Αναπαραγωγέας αλληλουχίας (Σήκουενσερ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο σήκουενσερ ή αλλιώς αναπαραγωγέας ακολουθιών ήχου είναι μια συσκευή ή λογισμικό εφαρμογών που μπορεί να καταγράφει, να επεξεργάζεται ή να αναπαράγει μουσική, χειριζόμενος πληροφορίες για τον τόνο και την απόδοσή του σε διάφορες μορφές, συνήθως θύρα C/V, MIDI ή Open Sound Control OSC) και ενδεχομένως δεδομένα ελέγχου για τον ήχο και τον αυτοματισμό για DAW και plug-ins . [note 1] [1]

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύγχρονα Sequencer[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1980s typical software sequencer platform, using Atari Mega ST computer.
Today's typical software sequencer, supporting multitrack audio (DAW) and plug-ins (Steinberg Cubase 6[2])
User interface on Steinberg Cubase v6.0, a digital audio workstation with an integrated software sequencer.

Πρότυπο:More citations needed section

Η εμφάνιση της ψηφιακής διασύνδεσης μουσικών οργάνων (MIDI) και του οικιακού υπολογιστή Atari ST στη δεκαετία του '80 έδωσε στους προγραμματιστές την ευκαιρία να σχεδιάσουν λογισμικό που θα μπορούσε να καταγράψει και να αναπαράγει πιο εύκολα τις ακολουθίες σημειώσεων που παίζουν ή προγραμματίζει ένας μουσικός. Το λογισμικό αυτό βελτιώθηκε επίσης στην ποιότητα των προηγουμένων ακολουθιακών μηχανισμών που έτειναν να χρησιμοποιούν είναι μηχανικούς ήχους και ήταν σε θέση να αναπαράγουν μόνο νότες με μία μόνο χρονική αξία. Οι ψηφιακοί αναπαραγωγείς ακολουθιών επέτρεψαν στους μουσικούς να προγραμματίσουν παραστάσεις που ήταν πιο εκφραστικές και πιο ανθρώπινες. Αυτοί οι καινούριοι αναπαραγωγείς ακολουθιών μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των εξωτερικών συνθέτών, ιδιαίτερα μονάδες ήχου σε ρακ, και δεν ήταν πλέον απαραίτητο για κάθε συνθέτη να έχει το δικό του ξεχωριστό πληκτρολόγιο.

Καθώς η τεχνολογία ωρίμασε, οι αναπαραγωγείς ακολουθιών απέκτησαν περισσότερα χαρακτηριστικά, όπως τη δυνατότητα εγγραφής πολυκάναλου ήχου . Οι αναπαραγωγεις ακολουθιών που χρησιμοποιούνται για εγγραφή ήχου ονομάζονται σταθμοί ψηφιακού ήχου (ή DAW).

Πολλοί σύγχρονοι sequencers μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο εικονικών εργαλείων με τη μορφή επιπρόσθετου λογισμικού. Αυτό επέτρεψε στους μουσικούς να αντικαταστήσουν ακριβάς και δυσκίνητα αυτόνομα συνθεσάιζερ με τα ισοδύναμα σε μορφή λογισμικού.

Σήμερα ο όρος "sequencer" χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει λογισμικό. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν συσκευές προσδιορισμού αλληλουχίας υλικού. Τα πληκτρολόγια για Workstation διαθέτουν τους δικούς τους ενσωματωμένους αναπαραγωγείς MIDI. Τα Drum Machine και μερικοί παλαιότεροι συνθέτες έχουν ενσωματωμένο το δικό τους step sequencer. Εξακολουθούν να υπάρχουν και αυτοτελείς συσκευές αλληλουχίας MIDI υλικού, αν και η ζήτηση της αγοράς για αυτούς έχει μειωθεί σημαντικά εξαιτίας της μεγαλύτερης ποικιλίας χαρακτηριστικών των αντίστοιχων λογισμικών τους.

Είδη αναπαραγωγέων αλληλουχίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι sequencers μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με χειρισμούς τύπων δεδομένων, όπως:

  • Δεδομένα MIDI για τους σήκουενσερ MIDI (εφαρμοζόμενα ως υλικό ή λογισμικό ) [3]
  • Δεδομένα CV / Gate σχετικά με τους αναλογικούς προσδιορισμούς αλληλουχιών [4] και ενδεχομένως με άλλους (μέσω διασυνδέσεων CV / Gate)
  • Δεδομένα αυτοματισμού για αυτοματισμό μίξης στα DAW, και τα εφέ plug-ins σε DAW με χαρακτηριστικά προσδιορισμού αλληλουχίας
  • Δεδομένα ήχου για τους αναπαραγωγείς ακολουθιώνήχου [5] [note 2] που συμπεριλαμβάνουν τα DAW, λογισμικά μουσικής με βάση τις λούπες, κ.λπ. ή, οι δειγματολήπτες συμπεριλαμβανομένων των Groove box κ.λπ.

Εναλλακτικά υποσύνολα των σήκουενσερ περιλαμβάνουν:

Το 1977, η Roland Corporation κυκλοφόρησε το MC-8 Microcomposer, που ονομάζεται επίσης συνθεσάιζερ μουσικής υπολογιστή από τον Roland. Ήταν ένας πρόωρος αυτόνομος μικροεπεξεργαστής, ψηφιακός CV / Gate sequencer, [6] [7] και πρώιμος πολυφωνικός sequencer. [8] [9] Εξοπλισμένο με ένα πληκτρολόγιο για να εισάγει νότες ως αριθμητικούς κωδικούς, 16 ΚΒ μνήμη RAM για μέγιστο αριθμό 5200 νοτών (μεγάλη για την εποχή του) και μια λειτουργία πολυφωνίας που χορηγούσε βιογραφικά πολλαπλών βημάτων σε μία μόνο πύλη . [10] Ήταν ικανή πολυφωνία οκτώ καναλιών, επιτρέποντας τη δημιουργία πολυρυθμικών ακολουθιών. Το MC-8 είχε σημαντικό αντίκτυπο στη δημοφιλή ηλεκτρονική μουσική, καθώς το MC-8 και οι απόγονοί του (όπως ο μικροεπεξεργαστής Roland MC-4 ) επηρέασαν τη δημοφιλή παραγωγή ηλεκτρονικής μουσικής στη δεκαετία του 1970 και του 1980 περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη οικογένεια ακολουθών. Οι πρώτοι γνωστοί χρήστες του MC-8 ήταν η Yellow Magic Orchestra το 1978. [11]

MIDI sequencers[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 1981 Roland Corporation με ιδρυτή τον Ikutaro Kakehashi πρότεινε το θέμα της τυποποίησης των οργάνων διαφορετικών κατασκευαστών, καθώς και υπολογιστών, στην OBERHEIM με ιδρυτή τον Tom OBERHEIM καθώς και στην Sequential Circuits με πρόεδρο τον Dave Smith . Τον Οκτώβριο του 1981, οι Kakehashi, Oberheim και Smith συζήτησαν την ιδέα με τους εκπροσώπους των Yamaha, Korg και Kawai . [12] Το 1983, το πρότυπο MIDI αποκαλύφθηκε από τους Kakehashi και Smith. [13] [14] Ο πρώτος MIDI sequencer ήταν ο Roland MSQ-700, που κυκλοφόρησε το 1983. [15]

Μόνο μετά την έλευση του MIDI οι υπολογιστές γενικής χρήσης άρχισαν να παίζουν τον ρόλο του σήκουενσερ. Μετά τη γενική υιοθέτηση του MIDI, αναπτύχθηκαν βασισμένοι σε υπολογιστή αλληλουχητές MIDI. Μεταγενέστερα μετατροπείς MIDI-to- CV / Gate χρησιμοποιήθηκαν για να μπορούν τα αναλογικά συνθεσάιζερ να ελέγχονται απο MIDI σήκουενσερ. [7] Από όταν ξεκίνησε, το MIDI παρέμεινε το πρότυπο διεπαφής του μουσικού οργάνου μέχρι σήμερα.

Προσωπικοί υπολογιστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1978, ιαπωνικοί προσωπικοί υπολογιστές, όπως ο Hitachi Basic Master, εξοπλίστηκαν με τον μετατροπέα χαμηλής δειγματοληψίας D / A για να παράγουν ήχο που μπορεί να προγραμματιστεί με τη χρήση της γλώσσας MML ( Music Macro Language ). [16] Χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή μουσικής παιχνιδιών chiptune . [17]

Μόνο μετά την έλευση του MIDI, που εισήχθη στο κοινό το 1983, οι υπολογιστές γενικής χρήσης άρχισαν πραγματικά να διαδραματίζουν ρόλο αλληλουχίας λογισμικού. [7] Οι προσωπικοί υπολογιστές της NEC, οι PC-88 και PC-98, πρόσθεσαν υποστήριξη για την αλληλούχιση MIDI με προγραμματισμό MML το 1982. [17] Το 1983, τα υποσυστήματα Yamaha για το MSX παρουσίασαν δυνατότητες παραγωγής μουσικής, [18] σύνθεσης FM σε πραγματικό χρόνο με αλληλούχιση ακολουθιών MIDI, [19] και γραφική διεπαφή χρήστη για τον λογισμικό. [20] Επίσης, το 1983, η ηχητική μονάδα CMU-800 της Roland Corporation εισήγαγε τη σύνθεση και την αλληλουχία μουσικής σε PC, Apple II, και Commodore 64 .

Η διάδοση του MIDI σε προσωπικούς υπολογιστές γαλουχήθηκε από το Roland's MPU-401, που κυκλοφόρησε το 1984. Ήταν η πρώτη κάρτα ήχου PC εξοπλισμένη με MIDI, ικανή για αναπαραγωγή ήχου απο αλληλουχίες MIDI . [21] [22] Αφότου η Roland πούλησε μικροκυκλώματα ήχου MPU σε άλλους κατασκευαστές καρτών ήχου, καθιερώθηκε μια γενική διεπαφή MIDI για υπολογιστές. [23] Μετά τη γενίκευση της υιοθέτησης του MIDI, αναπτύχθηκαν λογισμικά σχεδιασμού αλλουχιών MIDI σε υπολογιστές. [7]

Το 1987, οι ψηφιακοί σήκουενσερ που ονομάζονται ιχνηλάτες αναπτύχθηκαν για να συνδιάσουν την χαμηλού κόστους ενσωμάτωση του ήχου δειγματοληψίας και του διαδραστικού ψηφιακού sequencer όπως φαίνεται στο Fairlight CMI II "Page R". Έγιναν δημοφιλείς στη δεκαετία του '80 και του '90 ως απλοί sequencers για τη δημιουργία μουσικής παιχνιδιών στον υπολογιστή και παραμένουν δημοφιλείς στη μουσική του demoscene και του chiptune . Χρησιμοποιούσαν δείγματα ήχου τα λεγόμενα mod γνωστοι σήμερα είναι ο ModPlug tracker και ο Renoise που χρησιμοποιούνται και σε λιγότερο ρέτρο μουσική απο καλλιτέχνες όπως ο Blue Stahli.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. On WhatIs.com of TechTarget (whatis.techtarget.com), an author seems to define a term "Sequencer" as an abbreviation of "MIDI sequencer".
  2. The term "audio sequencer" seems to be relatively new expression and seems to be not clearly defined, yet. For example, "DAW integrated with MIDI sequencer" is often referred as "Audio and MIDI sequencer". However, in this usage, the term "audio sequencer" is just a synonym for the "DAW", and beyond the scope of this article. In that case, please check Digital audio workstation.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pejrolo, Andrea (2011). «1.7.1 The Primary Goals You Want to Achieve with Your Audio Sequencer». Creative Sequencing Techniques for Music Production: A Practical Guide to Pro Tools, Logic, Digital Performer, and Cubase. Taylor & Francis. σελ. 48. ISBN 978-0-240-52216-6.  Note: an example of section title containing "Audio Sequencer"
  2. «Cubase 6 screenshot licensed under CC-BY-SA-3.0». Steinberg Media Technologies GmbH. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2011. 
  3. Rothstein, Joseph (1995). MIDI: A Comprehensive Introduction. Computer Music and Digital Audio Series. 7. A-R Editions, Inc. σελίδες 77, 122. ISBN 978-0-89579-309-6. 
  4. Pinch, Trevor. J.· Trocco, Frank (2009). «Buchla's Box». Analog Days: The Invention and Impact of the Moog Synthesizer (reprint έκδοση). Harvard University Press. σελίδες 55–56. ISBN 978-0-674-04216-2. 
  5. Pejrolo, Andrea (2011). «1.7.1 The Primary Goals You Want to Achieve with Your Audio Sequencer». Creative Sequencing Techniques for Music Production: A Practical Guide to Pro Tools, Logic, Digital Performer, and Cubase. Taylor & Francis. σελ. 48. ISBN 978-0-240-52216-6.  (sub-section title contains the expression "Audio Sequencer")
  6. Russ, Martin (2008). Sound Synthesis and Sampling. Focal Press. σελ. 346. ISBN 978-0240521053. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουνίου 2011. 
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 Russ, Martin (2012). Sound Synthesis and Sampling. CRC Press. σελ. 192. ISBN 978-1136122149. Ανακτήθηκε στις 26 Απριλίου 2017. 
  8. Paul Théberge (1997), Any Sound You Can Imagine: Making Music/Consuming Technology, page 223, Wesleyan University Press
  9. Herbert A. Deutsch (1985), Synthesis: an introduction to the history, theory & practice of electronic music, page 96, Alfred Music
  10. Reid, Gordon. «The History Of Roland Part 1: 1930-1978». Sound on Sound (Nov 2004). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-06-29. https://web.archive.org/web/20110629214447/http://www.soundonsound.com/sos/nov04/articles/roland.htm. Ανακτήθηκε στις 2011-06-19. 
  11. Yellow Magic Orchestra—Yellow Magic Orchestra στο Discogs
  12. Chadabe, Joel (1 May 2000). «Part IV: The Seeds of the Future». Electronic Musician (Penton Media) XVI (5). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 September 2012. https://web.archive.org/web/20120928230435/http://www.emusician.com/gear/0769/the-electronic-century-part-iv-the-seeds-of-the-future/145415. 
  13. «Technical GRAMMY Award: Ikutaro Kakehashi And Dave Smith». 29 Ιανουαρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Αυγούστου 2016. 
  14. «Ikutaro Kakehashi, Dave Smith: Technical GRAMMY Award Acceptance». 9 Φεβρουαρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Δεκεμβρίου 2014. 
  15. «Roland - Company - History - History». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουλίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Μαΐου 2017. 
  16. Kunihiko, Nagai; Teruhiro, Takezawa; Kazuma, Yoshimura; KaTsutoshi, Tajima (April 1979) (στα Japanese). Micro computer BASIC MASTER (MB-6880). http://www.hitachihyoron.com/jp/pdf/1979/04/1979_04_26.pdf. «2.特長 ... (4) スピーカーを内蔵しており、プログラムによる音楽の自動演奏が可能である。 / 表 I 「ベーシックマスター」の主な仕様一覧 ... 音楽発生機能: 5ビットD/A変換のスピーカー再生 / 4.3 音楽発生機能 ... ». 

    Published on: «Special Features: Micro computer and its application». Hitachi Hyoron (Japan: Hitachi, Ltd) (April 1979). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 September 2017. https://web.archive.org/web/20170915071500/http://www.hitachihyoron.com/jp/archive/1970s/1979/04.html. Ανακτήθηκε στις 15 September 2017. 
  17. 17,0 17,1 Shimazu, Takehito (1994). «The History of Electronic and Computer Music in Japan: Significant Composers and Their Works». Leonardo Music Journal 4: 102–106. doi:10.2307/1513190. https://www.semanticscholar.org/paper/35e86781e233b5f8c8c2930e854ac68dcc3b4c86. 
  18. Martin Russ, Sound Synthesis and Sampling, page 84, CRC Press
  19. Yamaha Music Computer CX5M Owner's Manual. Yamaha. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 2018. 
  20. Yamaha (5 Μαΐου 1984). Yamaha CX5M Music Computer Flyer (GB). Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2018. 
  21. «Programming the MPU-401». www.piclist.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2018. 
  22. MIDI PROCESSING UNIT MPU-401 TECHNICAL REFERENCE MANUAL, Roland Corporation
  23. Peter Manning (2013), Electronic and Computer Music, page 319, Oxford University Press

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος εγγράφων που μοιράζονται μια παρόμοια θέματα με αυτό το άρθρο της Wikipedia: