Αμάδοκος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Με το όνομα Αμάδοκος ήταν γνωστοί στην αρχαιότητα μέλη της βασιλικής οικογένειας των Οδρυσών της αρχαίας Θράκης.

  1. Με το όνομα Αμάδοκος Α' αναφέρεται και ο Μήτοκος Α'.
  2. Αμάδοκος Β'. Όταν ο πατέρας του, Κότυς Α', δολοφονήθηκε, το βασίλειο του μοιράστηκε στους τρεις γιους του. Ο Αμάδοκος πήρε την περιοχή από τον Έβρο έως τον Νέστο, στην υπόλοιπη Θράκη βασίλεψαν τα αδέρφια του Κερσοβλέπτης και Βηρισάδης. Η διαδοχή του δεν είναι ξεκάθαρη, γιος του και διάδοχος φέρεται ο Τήρης Γ', είχε άλλον έναν γιο με το όνομα Αμάδοκος που ίσως τον διαδέχτηκε αυτός και μετά ο Τήρης αυτόν. Από την αρχή της βασιλείας του είχε να αντιμετώπισει την επεκτατική απειλή του αδελφού του Κερσοβλέπτη αλλά και του Φιλίππου της Μακεδονίας. Ο Αμάδοκος σύναψε συμμαχία με τους Αθηναίους και με την βοήθεια του Αθηναίου στρατηγού Αθηνόδωρου ετοίμαζαν σχέδιο να αντεπιτεθούν στον Κερσοβλέπτη. Ο Κερσοβλέπτης τότε έσπευσε να συνάψει και αυτός συμμαχία με τους Αθηναίους σταματώντας τις επεκτατικές του ενέργειες εναντίον των αδελφών του. Παρόλα αυτά ο Κερσοβλέπτης δεν τήρησε τις υποσχέσεις του και μετά τον θάνατο του Βηρισάδη επιτέθηκε εναντίον του διαδόχου του αλλά και εναντίον του Αμάδοκου. Το 352 π.Χ ο Φίλιππος κατέλαβε τα Άβδηρα και την Μαρώνεια τις σημαντικότερες πόλεις του Αμάδοκου αναγκάζοντας τον να δεχτεί τους όρους του.
  3. Αμάδοκος Γ', Γιος του προηγούμενου. Δεν αναφέρεται αν τον διαδέχτηκε στην βασιλεία αλλά ότι συμμάχησε με τον Φίλιππο Β' εναντίον του θείου του Κερσοβλέπτη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κουρτίδης Κωνσταντίνος, Ιστορία της Θράκης από των αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 54 μ.Χ., Τυπογραφείο Αλευρόπουλου, Εν Αθήναις 1932


Εικονίδιο αποσαφήνισης
Αποσαφήνιση
Αυτή είναι μια σελίδα αποσαφήνισης, δηλαδή μια σελίδα που δείχνει άλλες που θα είχαν το ίδιο όνομα με αυτήν.
Εάν ακολουθήσατε μια σύνδεση εδώ, μπορεί να θελήσετε να επιστρέψετε και να διορθώσετε τον σύνδεσμο για να συνδέει προς την κατάλληλη συγκεκριμένη σελίδα.