimar: Review». Allmusic. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Anouar Brahem της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).