Αγώνες Πείνας (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αγώνες πείνας (ταινία))
Αυτό το λήμμα αφορά την ταινία. Για το μυθιστόρημα, δείτε: Αγώνες Πείνας.
Αγώνες Πείνας
The Hunger Games
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΓκάρι Ρος
ΠαραγωγήΝίνα Τζέικομπσον
Τζον Κίλικ
ΣενάριοΓκάρι Ρος
Σούζαν Κόλινς
Μπίλι Ρέι
Βασισμένο σεΑγώνες Πείνας
της Σούζαν Κόλινς
ΠρωταγωνιστέςΤζένιφερ Λόρενς
Τζος Χάτσερσον
Λίαμ Χέμσγουορθ
Γούντι Χάρελσον
Ελίζαμπεθ Μπανκς
Λένι Κράβιτζ
Στάνλεϊ Τούτσι
Ντόναλντ Σάδερλαντ
ΜουσικήΤζέιμς Νιούτον Χάουαρντ
ΤραγούδιΤζέιμς Νιούτον Χάουαρντ
ΦωτογραφίαΤομ Στερν
ΜοντάζΣτίβεν Μίριονι
Ζουλιέτ Γουίλφλιν
ΕνδυματολόγοςΤζουντιάνα Μακόβσκι
Εταιρεία παραγωγήςColor Force
Lionsgate Films
ΔιανομήLionsgate Films
Πρώτη προβολή12 Μαρτίου 2012 (Nokia Theatre)[1]
Κυκλοφορία23 Μαρτίου 2012 (Η.Π.Α.)[2]
Διάρκεια142 λεπτά[3]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$78 εκατομμύρια[4]
Ακαθάριστα έσοδα$694.4 εκατομμύρια[5]
ΈπεταιThe Hunger Games: Φωτιά

Αγώνες Πείνας (αγγλικά: The Hunger Games) είναι ο τίτλος της αμερικανικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας/περιπέτειας παραγωγής 2012. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Σούζαν Κόλινς. Αποτελεί την πρώτη ταινία στη σειρά ταινιών Αγώνες Πείνας. Τη σκηνοθεσία της ταινίας ανέλαβε ο Γκάρι Ρος και την παραγωγή οι Νίνα Τζέικομπσον και Τζον Κίλικ. Ως σεναριογράφοι διετέλεσαν οι Ρος, Κόλινς και Μπίλι Ρέι. Πρωταγωνιστούν οι Τζένιφερ Λόρενς, Τζος Χάτσερσον, Λίαμ Χέμσγουορθ, Γούντι Χάρελσον, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Ντόναλντ Σάδερλαντ και Γουίλοου Σιλντς.[6]

Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε ένα δυστοπικό μέλλον στο έθνος της Πάνεμ, όπου 12 αγόρια και 12 κορίτσια ηλικίας 12 έως 18 ετών πρέπει να συμμετάσχουν στους Αγώνες Πείνας - ένα τηλεοπτικό ετήσιο γεγονός στο οποίο οι συμμετέχοντες είναι αναγκασμένοι να αγωνιστούν μέχρι θανάτου μέχρι να υπάρξει ένας εναπομείναντας νικητής. Η πρωταγωνίστρια, Κάτνις Έβερντιν (Λόρενς) προσφέρεται εθελοντικά να αγωνιστεί στη θέση της μικρότερης αδερφής της. Μαζί με τον Πίτα Μελάρκ (Χάτσερσον), η Κάτνις ταξιδεύει στην Κάπιτολ για να προετοιμαστεί για τους Αγώνες Πείνας κάτω από τις οδηγίες του πρώην νικητή Χέιμιτς Άμπερναθι (Χάρελσον).

Η ταινία κυκλοφόρησε στις 21 Μαρτίου 2012 στη Γαλλία[7] και στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 23 Μαρτίου 2012,[8] σε συμβατικούς κινηματογράφους αλλά και σε ψηφιακούς IMAX.[9] Όταν κυκλοφόρησε η ταινία, σημείωσε ρεκόρ καλύτερου ανοίγματος ημέρας (67,3 εκατομμύρια) και καλύτερου ανοίγματος τριημέρου για ταινία που δεν αποτελεί σίκουελ κάποιας άλλης.[10] Κατά το διάστημα που κυκλοφόρησε, το άνοιγμα τριημέρου της ταινίας (152,5 εκατομμύρια) ήταν το τρίτο καλύτερο όλων των εποχών στη Βόρεια Αμερική.[11] Είναι η πρώτη ταινία μετά το Άβαταρ που παρέμεινε στην πρώτη θέση στο box office της Βόρειας Αμερικής για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες.[12] Η ταινία αποτέλεσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία έχοντας έσοδα άνω των 685 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως έναντι του προϋπολογισμού της των 78 εκατομμυρίων δολαρίων, κάνοντας την τρίτη καλύτερη εισπρακτικά ταινία στις Ηνωμένες Πολιτείες και την ένατη καλύτερη παγκοσμίως για το 2012.[5] Κυκλοφόρησε σε DVD και Blu-ray στις 18 Αυγούστου 2012.[13] Με 7.434.058 πουλημένα αντίτυπα, το DVD έγινε το καλύτερο σε πωλήσεις DVD για το 2012.[14]

Οι Αγώνες Πείνας έλαβαν θετικά σχόλια από τους περισσότερους κριτικούς, οι οποίοι επαίνεσαν το θέμα και τα μηνύματα της, καθώς και την ερμηνεία της Λόρενς ως Κάτνις. Όπως και το μυθιστόρημα, η ταινία έχει προσελκύσει αρνητικές κριτικές για τις ομοιότητες της με άλλα έργα, όπως το ϊαπωνικό μυθιστόρημα Battle Royale, την ομώνυμη κινηματογραφική προσαρμογή του και το Αμερικανικό διήγημα «The Lottery». Ως πηγές έμπνευσεις του μυθιστορήματος της Κόλινς και του σεναρίου της ταινίας χρησιμοποιήθηκαν: ο μύθος του Θησέα, Ρωμαϊκά παιχνίδια μονομάχων, τηλεοπτικά ριάλιτι και ο Πόλεμος στο Ιράκ.[15] Το τραγούδι «Safe & Sound» κέρδισε το Βραβείο Γκράμι Καλύτερου Τραγουδιού Γραμμένου για Οπτικά Μέσα και ήταν προτεινόμενο για τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού. Η Λόρενς ήταν προτεινόμενη για το Βραβείο New York Film Critics Circle Καλύτερης Ηθοποιού, το Βραβείο Saturn Καλύτερης Ηθοποιού και κέρδισε το Βραβείο Broadcast Film Critics Association Καλύτερης Ηθοποιού σε Ταινία Δράσης.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έθνος της Πάνεμ είναι διαιρεμένο σε 12 περιφέρειες, οι οποίες διοικούνται από την Κάπιτολ. Ως τιμωρία, έπειτα από μία αποτυχημένη επανάσταση, επιλέγονται με κλήρωση ένα αγόρι κι ένα κορίτσι από κάθε περιοχή, ηλικίας 12-18 ετών, ως φόροι για τους ετήσιους Αγώνες Πείνας, όπου θα πρέπει να παλέψουν μέχρι θανάτου, με έναν μόνο επιζώντα. Το όλο γεγονός μεταδίδεται ζωντανά στην τηλεόραση.

Όταν η 16χρονη Κάτνις Έβερντιν ακούει το όνομα της μικρής της αδελφής να βγαίνει από την κληρωτίδα, προσφέρεται εθελοντικά να την αντικαταστήσει. Μαζί με τον Πίτα Μελάρκ, τον δεύτερο φόρο της Περιφέρειας 12, οδηγούνται στην Κάπιτολ με τη συνοδό τους, Έφι Τρίνκετ, και τον μέντορά τους, Χέιμιτς Άμπερναθι, τον μόνο φόρο της Περιφέρειας 12 που κατάφερε ποτέ να κερδίζει στους Αγώνες. Ο Χέιμιτς τους επισημαίνει το πόσο σημαντικό είναι να κερδίσουν την εύνοια των χορηγών, καθώς αυτοί θα τους προσφέρουν απαραίτητα για την επιβίωσή τους δώρα, κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, η Κάτνις μελετά τους αντιπάλους της ενώ, κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών συνεντεύξεών τους, ο Πίτα εκφράζει την αγάπη του για εκείνην. Αν και αρχικά η Κάτνις το αποδέχεται ως μία κίνηση για να προσελκύσουν χορηγούς, στην πορεία αντιλαμβάνεται πως τα συναισθήματά του είναι αληθινά.

Στην έναρξη των Αγώνων, η Κάτνις καταφέρνει να αρπάξει κάποιες προμήθειες και να προφυλαχτεί, ενώ οι μισοί από τους 24 φόρους σκοτώνονται από την πρώτη κιόλας μέρα. Η Κάτνις προσπαθεί να μείνει μακριά από τους άλλους φόρους, αλλά ο Οργανωτής των Αγώνων, Σενέκα Κρέιν, με διάφορα τεχνάσματα την οδηγεί προς αυτούς. Όταν συναντιέται μαζί τους, βλέπει πως έχουν σχηματίσει μία ομάδα, μέλος της οποίας είναι και ο Πίτα. Για να τους αποφύγει, σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο, όπου μένει όλο το βράδυ. Το πρωί, η νεαρή Ρου από την Περιφέρεια 11, η οποία κρύβεται επίσης πάνω σε ένα δέντρο, υποδεικνύει στην Κάτνις μία φωλιά δηλητηριωδών σφηκών. Ο Κάτνις καταφέρνει να κόψει το κλαδί και να ρίξει τη φωλιά πάνω τους υπόλοιπους φόρους που κοιμούνται από κάτω. Μία κοπέλα πεθαίνει από τα τσιμπήματα, ενώ οι άλλοι το σκάνε. Η Κάτνις, την οποία επίσης έχουν τσιμπήσει οι σφήκες, νιώθει αποπροσανατολισμένη, ενώ ο Πίτα επιστρέφει για να της πει πως πρέπει να φύγει από την περιοχή πριν επιστρέψουν οι άλλοι.

Η Ρου βοηθά την Κάτνις να αναρρώσει και οι δυο τους γίνονται φίλες και σύμμαχοι. Καθώς η Ρου προκαλεί αντιπερισπασμό, η Κάτνις καταστρέφει τις προμήθειες των άλλων φόρων. Λίγο αργότερα όμως, δεν καταφέρνει να προστατέψει τη Ρου, την οποία σκοτώνει ένας από τους άλλους φόρους. Παραμένει στο πλάι της μέχρι να πεθάνει και στη συνέχεια, στολίζει το άψυχο σώμα της με λουλούδια. Απομακρυνόμενη, χαιρετάει επαναστατικά στη κάμερα, μία κίνηση που οδηγεί σε αναταραχή στην Περιφέρεια 11. Στην Κάπιτολ, ο Πρόεδρος Σνόου προειδοποιεί τον Κρέιν για τις αναταραχές.

Ο Χέιμιτς πείθει τον Κρέιν πως αν αλλάξει τους κανόνες, επιτρέποντας δύο νικητές με όρο να είναι από την ίδια Περιφέρεια, θα κατευνάσει το πλήθος. Ο Κρέιν ανακοινώνει την αλλαγή και η Κάτνις αποφασίζει να βρει τον Πίτα για να συνεχίσουν μαζί. Τον βρίσκει τραυματισμένο και, με κίνδυνο της ζωής της, καταφέρνει τελικά να πάρει τις απαραίτητες προμήθειες για να τον περιθάλψει. Ενώ οι δυο τους χωρίζονται για να βρουν φαγητό, η Κάτνις ακούει τον ήχο του κανονιού, ο οποίος σηματοδοτεί τον θάνατο ενός ακόμα φόρου. Τρομοκρατημένη πως πρόκειται για τον Πίτα, τρέχει να τον βρει. Όταν τον βρίσκει, ανακαλύπτουν πως ο φόρος που πέθανε ήταν η κοπέλα από την Περιφέρεια 5, η οποία ακολουθούσε τον Πίτα κι έφαγε από τα μούρα που εκείνος μάζευε, τα οποία όμως αποδείχτηκε πως ήταν θανατηφόρα.

Ο Κρέιν απελευθερώνει στην αρένα γενετικά τροποποιημένα σκυλιά, τα οποία στριμώχνουν τους τρεις τελευταίους επιζήσαντες – Κάτνις, Πίτα και Κάτο. Έπειτα από μάχη, Κάτνις και Πίτα καταφέρνουν να ρίξουν τον Κάτο στα σκυλιά, σκοτώνοντάς τον. Ο Κρέιν ανακαλεί τον κανόνα περί δύο νικητών και ο Πίτα παροτρύνει την Κάτνις να τον σκοτώσει. Εκείνη όμως τον πείθει να φάνε μαζί θανατηφόρα μούρα. Πριν το κάνουν, ο Κρέιν τους σταματά και τους ανακηρύσσει νικητές των 74ων Αγώνων Πείνας.

Ο Χέιμιτς προειδοποιεί την Κάτνις πως με τις πράξεις περιφρόνησής της απέκτησε εχθρούς. Ο Σνόου, ενώ προσπαθεί να σκεφτεί την επόμενη κίνησή του, κλειδώνει τον Κρέιν σε ένα δωμάτιο μαζί με θανατηφόρα μούρα.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Αλεξάντερ Λούντγουϊγκ ως Κέιτο[24]
  • Ίζαμπελ Φέρμαν ως Κλόουβ[24]
  • Αμάντα Στένμπεργκ ως Ρου[25]
  • Ντάγιο Οκενίγι ως Τρες[25]
  • Τζακ Κουέιντ ως Μάρβελ
  • Λέβεν Ράμπιν ως Γκλίμερ
  • Τζάκλιν Έμερσον ως Αλεπουδίτσα
  • Πόλα Μάλκομσον ως Κυρία Έβερντιν
  • Γουίλοου Σιλντς ως Πρίμροουζ 'Εβερντιν

Παραγωγή και υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η[νεκρός σύνδεσμος] Λόρενς στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2012. Έβαψε καστανά τα μαλλιά της, από ξανθά, για το ρόλο της Κάτνις.

Το Μάρτιο του 2011, προσφέρθηκε στη Λόρενς ο ρόλος της Κάτνις Έβερντιν. Παρά το ότι ήταν θαυμάστρια των βιβλίων, η Λόρενς έκανε τρεις ημέρες να δεχτεί το ρόλο επειδή αρχικά τρομοκρατημένη από το μέγεθος της ταινίας και από το τι μπορεί να σημαίνει για τη φήμη της.[26] Έκανε εκτεταμένη εκπαίδευση για είναι σε καλή φυσική κατάσταση για το ρόλο, όπως ακροβατική γυμναστική, τοξοβολία, αναρρίχηση βράχων και δέντρων, τρέξιμο, παρκούρ, πιλάτες και γιόγκα.[27][28] Η ταινία κυκλοφόρησε στις 23 Μαρτίου 2012 και σημείωσε το ρεκόρ του τρίτου καλύτερου ανοίγματος Σαββατοκύριακου όλων των εποχών, συγκεντρώνοντας το ποσό των 152,5 εκατομμυρίων δολαρίων σε τρεις ημέρες για μια ταινία που δεν είναι σίκουελ.[29]

Το γεγονός ότι η ταινία Αγώνες Πείνας έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με γυναίκα πρωταγωνίστρια σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης για τις ταινίες δράσης επειδή ιστορικά, μεταξύ των «Κορυφαίων 200 παγκοσμίων εισπρακτικών επιτυχιών όλων των εποχών (350 εκατομμύρια δολάρια και άνω), ούτε μία δεν είχε χτιστεί γύρω από μια γυναίκα σταρ δράσης» και για πρώτη φορά, η Λόρενς το αντικρούει.[30] Το περιοδικό Forbes δήλωσε: «Κανείς που έχει δει την ταινία Αγώνες Πείνας δε θα αμφισβητήσει την ικανότητα της Τζένιφερ Λόρενς να υποδυθεί μια σταρ δράσης».[31] Επί του παρόντος, είναι η καλύτερη εισπρακτικά ηρωίδα δράσης όλων των εποχών.

Αν και η ταινία έλαβε γενικά θετικές κριτικές, η απεικόνιση της Κάτνις Έβερντιν από τη Λόρενς έλαβε τους περισσότερους επαίνους με τον Τοντ ΜακΚάρθι από την εφημερίδα The Hollywood Reporter γράφοντας ότι η Λόρενς απεικονίζει την Κάτνις, «όπως ακριβώς κάποιος θα τη φανταζόταν στο μυαλό του διαβάζοντας το μυθιστόρημα» και πρόσθεσε ότι «προσδίδει» στην ταινία «εντυπωσιακό κύρος και παρουσία», τελικά αποκαλώντας την «η ιδανική κινηματογραφική ηθοποιός».[32] Ο Κένεθ Τούραν της εφημερίδας Los Angeles Times δήλωσε ότι η Λόρενς είναι «η καλύτερη πιθανή ηθοποιός για να υποδυθεί την Κάτνις και είναι ο βασικός παράγοντας που κάνει τους Αγώνες Πείνας μια δημοφιλή ταινία με ισχυρή αφηγηματική διαδρομή που κρατά την προσοχή μας».[33] Ο κινηματογραφικός κριτικός Ρότζερ Ίμπερτ της εφημερίδας Chicago Sun-Times επίσης συμφώνησε ότι «η Λόρενς είναι δυνατή, αποφασιστική και πειστική στον κεντρικό ρόλο».[34]

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2012, η Λόρενς ξεκίνησε να δουλεύει στην κινηματογραφική μεταφορά του δεύτερου μυθιστορήματος της τριλογίας βιβλίων Αγώνες Πείνας, την ταινία The Hunger Games: Catching Fire, η οποία κυκλοφόρησε στις 22 Νοεμβρίου 2013.[35] Ακόμα έχει κυκλοφορήσει και και το The Hunger Games: Επανάσταση - Μέρος 1 (2014) κα Μέρος 2.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Schillaci, Sophie (13 Μαρτίου 2012). «Inside 'The Hunger Games' Premiere: Crying Teens, a Dangerous Stumble and the Middle Finger». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Αυγούστου 2022. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2023. 
  2. Valby, Karen (2011-01-25). «The Hunger Games' gets a release date». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-12-25. https://web.archive.org/web/20141225024144/http://insidemovies.ew.com/2011/01/25/hunger-games-release-date/. Ανακτήθηκε στις 2011-04-06. 
  3. «The Hunger Games (12A)». British Board of Film Classification. 12 Μαρτίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2012. 
  4. «9 Untold Secrets of the High Stakes 'Hunger Games». The Hollywood Reporter. 2012-02-01. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2021-11-12. https://web.archive.org/web/20211112062826/https://www.hollywoodreporter.com/news/general-news/hunger-games-jennifer-lawrence-josh-hutcherson-liam-hemsworth-gary-ross-twilight-285957/. Ανακτήθηκε στις 2023-03-11. 
  5. 5,0 5,1 «The Hunger Games (2012)». Box Office Mojo. IMDb. Ανακτήθηκε στις 11 Μαρτίου 2023. 
  6. Fleming, Mike (24 Μαΐου 2011). «Toby Jones In 'The Hunger Games». Deadline.com. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2011. 
  7. «Hunger Games - released». AlloCiné.fr. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2012. 
  8. Valby, Karen (2011-01-25). «The Hunger Games' gets a release date». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-08-17. https://web.archive.org/web/20120817154530/http://insidemovies.ew.com/2011/01/25/hunger-games-release-date/. Ανακτήθηκε στις 2011-04-06. 
  9. Goldberg, Matt (2 Φεβρουαρίου 2012). «The Hunger Games Will Get a One-Week IMAX Run». Collider. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2012. 
  10. «Biggest Single Days for Non-Sequels». OpusData. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 31 Μαρτίου 2012. 
  11. Biggest Opening Weekends at the Box Office
  12. «Weekend Report: Four-in-a-Row for 'The Hunger Games'». Boxofficemojo.com. 15 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Απριλίου 2012. 
  13. «Lionsgate Shop – The Hunger Games». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 25 Μαΐου 2012. 
  14. http://www.the-numbers.com/dvd/charts/annual/2012.php
  15. A Killer Story: An Interview with Suzanne Collins, Author of 'The Hunger Games', http://www.schoollibraryjournal.com/article/CA6590063.html 
  16. Joshua L. Weinstein (2011-03-16). «Jennifer Lawrence Gets Lead Role in 'The Hunger Games». The Wrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2013-05-24. https://web.archive.org/web/20130524024400/http://www.thewrap.com/movies/column-post/jennifer-lawrence-gets-lead-role-hunger-games-25482. Ανακτήθηκε στις 2011-03-17. 
  17. 17,0 17,1 Sperling, Nicole (2011-04-04). «The Hunger Games': Josh Hutcherson and Liam Hemsworth complete the love triangle». Los Angeles Times. http://latimesblogs.latimes.com/movies/2011/04/the-hunger-games-josh-hutcherson-and-liam-hemsworth-complete-the-love-triangle.html. Ανακτήθηκε στις 2011-04-06. 
  18. Philiana Ng, Borys Kit (2011-05-10). «Woody Harrelson Cast as Haymitch in 'Hunger Games». The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/woody-harrelson-cast-as-haymitch-187194. Ανακτήθηκε στις 2011-05-11. 
  19. Donnelly, Matt (2011-04-28). «Elizabeth Banks lands 'Hunger Games' role: Effie Trinket». Los Angeles Times. http://latimesblogs.latimes.com/gossip/2011/04/hunger-games-elizabeth-banks-effie-trinket.html. Ανακτήθηκε στις 2011-05-10. 
  20. Valby, Karen (2011-05-24). «Lenny Kravitz will play Cinna in 'Hunger Games». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-05-26. https://web.archive.org/web/20110526030140/http://insidemovies.ew.com/2011/05/24/lenny-kravitz-hunger-games/. Ανακτήθηκε στις 2011-05-24. 
  21. Saad, Nardine (2011-05-09). «Stanley Tucci cast in The Hunger Games». Los Angeles Times. http://latimesblogs.latimes.com/gossip/2011/05/stanley-tucci-cast-hunger-games.html. Ανακτήθηκε στις 2011-05-10. 
  22. Franich, Darren (2011-05-31). «Hunger Games': Donald Sutherland cast as President Snow». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-06-04. https://web.archive.org/web/20110604175951/http://insidemovies.ew.com/2011/05/31/hunger-games-donald-sutherland-president-snow/. Ανακτήθηκε στις 2011-06-13. 
  23. Ng, Philiana (2011-05-05). «Wes Bently Lands Role of Seneca Crane in 'Hunger Games». The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/heat-vision/wes-bentley-lands-role-seneca-185797. Ανακτήθηκε στις 2011-05-08. 
  24. 24,0 24,1 Schaefer, Sandy (2011-05-11). «The Hunger Games' Casts Its Cato & Clove». Screen Rant. http://screenrant.com/hunger-games-cast-cato-clove-sandy-114853/. Ανακτήθηκε στις 2011-05-11. 
  25. 25,0 25,1 Ward, Kate (2011-04-18). «Hunger Games' casts Thresh and Rue». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-04-19. https://web.archive.org/web/20110419200522/http://insidemovies.ew.com/2011/04/18/hunger-games-thresh-rue/. Ανακτήθηκε στις 2011-04-18. 
  26. Galloway, Steven (1 Φεβρουαρίου 2012). «Jennifer Lawrence: A Brand-New Superstar». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2012. 
  27. «Hunger Games Training Fun». Digital Spy. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2012. 
  28. Emily Listfield (14 Μαρτίου 2012). «Jennifer Lawrence on How the Kardashians Are Like 'The Hunger Games'». Parade.com. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2012. 
  29. «Weekend Report: 'The Hunger Games' Devours $152.5 Million». Box Office mojo. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2012. 
  30. «Hungering for a female hero: 'Hunger Games' may break new ground». Detroit News. Ανακτήθηκε στις 9 Απριλίου 2012. [νεκρός σύνδεσμος]
  31. «Jennifer Lawrence and 'The Hunger Games': Some Good Signs for Women in Hollywood». Forbes. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2012. 
  32. «The Hunger Games: Film Review». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2012. 
  33. «Hunger Games Review». LA Times. Ανακτήθηκε στις 11 Απριλίου 2012. 
  34. Roger Ebert. «The Hunger Games». Chicago Sun-Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2012-10-28. https://web.archive.org/web/20121028064242/http://rogerebert.suntimes.com/apps/pbcs.dll/article?AID=%2F20120320%2FREVIEWS%2F120319986. Ανακτήθηκε στις 2012-03-24. 
  35. «First Look at THE HUNGER GAMES: CATCHING FIRE Starring Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, and Sam Claflin». collider.com. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]