Έλλη Στάη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έλλη Στάη
Γενικές πληροφορίες
Όνομα γεννήσεωςΕλισάβετ Τσαρλαμπά
Γέννηση24 Μαρτίου 1954 (1954-03-24) (70 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνίδα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΔημοσιογράφος, Δικηγόρος
Οικογένεια
ΣύζυγοςΣτέλιος Παναγόπουλος
Μιχάλης Γουλανδρής
Δημήτρης Κατσίμης
Νίκος Στάης
ΣύντροφοςΔιονύσης Λιβανός
Νίκος Μουνδρέας
ΓονείςΜάρκος Τσαρλαμπάς
Αικατερίνη (Ρενέ) Τσαρλαμπά

Η Έλλη (Ελισάβετ) Στάη (24 Μαρτίου 1954) είναι Ελληνίδα δημοσιογράφος.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1954 στην Αθήνα και η καταγωγή της είναι από τη Λευκάδα.[1] Είναι κόρη του βουλευτή του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Μάρκου Τσαρλαμπά και κατάγεται από οικογένεια ευγενών που ήταν στη λίστα του «Λίμπρο ντ' όρο» (Χρυσό βιβλίο) του νησιού. Η μητέρα της, Αικατερίνη (Ρενέ) Τσαρλαμπά, διετέλεσε διευθύντρια του γραφείου του Αναστάσιου Πεπονή, που στις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου ήταν μεταξύ των σημαντικότερων υπουργών.

Αποφοίτησε από το Αρσάκειο και τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως φοιτήτρια Νομικής υπήρξε μέλος της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού, «ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος». Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά στις Πολιτικές Επιστήμες στη Σορβόννη. Για λίγο διάστημα εργάστηκε ως δικηγόρος.

Δημοσιογραφική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της καριέρα στην εφημερίδα Η Αυγή (τότε, επίσημο όργανο του ΚΚΕ Εσωτερικού). Ακολούθησαν οι εφημερίδες Μεσημβρινή και Ακρόπολις, στην οποία έκανε και το πρώτο της πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ με τη συνέντευξη του Τζιάνι Ανιέλι. Η τηλεοπτική της καριέρα ξεκίνησε στην ΕΡΤ στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Την περίοδο εκείνη παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων δίπλα στον Τέρενς Κουίκ. Από το 1989 συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο του Flash 9,61 ως ανταποκρίτρια ευρωπαϊκών θεμάτων στις Βρυξέλλες.

Το 1993 επιστρέφει στην Ελλάδα για να παρουσιάσει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, και μετά από συνεννόηση με τον Σταμάτη Μαλέλη, εγκαινιάζει τα «τηλεοπτικά παράθυρα», που ανεβάζουν κατά πολύ την τηλεθέαση του δελτίου κάνοντάς το πρώτο σε τηλεθέαση. Τα παράθυρα τελικά υιοθετούνται και από τους υπόλοιπους τηλεοπτικούς σταθμούς. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel παρουσιάζοντας την πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου εκπομπή «Ελλήσποντος» τη σεζόν 1996-1997. Από το 1997 έως το 1999 παρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό Star Channel.

Από το 1999 έως το 2006 συνεργαζόταν με τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Αυτά τα χρόνια θεωρούνταν το καλύτερο διάστημα στην καριέρα της: αναλαμβάνει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού και εκτοξεύει την τηλεθέαση του ξεπερνώντας κατά πολύ το αντίστοιχο δελτίο του Mega (που τότε παρουσίαζε ο Νίκος Χατζηνικολάου), ενώ παράλληλα παρουσιάζει και μία από τις πιο διάσημες εκπομπές στην ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης, «Με τα μάτια της Έλλης», στην οποία φιλοξενούνται πολιτικοί, καλλιτέχνες και άλλες γνωστές προσωπικότητες. Όταν όμως η τηλεθέαση άρχισε να πέφτει, η ιδιοκτησία του ΑΝΤ1 αποφάσισε να ορίσει τον Νίκο Ευαγγελάτο ως συμπαρουσιαστή του κεντρικού δελτίου. Το σχήμα, που τροφοδότησε δημοσιεύματα, σχόλια και ποικίλα κουτσομπολιά, κράτησε μόλις έναν μήνα.

Τον Φεβρουάριο του 2007 συνεργάστηκε και πάλι με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel παρουσιάζοντας την εκπομπή «Έλλη» και παράλληλα ως βασική σχολιάστρια στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων που παρουσιάζει η δημοσιογράφος Όλγα Τρέμη. Από το καλοκαίρι του 2007 συνεργαζόταν με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha όπου συμπαρουσίαζε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα και παράλληλα επιμελούταν και παρουσίαζε την εκπομπή «Persona Grata». Το 2010 συνεργάζεται για τρίτη φορά με τον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 96 (προηγήθηκε η συνεργασία το 1999 με την εκπομπή «Ελλιγμοί») παρουσιάζοντας την καθημερινή εκπομπή Elli's Point, με την δημοσιογράφο Νικόλ Λειβαδάρη.

Το Φεβρουάριο του 2011 επέστρεψε στην κρατική τηλεόραση παρουσιάζοντας το κεντρικό δελτίο ειδήσεων στη ΝΕΤ, καθώς και την εβδομαδιαία εκπομπή συζητήσεων NETWEEK μέχρι και τον Ιούνιο του 2013, που έκλεισε η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση με απόφαση της Κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά. Το 2015 ανέλαβε την πολιτική εκπομπή "Ίντριγκα" στον ALPHA μέχρι τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Επίσης, παρουσίασε το διαδικτυακό δελτίο ειδήσεων με τον τίτλο Newsroom από την ιστοσελίδα THE TOC. Από τον Οκτώβριο του 2018 έως τον Ιούλιο του 2019 συνεργάστηκε με τον τηλεοπτικό σταθμό Open TV, αναλαμβάνοντας την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων και της πολιτικής εκπομπής «Open Mind». Το Σεπτέμβριο του 2023 επέστρεψε στο Open TV, αυτή τη φορά ως σχολιάστρια στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.[2]

Προσωπική ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Έλλη Στάη έχει κάνει τέσσερις γάμους. Ο πρώτος με τον δικηγόρο Νίκο Στάη (από τον οποίο κράτησε και το επίθετο της), ο δεύτερος ήταν με τον δημοσιογράφο και Γενικό Διευθυντή Ειδήσεων της ΕΡΤ, Δημήτρη Κατσίμη, με τον οποίο απέκτησε το γιο της Μάρκο (1984). Για πολλά χρόνια, σύντροφος της υπήρξε ο Διονύσης Λιβανός, που ήταν ανιψιός του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και διετέλεσε υπουργός Τουρισμού στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου το διάστημα 1993-1995. Στη συνέχεια παντρεύτηκε με τον επιχειρηματία και τραπεζίτη Στέλιο Παναγόπουλο, που διετέλεσε Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας (1982-1989) και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (1994-1999). Τον Ιούνιο του 2008 παντρεύτηκε τον εφοπλιστή Μιχάλη Γουλανδρή, γόνο της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας. Χώρισαν το 2013, μετά από αγωγή διαζυγίου που κατέθεσε η γνωστή δημοσιογράφος. Από το 2015 διατηρεί σχέση με τον εφοπλιστή Νίκο Μουνδρέα.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. in.gr (20 Μαρτίου 2013). «Έλλη Στάη». in.gr. Η Ελισάβετ (Έλλη) Στάη είναι Ελληνίδα δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1954 στην Αθήνα και η καταγωγή της είναι από τη Λευκάδα. 
  2. Η Έλλη Στάη στο ΟΡΕΝ - Ο ρόλος που θα αναλάβει Parapolitika.gr, 23 Σεπτεμβρίου 2023
  3. «Ζευγάρι με 76χρονο εφοπλιστή η Έλλη Στάη!-«Έχει πλοία; Καλοτάξιδη η σχέση!» είπε ο Λιάγκας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2019.