Όσκαρ Α΄ της Σουηδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όσκαρ Α΄
Περίοδος1844 - 1859
ΠροκάτοχοςΚάρολος ΙΔ´
ΔιάδοχοςΚάρολος ΙΕ΄
Περίοδος1844 - 1859
ΠροκάτοχοςΚάρολος ΙΔ΄ Ιωάννης της Σουηδίας
ΔιάδοχοςΚάρολος Δ΄
Γέννηση4 Ιουλίου 1799
Παρίσι, Γαλλία
Θάνατος8 Ιουλίου 1859 (60 ετών)
Στοκχόλμη, Σουηδία
Τόπος ταφήςΕκκλησία του Ρίνταρχολμ
ΣύζυγοςΙωσηφίνα του Λόιχτενμπεργκ
ΕπίγονοιΚάρολος ΙΕ´ της Σουηδίας
Γουσταύος
Όσκαρ Β΄ της Σουηδίας
Ευγενία
Αύγουστος
ΟίκοςΟίκος των Μπερναντότ
ΠατέραςΚάρολος ΙΔ΄ Ιωάννης της Σουηδίας
ΜητέραΝτεζιρέ Κλαρύ
ΘρησκείαΕκκλησία της Σουηδίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Όσκαρ Α΄ (Oscar I, 4 Ιουλίου 17998 Ιουλίου 1859) ήταν βασιλιάς της Σουηδίας και της Νορβηγίας (1844-1859) από τον Οίκο των Μπερναντότ. Ήταν γιος του Ζαν Μπατίστ Μπερναντότ, που έγινε βασιλιάς της Σουηδίας και της Νορβηγίας με το όνομα Κάρολος ΙΔ΄ Ιωάννης, και της Ντεζιρέ Κλαρύ, κόρης του Φρανσουά Κλαρύ, πλούσιου Γάλλου εμπόρου.

Τα νεανικά του έτη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ζοζέφ Φρανσουά Οσκάρ Μπερναντότ γεννήθηκε το 1799 στην οδό Σιζαλπίν 291 (νυν Μονσώ 32) στο Παρίσι, όπου έμεναν οι γονείς του, ο Υπουργός Πολέμου Ζαν Μπατίστ Μπερναντότ, στρατάρχης του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Η αδελφή της μητέρας του, η Ζυλί Κλαρύ είχε παντρευτεί τον Ιωσήφ Βοναπάρτη, ο οποίος τον βάπτισε δίνοντας το όνομά του Ιωσήφ και ο Ναπολέων του πρόσθεσε το όνομα Όσκαρ, του ήρωα των οσσιανικών ποιημάτων, που απηχούν κελτικούς θρύλους.

Όταν ο πατέρας του υιοθετήθηκε από τον Κάρολο ΙΓ΄ της Σουηδίας, του δόθηκε ο τίτλος του Δούκα του Σούντερμανλαντ. Σε αντίθεση με τον πατέρα του, που υποχρέωσε την αυλή να μιλάει γαλλικά, ο Όσκαρ έμαθε γρήγορα σουηδικά και ώσπου να ενηλικιωθεί απέκτησε τη γενική συμπάθεια. Είχε άριστη εκπαίδευση και σύντομα τον θεωρούσαν αυθεντία στο κοινωνικο-πολιτικά θέματα. Το 1816 έγινε επίτιμο μέλος της Βασιλικής Σουηδικής Ακαδημίας των Επιστημών και δύο έτη μετά καγκελάριος του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, όπου έμεινε για ένα εξάμηνο. Στα 1832-34 ολοκλήρωσε την όπερα "Ρήνιο, ο περιπλανώμενος ιππότης" που άφησε ημιτελή ο θάνατος του συνθέτη Έντουαρντ Μπρέντλερ. Το 1839 έγραψε μια σειρά άρθρων για τη δημόσια εκπαίδευση και δύο χρόνια μετά ένα ανώνυμο έργο που υποστήριζε τις μεταρρυθμίσεις στις φυλακές.

Η βασιλεία του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διετέλεσε αντιβασιλέας της Νορβηγίας το 1824 και το 1833. Ο πατέρας του τον υποπτευόταν ότι σχεδιάζει με τους φιλελεύθερους πολιτικούς αλλαγή των υπουργών, ίσως και την παραίτησή του. Μάλλον βοηθούσε ενεργά την αντιπολίτευση, όμως ήταν πασίγνωστο ότι αποδοκίμαζε τη δεσποτική συμπεριφορά του πατέρα του με τον οποίο απέφευγε να έρθει σε ρήξη. Ο φιλελευθερισμός του ήταν συγκρατημένος, όπως ανακάλυψε η αντιπολίτευση όταν έγινε ο ίδιος το 1844 βασιλιάς: δεν ήθελε να ακούσει για αλλαγή στο απαρχαιωμένο Σύνταγμα του 1809. Πάντως ένα από τα πρώτα μέτρα του ήταν η ελευθερία του Τύπου και εξέδωσε νόμο, που τα θήλεα τέκνα ήταν ίσα με τα άρρενα ως προς την κληρονομία, αν δεν υπάρχει διαθήκη. Θέσπισε επίσημα την ισότητα των δύο βασιλείων του και εισήγαγε τη νέα σημαία και το θυρεό της Ένωσης της Σουηδίας με τη Νορβηγία. Ίδρυσε το Νορβηγικό Τάγμα του Αγίου Όλαφ, δίνοντας έτσι στη Νορβηγία το δικό της Τάγμα. Στην ομιλία του προς το Κοινοβούλιο το 1857 δήλωσε ότι προώθησε την υλική ευημερία του βασιλείου περισσότερο από τους προκατόχους του.

Στις εξωτερικές υποθέσεις ήταν φίλος της Αρχής της Εθνικότητας, έτσι υποστήριξε τη Δανία εναντίον της Πρωσίας στον 1ο Πόλεμο του Σλέσβιχ μεταφέροντας Σουηδο-Νορβηγικά στρατεύματα στο Βόρειο Σλέσβιχ το 1848 και μεσολάβησε για την εκεχειρία του Μάλμε. Ήταν ένας από τους εγγυητές της ακεραιότητας της Δανίας (πρωτόκολλο του Λονδίνου, 1852). Το 1850 καταπιάστηκε με τη δυναστική ένωση των τριών βασιλείων, αλλά ανέκυψαν τόσες δυσκολίες που η ιδέα εγκαταλείφθηκε. Αντέστρεψε την δουλοπρεπή προς τη Ρωσία πολιτική του πατέρα του: φοβούμενος μην απολέσει ένα τμήμα του Φιόρδ Βάραγκερ στη Ρωσία, έμεινε ουδέτερος στον Κριμαϊκό Πόλεμο και μετά σύναψε συμμαχία με τη Βρετανία και τη Γαλλία για τη διατήρηση της ακεραιότητας της χώρας του.

Του απονεμήθηκε το παράσημο του Χρυσόμαλλου Δέρατος από την Ισπανία. Το 1847 ο Ρόμπερτ Σούμαν του αφιέρωσε τη 2η Συμφωνία του. Ο Όσκαρ Α΄ έκανε δημοφιλές το όνομα Όσκαρ, που του το είχε δώσει ο Ναπολέων της Γαλλίας, ο οποίος ήταν θαυμαστής των Ποιημάτων του Οσσιανού του Τζέιμς Μακφέρσον.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1823 στη Στοκχόλμη τη Ιωσηφίνα ντε Μπωαρναί, κόρη του Ευγένιου, Δούκα του Λόιχενμπεργκ (γιου της Ιωσηφίνας Τασέρ ντε Λα Παζρί, που μετά τον Αλεξάντρ ντε Μπωαρναί παντρεύτηκε τον Ναπολέοντα), και είχε τέκνα:

Από τη σχέση του με την ηθοποιό Εμιλί Χόγκκβιστ είχε φυσικά τέκνα:

  • (νόθος) Χιάλμαρ Χόγκκβιστ (1839 - 1874), Πρίγκιπας της Λαπωνίας.
  • (νόθος) Μαξ Χόγκκβιστ (1840 - 1872), Πρίγκιπας της Λαπωνίας.

Από τη σχέση του με την κυρία των τιμών Ζακέττ Γκύλντενστοπλε, σύζυγο του Καρλ Γκούσταβ Λέβενχηλμ, είχε φυσικό τέκνο:

  • (νόθη) Οσκάρα Χίλντερ Μάιγιεργκεερ (1819 - 1880).

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Hjalmar Lagerqvist, Sveriges drottningar
  • Cronholm, Neander N. (1902). A History of Sweden from the Earliest Times to the Present Day. ch 40 pp 273–88
  • Lars O. Lagerqvist in Sverige och dess regenter under 1000 år (Sweden and Her Rulers for 1000 years) ISBN 91-0-075007-7 pp. 273–274
  • Söderhjelm & Palmstierna in Oscar I, Bonniers, Stockholm 1944, p. 279
  • Chisholm, Hugh, ed. (1911). "Oscar I.". Encyclopædia Britannica 20 (11th ed.). Cambridge University Press
Όσκαρ Α΄ της Σουηδίας
Γέννηση: 4 Ιουλίου 1799 Θάνατος: 8 Ιουλίου 1859
Βασιλικοί τίτλοι}
Προκάτοχος
Κάρολος ΙΔ΄ Ιωάννης της Σουηδίας
Βασιλιάς της Σουηδίας

1844-1859
Διάδοχος
Κάρολος ΙΕ´ της Σουηδίας
Βασιλιάς της Νορβηγίας

1844-1859