Αλεξάνταρ Προτογκέροβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλεξάνταρ Προτογκέροβ
Γέννηση28 Φεβρουαρίου 1867
Οχρίδα (τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, νυν Βόρεια Μακεδονία)
Θάνατος7 Ιουλίου 1928
Σόφια (Βουλγαρία)
Χώρα Βουλγαρία
ΒαθμόςΑντιστράτηγος
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Στρατηγός Αλεξάνταρ Προτογκέροβ

Ο Αλεξάνταρ Προτογκέροβ (βουλγαρικά Александър Протогеров) ήταν Βούλγαρος στρατηγός, πολιτικός και επαναστάτης, καθώς και μέλος της επαναστατικής κυβέρνησης στη Μακεδονία, στη Θράκη και στο Πομοράβλε. Ήταν επίσης αρχηγός της Ανώτατης Μακεδονο-Ανδριανουπολικής Επιτροπής και αργότερα έγινε μέλος της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης. Ήταν εθελοντής στον πόλεμο με τη Σερβία το 1885. Ο Προτογκέροβ επίσης έλαβε μέρος στην εξέγερση της Άνω Τζουμαγιά και στην εξέγερση του Ιλίντεν-Πρεομπραζένιε.

Στους Βαλκανικούς Πολέμους, ο Προτογκέροβ ήταν ένας από τους οργανωτές του Μακεδονο-Ανδριανουπολικού Εθελοντικού Σώματος και Βοηθός Διοικητή του Σώματος. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν διοικητής της 3ης Ταξιαρχίας Πεζικού της 11ης Μακεδονικής Μεραρχίας και τότε έγινε διοικητής των βουλγαρικών στρατευμάτων στο σερβοκρατούμενο Πομοράβλε. Εκεί κατέπνιξε την εξέγερση της Τοπλίκα. Αργότερα, ως φρούραρχος της Σόφιας, ο Προτογκέροβ κατέστειλε την εξέγερση των Βουλγάρων στρατιωτών.

Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Προτογκέροβ εκλέχτηκε ως ένας από τους ηγέτες της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης. Το 1914, η ΕΜΕΟ ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις με την Κομιντέρν για τη συνεργασία των κομμουνιστών και του μακεδονικού κινήματος, καθώς και για την ίδρυση ενός ενωμένου μακεδονικού κινήματος. Ο Προτογκέροβ και ο Πέταρ Τσάουλεβ πιθανώς υπέγραψαν το Μανιφέστο του Μάη στη Βιέννη για την ίδρυση μιας Βαλκανικής Κομμουνιστικής Ομοσπονδίας και τη συνεργασία της με την Σοβιετική Ένωση. Αργότερα, ο Προτογκέροβ αρνήθηκε μέσω του βουλγαρικού τύπου το γεγονός ότι υπέγραψε κάποια συμφωνία και ισχυρίστηκε πως το Μανιφέστο του Μάη ήταν κομμουνιστική πλαστογραφία. Λίγο αργότερα, ο Τόντορ Αλεξάντροβ δολοφονήθηκε υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες και το ΕΜΕΟ τέθηκε υπό την ηγεσία του Ιβάν Μιχάηλοβ, ο οποίος έγινε ένας από τους πιο ισχυρούς Βούλγαρους πολιτικούς. Η δολοφονία του Αλεξάντροβ είχε ως συνέπεια τις συγκρούσεις μεταξύ της οργάνωσης που είχε ως αποτέλεσμα τις δολοφονίες επιφανών πολιτικών, όπως ο Προτογκέροβ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Вазов, В., Животописни бележки, София, 1992, Военноиздателски комплекс „Св. Георги Победоносец“, ISBN 954-509-002-2, σελ.123

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Aleksandar Protogerov της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).