Αλεξάντερ Φρέντρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλεξάντερ Φρέντρο
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Aleksander Fredro (Πολωνικά)
Γέννηση20  Ιουνίου 1793[1][2][3]
Surochów
Θάνατος15  Ιουλίου 1876[1][2][3]
Λβιβ[4][5][6]
Τόπος ταφήςChurch of the Assumption in Rudky
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνική-Λιθουανική Κοινοπολιτεία
Αυστριακή Αυτοκρατορία
Αυστροουγγαρία
Ιδιότηταποιητής[7], συγγραφέας[8], θεατρικός συγγραφέας[9], πολιτικός[9] και κωμικός συγγραφέας[9]
ΣύζυγοςZofia Jabłonowska (από 1828)[9]
ΤέκναΖόφια Σεπτίτσκα και Jan Aleksander Fredro[9]
ΓονείςJacek Fredro
Είδος τέχνηςκωμωδία και Απομνημονεύματα
Σημαντικά έργαZemsta, d:Q9395449, d:Q78156643 και d:Q15711821
ΒραβεύσειςΛεγεώνα της Τιμής, Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φραγκίσκου Ιωσήφ και Χρυσός Σταυρός του Τάγματος Στρατιωτικής Αξίας της Πολωνίας[10]
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αλεξάντερ Φρέντρο (Aleksander Fredro, 1793 – 1876) ήταν Πολωνός ποιητής και δραματουργός, το έργο του οποίου, επηρεασμένο βαθύτατα από τις κωμωδίες του Μολιέρου και του Γκολντόνι, κατέχει αξιόλογη θέση στην πολωνική θεατρική σκηνή. Θεωρείται ο δημιουργός της πολωνικής κωμωδίας και ένας από τους ιδρυτές του εθνικού θεάτρου στην Πολωνία.

Η ζωή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φρέντρο γεννήθηκε το 1793 στο Σουροχόφ (Surochów) της Γαλικίας και καταγόταν από πλούσια και ισχυρή οικογένεια γαιοκτημόνων. Στα δεκαέξι χρόνια του κατατάχθηκε στη μεραρχία ιππικού του πολωνικού στρατού. Αργότερα πολέμησε με το στρατό της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, για την απελευθέρωση της πατρίδας του και πήρε μέρος και στην εκστρατεία της Ρωσίας.

Το 1814 έζησε λίγους μήνες στο Παρίσι, όπου σπούδασε γαλλικό θέατρο. Το 1815 εγκατέλειψε τη στρατιωτική σταδιοδρομία, αποσύρθηκε στο κτήμα του στη Γαλικία και αφοσιώθηκε στο γράψιμο των θεατρικών έργων του. Πέθανε το 1876, σε ηλικία 83 ετών, στο Λβοφ (Lwόw) της Πολωνίας.

Το θεατρικό έργο του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το θέατρο του Αλεξάντερ Φρέντρο χαρακτηρίζεται από τη λαμπρή απόδοση των χαρακτήρων, την ιδιοφυή σκηνική οικονομία και τη μεγάλη δεξιότητα στη μετρική των στίχων. Από το 1817, τα έργα του παίζονταν με μεγάλη επιτυχία στα θέατρα του Λβοφ και της Βαρσοβίας.

Από τα πιο αξιόλογα έργα που έγραψε ο Φρέντρο είναι: «Ο κύριος Γελντάμπ» (Pan Geldhab, 1818, αγγλ. Mr. Geldhab), «Η μανία του εξωτερικού» (1820), «Το ανδρόγυνο» (Maz i zona, 1822, αγγλ. Husband and Wife), κωμωδία με θέμα τη συζυγική απιστία, «Κυρίες και Ουσάροι» (1828), «Ο κύριος Ζοβιάλ» (Pan Jowialski, 1832, αγγλ. Mr. Jovial), «Όρκοι παρθένων» (Sluby panienskie, 1833, αγγλ. Maidens’ Vows) και η «Εκδίκηση» (Zemsta, 1834, αγγλ.Vengeance), που θεωρείται το αριστούργημά του.

Η «Εκδίκηση» είναι μια απολαυστική ιστορία της Πολωνίας του 18ου αιώνα, σε έμμετρο θεατρικό λόγο και σε τέσσερις πράξεις, που πρωτοπαίχτηκε στο Λβοφ το 1834, όπου παρουσιάζει μια σειρά βίαιων τύπων, χωρικών ευπατριδών και μικροευγενών. Το ανεξάντλητο κωμικό πνεύμα, η ευρηματική πλοκή και η γοητεία της ποιητικής φόρμας καθιστούν το έργο πραγματικό αριστούργημα του παγκόσμιου θεάτρου.

Τα απομνημονεύματα του Φρέντρο, με τον τίτλο «Ανάκατες κουβέντες» (Trzy po trzy, αγγλ. Topsy Turvy Talk), γραμμένα προς το τέλος της ζωής του, θεωρούνται από τα λαμπρότερα δείγματα της πολωνικής πεζογραφίας.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα, λήμμα «Φρέντρο, Αλεξάντερ», τόμ. 60, Εκδόσεις Πάπυρος, Αθήνα, 1996.
  • «Παγκόσμιον Λεξικόν των Έργων», λήμμα «Fredro, Aleksander», τόμ. 3ος, Διεθνής Εκδοτικός Οργανισμός SPIRITUS MUNDI, Αθήναι, 1965.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Aleksander Fredro στο Wikimedia Commons