Αμερικανικό-Μεξικανικός πόλεμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμερικανικό-Μεξικανικός πόλεμος
ξεκινώντας από πάνω αριστερά. Η μάχη στο ποτάμι του Σακραμέντο, η μάχη του Τσουρουμπούσκο, η αμερικανική νίκη στο Τσαπουλτεπέκ, η πτώση της Πόλης του Μεξικού
Χρονολογία25 Απριλίου 1846 - 2 Φεβρουαρίου 1848
ΤόποςΤέξας, Νέο Μεξικό, Καλιφόρνια, βόρειο και νότιο Μεξικό, Πόλη του Μεξικού
ΈκβασηΑμερικανική νίκη, Συνθήκη Γουαδελούπης Χιντάλγκο, μεξικανική αναγνώριση του Τέξας
Αντιμαχόμενοι
  •  ΗΠΑ
  • Δημοκρατία της Καλιφόρνιας
Δυνάμεις

1846: 8.613 στρατιώτες

1848: 32.000 στρατιώτες, 59.000 στρατιώτες της εθνοφυλακής
34.000-60.000 στρατιώτες
Απολογισμός
13.283 στρατιώτες νεκροί (1.733 πέθαναν στο πεδίο της μάχης), 4.152 τραυματίες
10.000 στρατιώτες νεκροί (5.000 πέθαναν στο πεδίο της μάχης)

Ως Αμερικανο-Μεξικανικός πόλεμος χαρακτηρίζεται η ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και του Μεξικού από το 1846 μέχρι το 1848, αμέσως μετά την ένωση του Τέξας με τις Η.Π.Α κατόπιν της Επανάστασης του Τέξας.

Αίτια και υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν το Μεξικό απέκτησε την ανεξαρτησία του από την Ισπανία το 1821, το Τέξας ήταν μέρος του Μεξικού. Αμερικάνοι και άλλοι άποικοι πήγαν στο Τέξας όταν το Μεξικό επέτρεψε σε μη Ισπανούς αποίκους να το αποικίσουν. Μετά την άφιξη πολλών αποίκων στο Τέξας, ακολούθησε η επανάσταση του Τέξας, στην οποία το Τέξας έγινε ανεξάρτητο. Το Μεξικό αρνείτο την αναγνώριση του Τέξας ως ανεξάρτητου κράτος. Το Τέξας έκανε έκκληση να γίνει μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1845, το Τέξας ενώθηκε με τις Η.Π.Α και έτσι διακόπηκαν οι διπλωματικές σχέσεις των τελευταίων με το Μεξικό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν να αγοράσουν από το Μεξικό την περιοχή που εκτείνεται από το Τέξας μέχρι τον Ειρηνικό Ωκεανό, αλλά το Μεξικό προτίμησε να διατηρήσει αυτή την εκτενή περιοχή. Το 1846 μια αντιπαράθεση στα σύνορα του Τέξας με το Μεξικό οδήγησε σε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των Η.Π.Α και του Μεξικού, ξεκινώντας τον Αμερικανομεξικανικό πόλεμο.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσαν την αντιπαράθεση έτσι ώστε να κερδίσουν την περιοχή που το Μεξικό αρνείτο να πουλήσει. Στις Ηνωμένες Πολιτείες κυριαρχούσε η ιδέα ότι αυτή ήταν η χώρα που προοριζόταν να επεκταθεί και να καλύψει ολόκληρη την ήπειρο και ότι ο όρος "Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής" κάποτε θα περιελάμβανε ολόκληρη την παραπάνω περιοχή.

Σύγκρουση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω της αποστολής ενός μικρού αριθμού στρατευμάτων στην Καλιφόρνια και το Νέο Μεξικό από το Μεξικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν δύο εκστρατευτικά σώματα στο Μεξικό υπό την ηγεσία του στρατηγού Ουίνφιλντ Σκοτ και του μελλοντικού πρόεδρου των ΗΠΑ, στρατηγoύ Ζάκαρυ Τέιλορ.

Μετά την είσοδο των ΗΠΑ στο Μεξικό, ο στρατηγός Αντόνιο Λόπες ντε Σάντα Άννα ανέλαβε την ηγεσία των μεξικανικών δυνάμεων το 1847. Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών πολέμησαν τους Μεξικανούς κοντά στο Μοντερρέι και το Μπουένα Βίστα. Μετά το Μπουένα Βίστα οι στρατιώτες του Μεξικού αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του λοιμού, της αρρώστιας και της ερήμωσης. Η μεξικανική κυβέρνηση ήταν ασταθής. Τον Μάρτιο του 1847 ο Σκοτ έφτασε στη Βερακρούς. Το σώμα του συμπεριλάμβανε στην ηγεσία αυτού τους μελλοντικούς στρατηγούς του εμφυλίου πολέμου των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λη, Οδυσσέα Γκραντ και Τόμας "Στόουνγουολ" Τζάκσον, αλλά και τον ανώτερο αξιωματικό του ναυτικού, Πέρρυ. Ο Σκοτ κατέλαβε την Πουέμπλα τον Μάιο και την Πόλη του Μεξικού στη μάχη του Καπουλτεπέκ.

Εδαφική οργάνωση του Μεξικού. Σε κόκκινη γραμμή φαίνεται το έδαφος που διεκδικούνταν για την πολιτεία του Τέξας.

Τη στιγμή που οι Αμερικάνοι στρατιώτες έφτασαν στην Καλιφόρνια εξελισσόταν επανάσταση για την ανεξαρτησία της, παρόμοια με εκείνη του Τέξας. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι Αμερικανοί στρατιώτες κατέλαβαν το Μοντερρέι και το Λος Άντζελες (Λος Άνχελες στα ισπανικά). Μετά από συνεχείς επεκτάσεις στην Καλιφόρνια, ο Μεξικανός κυβερνήτης Πίο Πίκο αποχώρησε από την πολιτεία.

Ειρήνη και επακόλουθο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ηνωμένες Πολιτείες νίκησαν στον πόλεμο και συνάχθηκε η Συνθήκη Γουαδελούπης Χιντάλγκο, το 1848. Η συνθήκη παραχώρησε στις ΗΠΑ εδάφη που στη συνέχεια, θα αποτελούσαν τις πολιτείες Αριζόνα, Καλιφόρνια, Νέο Μεξικό, Νεβάδα, Γιούτα, Κολοράντο και Ουαϊόμινγκ. Το Μεξικό δέχθηκε την πληρωμή 15 εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ και εγκατέλειψε κάθε διεκδίκησή του στο Τέξας.