Αμπού Ροάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμπού Ροάς
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Αμπού Ροάς
30°1′56″N 31°4′29″E
ΧώραΑίγυπτος
Διοικητική υπαγωγήΚυβερνείο Γκίζας
Ζώνη ώραςUTC+02:00
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Αμπού Ροάς (αραβικά: ابو رواش‎‎ ) είναι ένας αρχαιολογικός χώρος στην Αίγυπτο. Βρίσκεται 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Γκίζα στην ανατολική όχθη του Νείλου και θεωρείται επέκταση της νεκρόπολης της Μέμφιδος[1]. Στην τοποθεσία βρίσκεται η βορειότερη πυραμίδα της Αιγύπτου, σήμερα κατεστραμμένη, η Πυραμίδα του Ρετζεντέφ.

Η κατεστραμμένη Πυραμίδα του Ρετζεντέφ.
Ο φύλακας στέκεται πάνω από το ταφικό λάκκο της πυραμίδας.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η τοποθεσία βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο από ασβεστόλιθο με θέα το Δέλτα του Νείλου[2], όπου βρίσκεται η Πυραμίδα του Ρετζεντέφ[3], που στα αρχαία αιγυπτιακά είχε το όνομα «Στερέωμα του Ρετζεντέφ»[4], γιου και διαδόχου του Χέοπα της Τέταρτης Δυναστείας. Ο Ρετζεντέφ επέλεξε αυτή τη τοποθεσία ίσως για να απομακρυνθεί από τη νεκρόπολη της Μέμφιδος λόγω δυναστικών προβλημάτων ή για να επανασυνδεθεί με τις παραδόσεις της Τρίτης Δυναστείας[2], ή και για τους δύο λόγους.

Η γαλλό-ελβετική αρχαιολογική αποστολή που δραστηριοποιείται στο Αμπού Ροάς από το 1995, έφερε στο φως ίχνη του τελετουργικού διαδρόμου μήκους περίπου 1500 μέτρων[5], που συνέδεε το ταφικό ναό, διάδρομος ο οποίος ήταν κατασκευασμένος από άψητους πλίνθους[6], με το ναό της κοιλάδας δίπλα στην όχθη του Νείλου. Κατά τις ίδιες ανασκαφές αναγνωρίστηκε επίσης μια πυραμίδα «δορυφόρος»[4], μια δευτερεύουσα πυραμίδα[4], και ένας λάκκος για ιερή βάρκα[5].

Πρόσφατες ανασκαφές και οι αναλύσεις που ακολούθησαν, υποδεικνύουν ότι η δομή που σήμερα έχει ύψος μόλις 9 μέτρα και βάση 104,6 μέτρων[5], σχεδιάστηκε ως βαθμιδωτή πυραμίδα[5]. Υπό το φως αυτών των ανακαλύψεων, οι μελετητές σήμερα πιστεύουν ότι η πυραμίδα δεν ήταν ημιτελής αλλά στην αρχική της μορφή είχε μέγεθος σχεδόν σαν εκείνη της Πυραμίδας του Μυκερίνου, της τρίτης μεγαλύτερης πυραμίδας του συγκροτήματος πυραμίδων της Γκίζας. Η σημερινή κατάσταση οφείλεται ότι αρχίζοντας από την εποχή του Νέου Βασιλείου και κατόπιν στη ρωμαϊκή και κοπτική εποχή, το μνημείο αποτέλεσε πηγή άντλησης πέτρας[4].

Ο προσδιορισμός της ταυτότητας της πυραμίδας κατέστη δυνατός από την ανακάλυψη των υπολειμμάτων περίπου είκοσι αγαλμάτων του ταφικού ναού[5], μεταξύ των οποίων κάποια της συζύγου του Ρετζεντέφ βασίλισσας Χεντετκά[7].

Στην τοποθεσία επίσης έχει βρεθεί ανώνυμη σαρκοφάγος από ασβεστόλιθο[7]. Παραπέρα ανάλυση της περιοχής, που άρχισε το 2001, οδήγησε στη αναγνώριση της ταφής του Χεμέτ, ενός από τους γιους του Νετζεφέρ. Τέλος, στην τοποθεσία υπάρχουν δύο ακόμα νεκροταφεία, το ένα χρονολογείται από την Πρώτης Δυναστείας, όπου βρέθηκαν αντικείμενα που φέρουν τα ονόματα των Αχά και Ντεν, και το άλλο με αξιωματούχους της 4ης Δυναστείας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Margaret Bunson, Enciclopedia dell'antico Egitto, pag. 4
  2. 2,0 2,1 Maurizio Damiano-Appia, Dizionario enciclopedico dell'antico Egitto, pag. 23
  3. Giacomo Cavillier, Egittologia, pag. 23
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Peter Jànosi, Le piramidi, pag. 77
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 Mario Tosi, Dizionario enciclopedico delle divinità dell'antico Egitto, pag. 53
  6. Edda Bresciani, Grande enciclopedia illustrata dell'antico Egitto, pag. 26
  7. 7,0 7,1 Guy Rachet, Dizionario Larousse della civiltà egizia, pag. 23

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]