Ότο φον Γκέρικε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ότο φον Γκέρικε
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Otto von Guericke (Γερμανικά)
Γέννηση20ιουλ. / 30  Νοεμβρίου 1602γρηγ.[1]
Μαγδεβούργο[2][3][4]
Θάνατος11ιουλ. / 21  Μαΐου 1686γρηγ.[1]
Αμβούργο[5][3][4]
Τόπος ταφήςΜαγδεβούργο
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςλατινική γλώσσα[6]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Λειψίας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφυσικός
εφευρέτης
πολιτικός[7]
νομικός
μηχανικός
instrument maker
επιστήμονας[4]
ΕργοδότηςΜαγδεβούργο
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδήμαρχος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Ότο φον Γκέρικε (Otto von Guericke, 30 Σεπτεμβρίου 164521 Μαΐου 1686) ήταν Γερμανός φυσικός επιστήμονας, εφευρέτης και πολιτικός. Το μεγαλύτερο επιστημονικό του επίτευγμα ήταν η θεμελίωση της Φυσικής του κενού.

Ο Γκέρικε γεννήθηκε στο Μαγδεβούργο της Γερμανίας, πόλη της οποίας διετέλεσε και δήμαρχος από το 1646 ως το 1676.

Το 1650 εφεύρε μια αντλία κενού που την αποτελούσαν ένα έμβολο και ένας κύλινδρος που μπορούσαν να αφαιρέσουν τον αέρα μέσα από δοχεία. Ο Γκέρικε τη χρησιμοποίησε για να διερευνήσει τις ιδιότητες του κενού σε πολλά πειράματα. Ο Γκέρικε έκανε μία θεαματική επίδειξη των δυνάμεων που μπορεί να ασκήσει η πίεση του αέρα με το πείραμα που είναι γνωστό στην Ιστορία της Επιστήμης ως τα «Ημισφαίρια του Μαγδεβούργου».

Με τα πειράματά του ο Γκέρικε απέδειξε ότι η υπόθεση του Αριστοτέλους ότι η Φύση «φοβάται το κενό» (horror vacui) ήταν λανθασμένη: έδειξε ότι οι ουσίες δεν «τραβιούνται» από το κενό, αλλά αντίθετα «σπρώχνονται» από την πίεση των περιβαλλόντων ρευστών.

Ο Γκέρικε εφάρμοσε το βαρόμετρο στην πρόγνωση του καιρού, μια σημαντική προσφορά στη Μετεωρολογία. Τα όψιμα έργα του επικεντρώθηκαν στον ηλεκτρισμό, αλλά λίγα πράγματα σώθηκαν από τα αποτελέσματά του. Επινόησε την πρώτη ηλεκτροστατική γεννήτρια (Elektrisiermaschine).

Ο Γκέρικε πέθανε στο Αμβούργο σε ηλικία 84 ετών. Ο αστεροειδής 11537 Γκέρικε (11537 Guericke), που ανακαλύφθηκε το 1992, καθώς και το πανεπιστήμιο της γενέτειράς του, φέρουν το όνομά του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]