Άλμπερτ Μαρτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άλμπερτ Μαρτ
Γέννηση5  Μαΐου 1828[1]
Κοουόμπζεγκ
Θάνατος6  Αυγούστου 1897[1]
Χαϊδελβέργη
Αιτία θανάτουκαρκίνος
ΥπηκοότηταΒασίλειο της Πρωσίας
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Χούμπολτ
Βραβεύσειςβραβείο Λαλάντ (1854) και Χρυσό Μετάλλιο της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέαςαστρονομία
Ιδιότητααστρονόμος και φυσικός

Ο Άλμπερτ Μαρτ (Albert Marth, 5 Μαΐου 18286 Αυγούστου 1897)[2] ήταν Γερμανός αστρονόμος που σταδιοδρόμησε στην Αγγλία και στην Ιρλανδία.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαρτ γεννήθηκε στο Κόλμπεργκ της Δυτικής Πομερανίας (σήμερα ανήκει στην Πολωνία) και αρχικώς μελέτησε θεολογία στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Το ενδιαφέρον του για τα μαθηματικά και την αστρονομία τον ώθησε να συνεχίσει με σπουδές αστρονομίας στο Καίνιξμπεργκ υπό τον Κρίστιαν `Αουγκουστ Φρίντριχ Πέτερς.

Το 1853 μετανάστευσε στην Αγγλία για να εργασθεί για τον Τζωρτζ Μπίσοπ, έναν πλούσιο έμπορο και ερασιτέχνη αστρονόμο. Επίσης παρατήρησε στη Μάλτα ως βοηθός του Ουίλιαμ Λάσελ και ανεκάλυψε περί τα 600 νεφελώματα. Παρατηρώντας από το Λονδίνο το 1854, ο Μαρτ ανεκάλυψε και έναν από τους πρώτους αστεροειδείς, τον 29 Αμφιτρίτη (το όνομα επιλέχθηκε από τον Μπίσοπ). Συνέταξε εφημερίδες σωμάτων του Ηλιακού Συστήματος και πραγματοποίησε υπολογισμούς διαβάσεων πλανητών όπως αυτές φαίνονται από άλλους πλανήτες, προβλέποντας π.χ. διαβάσεις της Γης όπως θα παρατηρούνταν από τον `Αρη.

Ο Μαρτ εργάσθηκε επίσης στο Αστεροσκοπείο Μαρκρή στην Ιρλανδία, όπου υπήρξε ο δεύτερος διευθυντής που διορίσθηκε κατά τη δεύτερη περίοδο της λειτουργίας του. Επέστρεψε στην πατρίδα του για τα τελευταία χρόνια της ζωής του και απεβίωσε στη Χαϊδελβέργη.

Ονομάσθηκαν προς τιμή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Biographical Database of Southern African Science» (Αγγλικά) 1851. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. Roger Hutchins, ‘Marth, Albert (1828–1897)’, Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, 2004 accessed 4 Jan 2013[νεκρός σύνδεσμος]