Άνα Μαρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άνα Μαρία
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση17  Μαΐου 1929, Santiago Texacuangos
Θάνατος6  Απριλίου 1983
Μανάγκουα
ΥπηκοότηταΕλ Σαλβαδόρ
Πολιτικό κόμμαΜέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί
ΣπουδέςUniversity of El Salvador
Επάγγελμαπολιτικός

Άνα Μαρία (Ana María, 17 Μαΐου 1929 - 6 Απριλίου 1983) ήταν το πολεμικό ψευδώνυμο της Μέλιδα Ανάγια Μόντες (Mélida Anaya Montes), δεύτερης στη διοίκηση του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FMLN), στο Ελ Σαλβαδόρ.

Διανοούμενη, θεωρείτο ίνδαλμα μεταξύ των επαναστατριών γυναικών της περιοχής. Τελικά σκοτώθηκε από τους ίδιους τους συντρόφους της στις 6 Απριλίου 1983 στη Μανάγουα της Νικαράγουας, μετά από πολλές θυσίες κατά τη διάρκεια της ζωής της ως αντάρτισσα.

Αργότερα, το FMLN κατηγόρησε τον Καγιετάνο Κάρπιο (μερικές φορές αποκαλούμενο "Χο Τσι Μιν της Λατινικής Αμερικής") ως το πρόσωπο που ήταν υπεύθυνο για το έγκλημα, και αυτός αυτοκτόνησε.

Νεανικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη μικρή πόλη Σαντιάγο Τεξακουάνγος, στην κεντρική ζώνη του Ελ Σαλβαδόρ. Έλαβε το Διδακτορικό Εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο του Ελ Σαλβαδόρ, όπου έγινε καθηγήτρια εκπαίδευσης και παρέδωσε μαθήματα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '60. Ηταν βοηθός διευθυντή στο Πανεπιστήμιο "Αλμπέρτο Μασφερρέρ".

Στα τέλη της δεκαετίας του '60, έγινε μια από τις βασικές ηγέτες του Συνδέσμου Gremial "ANDES 21 de Junio" (Εθνικός Σύνδεσμος Σαλβαδοριανός Δασκάλων 21 Ιουνίου). Ηγήθηκε των απεργιών των καθηγητών του 1968 και 1971, που δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην κυβέρνηση του συνταγματάρχη Φιδέλ Σάντσες Ερνάντες.

Το 1970, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ελ Σαλβαδόρ, Σαλβαδόρ Καγιετάνο Κάρπιο ίδρυσε τον πρώτο αντάρτικο κλάδο του Ελ Σαλβαδόρ: Λαϊκές Δυνάμεις Απελευθέρωσης Φαραμπούντο Μαρτί (FPL).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]