Έντμουντ Χούσερλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Edmund Gustav Albrecht Husserl
Γέννηση8 Απριλίου, 1859
Πρόσνιτς
Θάνατος27 Απριλίου, 1938
Φράιμπουργκ
ΠερίοδοςΦιλοσοφία του 20ού αιώνα
ΠεριοχήΔυτική φιλοσοφία
ΣχολήΦαινομενολογία
Κύρια ΕνδιαφέρονταΕπιστημολογία, Οντολογία, Μαθηματικά
Αξιοσημείωτες Ιδέεςφαινομενολογία, εποχή, νόημα, νόησις, φαινομενολογική αναγωγή, Lebenswelt, προνοητική αυτοσυνείδηση[1] Υπερβατικός ιδεαλισμός, κριτική του «φυσικαλιστικού αντικειμενισμού»[2]
ΕπιδράσειςΦραντς Μπρεντάνο, Καρλ Στουμπφ, Καρλ Βάιερστρας, Γκότλομπ Φρέγκε, Μπέρναρντ Μπολζάνο, Ρενέ Ντεκάρτ, Ιμμάνουελ Καντ, Ντέιβιντ Χιουμ, Χέρμαν Λότζε, Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς, Γιόχαν Γκότλιμπ Φίχτε, Πλάτων
ΕπηρέασεΜαξ Σέλερ, Μάρτιν Χαϊντέγκερ, Άντολφ Ράιναχ, Έντιθ Στάιν, Εμανυέλ Λεβινάς, Ζαν-Πωλ Σαρτρ, Νταν Ζαχάβι, Χανς Κέχλερ, Χέρμαν Βάιλ κ.ά.

Ο Έντμουντ Χούσερλ (Edmund Husserl, 8 Απριλίου 185927 Απριλίου 1938[3]) ήταν Γερμανός[4][5] φιλόσοφος που εγκαθίδρυσε τη σχολή της Φαινομενολογίας. Αντιτάχθηκε στον θετικιστικό προσανατολισμό της επιστήμης και της φιλοσοφίας της εποχής του. Εκπόνησε κριτικές στις επιδράσεις του ιστορικισμού και του ψυχολογισμού στη λογική. Χωρίς να περιορίζεται στον εμπειρισμό, αλλά θεωρώντας ότι η εμπειρία είναι η πηγή όλης της γνώσης, επεξεργάστηκε μια μέθοδο φαινομενολογικής αναγωγής, μέσω της οποίας το υποκείμενο είναι δυνατόν να αποκτήσει έμμεση γνώση της ουσίας.

Αν και γεννήθηκε σε εβραϊκή οικογένεια Ασκενάζι, ο Χούσερλ βαπτίστηκε Λουθηρανός το 1886. Μελέτησε μαθηματικά με τον Καρλ Βάιερστρας και τον Λήο Κενινγκσμπέργκερ και φιλοσοφία με τους Φραντς Μπρεντάνο και Καρλ Στουμπφ. Ο ίδιος δίδαξε φιλοσοφία αρχικά στο Πανεπιστήμιο Χάλε-Βίτενμπεργκ από το 1887, και κατόπιν στο πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν από το 1901 και στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ από το 1916 έως τη συνταξιοδότησή του το 1928. Έδωσε δύο σημαντικές διαλέξεις: στο Παρίσι το 1929 και στην Πράγα το 1935. Η διαβόητη φυλετική πολιτική των Ναζί στάθηκε η αιτία γα την αφαίρεση της πανεπιστημιακής του ιδιότητας και των σχετικών προνομίων. Πέθανε στο Φράιμπουργκ το 1938.

Σημειώσεις παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ο όρος των Shaun Gallagher και Dan Zahavi για την ιδέα του Χούσερλ για την αυτο-εμφάνιση της συνείδησης (Für-sich-selbst-erscheinens). "Phenomenological Approaches to Self-Consciousness", Stanford Encyclopedia of Philosophy.
  2. Smith, B. & Smith, D.W., eds. (1995), The Cambridge companion to Husserl, Cambridge: Cambridge University Press, σελ. 301–2, ISBN 0-521-43616-8, http://books.google.ru/books?id=1PIhzc6ZBlIC&printsec=frontcover&dq=%22cambridge+companion+to+husserl%22#v=onepage&q&f=false .
  3. Smith, D.W. (2007): Husserl, σελ. xiv
  4. Inwood, M.J. (2005). Honderich, Ted, επιμ. The Oxford Companion to Philosophy. Oxford: Oxford University Press. σελ. 408. ISBN 0-19-926479-1. 
  5. Solomon, Robert C. (1999). Audi, Robert, επιμ. The Cambridge Dictionary of Philosophy. Cambridge: Cambridge University Press. σελ. 403. ISBN 0-521-63722-8. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχεία Χούσερλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλοι σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]