Άγιος Λαυρέντιος ο Αρχιδιάκονος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Άγιος Λαυρέντιος)
Το «Άγιος Λαυρέντιος» ανακατευθύνει εδώ. Για άλλες χρήσεις, δείτε: Άγιος Λαυρέντιος (αποσαφήνιση).
Λαυρέντιος
Διάκονος και μάρτυς
Γέννηση225
Ουέσκα, Ισπανία
Κοίμηση10 Αυγούστου 258
Ρώμη, Ιταλία
Εορτασμός10 Αυγούστου
ΠολιούχοςΡώμη, Ουέσκα, Ρότερνταμ, Γκόζο, Καναδάς, Σρι Λάνκα
Τιτσιάνο, Το μαρτύριο του Αγίου Λαυρεντίου (15481549). Ελαιογραφία, 500 x 280 εκ. Εκκλησία των Ιησουιτών, Βενετία.

Ο Άγιος Λαυρέντιος (San Lorenzo, Ουέσκα 225Ρώμη 10 Αυγούστου 258) ήταν ένας από τους επτά διακόνους της αρχαίας Ρώμης υπό τον Πάπα Σίξτο Β΄, που μαρτύρησαν κατά τη διάρκεια των διωγμών από τον αυτοκράτορα Βαλεριανό το 258.

Ο βίος του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το όνομά του στα λατινικά είναι Laurentius, που σημαίνει «στεφανωμένος». Σύμφωνα με την Καθολική Εγκυκλοπαίδεια,[1] διδάχθηκε τη χριστιανική πίστη στη Σαραγόσα της Ισπανίας από τον ελληνικής καταγωγής αρχιδιάκονο Ξύστο ή Ξυστό.

Ο θρύλος λέει ακόμη, πως το 257 ο Άγιος Λαυρέντιος ακολούθησε τον Ξύστο στην Ρώμη, όπου ο τελευταίος ανακηρύχθηκε επίσκοπος (Πάπας) με το λατινικό όνομα Sixtius II. Τον Αύγουστο του 258, όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Βαλεριανός άρχισε διωγμούς κατά των Χριστιανών, ο πάπας Ξύστος εμπιστεύθηκε τα τιμαλφή της εκκλησίας, μεταξύ των οποίων και το δισκοπότηρο που χρησιμοποίησε ο Ιησούς κατά τον Μυστικό Δείπνο, στον Άγιο Λαυρέντιο, που ήταν ο αρχιδιάκονός του.

Στις 6 Αυγούστου Ρωμαίοι στρατιώτες ανακάλυψαν τον Ξύστο σε μία κατακόμβη και την επομένη τον αποκεφάλισαν. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες απαίτησαν κατόπιν από τον Άγιο Λαυρέντιο να τους παραδώσει τους θησαυρούς της Εκκλησίας. Ο Άγιος Λαυρέντιος ζήτησε τρεις ημέρες για να συγκεντρώσει τους θησαυρούς, αλλά αντί να κάνει αυτό, μοίρασε τους θησαυρούς σε φτωχούς, αρρώστους και ορφανά. Την τρίτη ημέρα παρουσιάσθηκε, μαζί με ορισμένους φτωχούς και αδύνατους της Ρώμης, στους διώκτες του λέγοντας ότι οι θησαυροί της Εκκλησίας ήταν «αποταμιευμένοι» στην συνοδεία του.[2] Εξαγριωμένοι τότε οι Ρωμαίοι διώκτες των Χριστιανών υπέβαλαν τον Άγιο Λαυρέντιο σε μαρτυρικό θάνατο, ψήνοντας τον ζωντανό επάνω σε σιδερένια σχάρα. Ο θρύλος λέει ακόμη πως, πριν συλληφθεί, ο Άγιος Λαυρέντιος πρόλαβε να φυγαδεύσει το ιερό δισκοπότηρο στην Ισπανία, το οποίο λέγεται πως φυλάσσεται στον καθεδρικό ναό της Βαλένθια.

Η μνήμη του εορτάζεται από τους Ορθοδόξους και τους Ρωμαιοκαθολικούς στις 10 Αυγούστου. Άγιος θεωρείται και από την Λουθηρανική και Αγγλικανική εκκλησία. Στην Ρώμη, στο σημείο όπου μαρτύρησε ο Άγιος Λαυρέντιος, υπάρχει σήμερα ναός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο (ιταλ., San Lorenzo in Panisperna). Επίσης κάθε χρόνο από τις 9 έως τις 15 Αυγούστου λαμβάνει χώρα το φεστιβάλ του Αγίου Λαυρεντίου (Fiestas de San Lorenzo) στην πόλη της Ουέσκας στην Ισπανία με ποικίλες εκδηλώσεις στα πλαίσια της εορτής του Αγίου.

Ο Άγιος Λαυρέντιος έχει ιδιαίτερη θέση στην Καθολική και στις Προτεσταντικές εκκλησίες. Θεωρείται ο άγιος προστάτης της Ρώμης, της Ουέσκας, του Καναδά και της Σρι Λάνκα. Θεωρείται επίσης προστάτης των ηθοποιών, των βιβλιοθηκάριων, κ.ά..


Άλλες μορφές της Χριστιανοσύνης με το ίδιο όνομα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο εορτολόγιο των Ορθοδόξων αναφέρονται ακόμα πολλοί άγιοι, μάρτυρες και όσιοι με το όνομα «Λαυρέντιος»:

  • Άγιος μάρτυς Λαυρέντιος· τιμάται στις 9 Ιανουαρίου.
  • Όσιος Λαυρέντιος· τιμάται στις 20 Ιανουαρίου.
  • Όσιος Λαυρέντιος ο εκ Κιέβου· τιμάται στις 29 Ιανουαρίου.
  • Άγιος Λαυρέντιος, αρχιεπίσκοπος Καντουαρίας (Αγγλίας) · τιμάται στις 3 Φεβρουαρίου.
  • Όσιος Λαυρέντιος ο εκ Μεγάρων (ή ο εν Σαλαμίνι)· τιμάται στις 7 Μαρτίου.
  • Άγιος Λαυρέντιος· τιμάται στις 12 Μαρτίου.
  • Άγιος ιερομάρτυς Λαυρέντιος· τιμάται στις 30 Απριλίου.
  • Όσιος Λαυρέντιος· τιμάται στις 10 Μαΐου.
  • Ο διά Χριστόν σαλός Λαυρέντιος ο Ρώσος· τιμάται στις 10 Αυγούστου.
  • Μάρτυς Λαυρέντιος· τιμάται στις 28 Αυγούστου.


Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]