Άγγλοι (έθνος)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγγλοι
English people
Συνολικός πληθυσμός
80–100 εκατομμύρια παγκοσμίως
Περιοχές με σημαντικούς πληθυσμούς
Ηνωμένο Βασίλειο37.6 εκ
Ηνωμένες Πολιτείες50 εκ
Αυστραλία7.8 εκ
Καναδάς6.3 εκ.
Νέα Ζηλανδία1.6 εκ.
Γλώσσες
Αγγλικά
Θρησκεία
Χριστιανοί (προτεστάντες,Αγγλικανική Εκκλησία), άθεοι
Σχετιζόμενες εθνικές ομάδες
Γερμανοί, Κέλτες, λοιπές εθνοτικές ομάδες της Μ.Βρετανίας

Οι Άγγλοι (αγγλικά: English people‎‎) είναι εθνοτική ομάδα που κατοικεί στη Μεγάλη Βρετανία και μιλα την αγγλική γλώσσα. Προέρχονται από γερμανικό φύλο που έφτασε στη Βρετανία τον 5ο αιώνα μ.Χ.. και αναμείχθηκε με τους εγχώριους πληθυσμούς (Κέλτες κ.α.).

Η Αγγλία είναι το μεγαλύτερο και το πιο πολυπληθές από τα 5 κρατίδια που συγκροτούν το Ηνωμένο Βασίλειο, με την πλειονότητα των εκεί κατοίκων να είναι Βρετανοί πολίτες.

Οι Άγγλοι προέρχονται από δύο κύριες ιστορικές πληθυσμιακές ομάδες - τους προηγούμενους Κέλτες Βρετανούς (ή Brythons) και τις γερμανικές φυλές που εγκαταστάθηκαν στη Βρετανία μετά την απόσυρση των Ρωμαίων. Συλλογικά γνωστοί ως Άγγλο-Σάξονες, ίδρυσαν το αρχαίο αγγλικό γαλλικό Βασίλειο από τις αρχές του 10ου αιώνα ως απάντηση στην εισβολή και τον μικρό οικισμό των Δανών που ξεκίνησε στα τέλη του 9ου αιώνα. Ακολούθησε η Νορμανδική κατάκτηση και ο περιορισμένος διακανονισμός των αγγλο-νορμανδών στην Αγγλία τον τελευταίο 11ο αιώνα. Στις Πράξεις της Ένωσης 1707, το Βασίλειο της Αγγλίας και το Βασίλειο της Σκωτίας συγχωνεύθηκαν για να γίνουν το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας. Με την πάροδο του χρόνου, τα αγγλικά έθιμα και η ταυτότητα έχουν αρκετά ευθυγραμμιστεί με τα βρετανικά έθιμα και την ταυτότητα γενικά.

Ο αγγλικός λαός είναι η πηγή της αγγλικής γλώσσας, του συστήματος Westminster, του συστήματος κοινής νομοθεσίας και πολλών σημαντικών αθλημάτων όπως το κρίκετ, το ποδόσφαιρο, το ράγκμπι, το πρωτάθλημα ράγκμπι και το τένις. Αυτά και άλλα αγγλικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά έχουν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, εν μέρει ως αποτέλεσμα της πρώην Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Η Αγγλική διάλεκτος μιλιέται περισσότερο από όλες τις άλλες γλώσσες