Περίμενε Μέχρι Να Νυχτώσει

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περίμενε Μέχρι Να Νυχτώσει
ΣκηνοθεσίαΤέρενς Γιανγκ
ΠαραγωγήΜελ Φερέρ
ΣενάριοΡόμπερτ Κάρινγκτον
Τζέιν Χάουαρντ Κάρινγκτον
Φρέντρικ Νοτ (Θεατρικό)
ΠρωταγωνιστέςΌντρεϊ Χέπμπορν
Άλαν Άρκιν
Ρίτσαρντ Κρένα
ΦωτογραφίαΤσαρλς Λανγκ
ΜοντάζΤζιν Μίλφορντ
Εταιρεία παραγωγήςWarner Bros., Warner Bros.-Seven Arts και Warner Bros. Pictures
ΔιανομήWarner Bros.-Seven Arts
Πρώτη προβολήCountry flag 26/10/1967
Κυκλοφορία1967
Διάρκεια108 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Η Χέπμπορν σε στιγμιότυπο από την ταινία

Η ταινία Περίμενε Μέχρι Να Νυχτώσει (αγγλ. Wait Until Dark) είναι θρίλερ αγωνίας παραγωγής 1967, σε σκηνοθεσία Τέρενς Γιανγκ. Πρωταγωνιστες της ταινίας είναι οι: Όντρεϊ Χέπμπορν, Άλαν Άρκιν και Ρίτσαρντ Κρένα, οι οποίοι πλαισιώνονται από τους Τζακ Γουέστον, Τζούλι Χέροντ και Εφρέμ Ζίμπαλιστ. Το σενάριο είναι βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Φρέντρικ Νοτ. Η Όντρεϊ Χέπμπορν έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, το οποίο έχασε από την Κάθριν Χέπμπορν. Η ταινία έλαβε την 55η θέση στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου με τις 100 τρομακτικότερες ταινίες όλων των εποχών.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια γυναίκα, η Λίζα (Σαμάνθα Τζόουνς) ταξιδεύει με το αεροπλάνο έχοντας στην κατοχή της μια κούκλα που περιέχει στην κοιλιά της μεγάλη ποσότητα ηρωίνης. Όταν φτάνει στη Νέα Υόρκη, καταλαβαίνει ότι κάποιος την παρακολουθεί και αφήνει την κούκλα στα χέρια ενός συνεπιβάτη της του Σαμ Χέντριξ (Εφρέμ Ζίμπαλιστ). Η Λίζα εξαφανίζεται και ο Σαμ πηγαίνει την κούκλα στο σπίτι του, στο οποίο ζει με την τυφλή του σύζυγο Σούζι (Όντρεϊ Χέπμπορν). Μέρες αργότερα δυο μικροαπατεώνες, ο Μάικ Τάλμαν (Ρίτσαρντ Κρένα) και ο Καρλίνο (Τζακ Γουέστον), οι οποίοι επρόκειτο να συναντήσουν τη Λίζα για να τους δώσει ποσότητα ηρωίνης, βρίσκουν τη γυναίκα νεκρή. Ο δολοφόνος, Χάρι Ρόουτ (Άλαν Άρκιν) ο σύζυγος της Λίζας, που τη σκότωσε επειδή τον πρόδωσε τους αναγκάζει να τον βοηθήσουν να βρει την κούκλα. Ο Μάικ παρουσιάζεται λοιπόν στη Σούζι, ως φίλος του Σαμ (που λείπει πάλι σε ταξίδι) από το στρατό, παίζοντας το φίλο. Ο Καρλίνο παριστάνει τον αστυνόμο. Ο Χάρι σε διπλό ρόλο, του πατέρα και του συζύγου της Λιζιάνας, που υποτίθεται έχει στενές σχέσεις με τον Σαμ και είναι νεκρή. Η μόνη ελπίδα να μην εμπλακεί ο Σαμ τη δολοφονία της, είναι να βρεθεί η κούκλα. Όμως, η Σούζι με τη βοήθεια της Γκλόριας - της μικρής γειτονοπούλας που τη βοηθάει επί πληρωμή - ανακαλύπτει την πλεκτάνη και περνάει στην αντεπίθεση. Όντας τυφλή, χρησιμοποιεί το μόνο όπλο που διαθέτει, σπάζοντας όλες τις λάμπες στο σπίτι. Ο Μάικ αναγνωρίζει την ανωτερότητά της και την αποχαιρετά, έχοντας αφήσει τον Καρλίνο να σκοτώσει τον Ρόουτ. Όμως ο σατανικός Ρόουτ έχει τον τελευταίο λόγο, και έχοντας σκοτώσει και τον Καρλίνο και τον Μάικ, μένει μόνος στο σκοτεινό σπίτι με τη Σούζι. Η μάχη είναι σκληρή, καθώς ο Ρόουτ έχει μαζί του δοχείο με βενζίνη και σπίρτα, όμως η Σούζι πολεμά με όλες της τις δυνάμεις και επιζεί. Το τέλος τη βρίσκει στην αγκαλιά του Σαμ, με τη Γκλόρια επιτέλους χαρούμενη που το βράδυ δεν ήταν βαρετό.

Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θρίλερ αγωνίας με μια Όντρεϊ Χέπμπορν, σε έναν ρόλο πολύ διαφορετικό από εκείνον του ασχημόπαπου που γίνεται κύκνος. Ο ρόλος αυτός της χάρισε την πέμπτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου, το οποίο έχασε από την Κάθριν Χέπμπορν για την ταινία του 1967 Μάντεψε ποιος θα 'ρθει το βράδυ (Guess Who's Coming To Dinner). Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Φρέντρικ Νοτ, το οποίο μετέφερε στη μεγάλη οθόνη ο σκηνοθέτης Τέρενς Γιανγκ, τον οποίο η Χέπμπορν, είχε περιποιηθεί ως εθελόντρια νοσοκόμα στον Ερυθρό Σταυρό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γιανγκ και η Χέπμπορν παρακολούθησαν μαθήματα σε σχολείο τυφλών για να προετοιμαστούν για την ταινία. Στο ρόλο του σεσημασμένου δολοφόνου, με τα πολλά πρόσωπα και τις πολλαπλές αμφιέσεις, Χάρι Ρόουτ εμφανίζεται ο Άλαν Άρκιν, ο οποίος ανέλαβε το ρόλο εφόσον κανείς άλλος δεν ήθελε να υποδυθεί έναν τόσο σατανικό άνθρωπο. Ο Άρκιν παραδόξως δεν προτάθηκε για όσκαρ για την ερμηνεία αυτή, παρά το γεγονός ότι είχε ήδη μια υποψηφιότητα στο ενεργητικό του για την ταινία της προηγούμενης χρονιάς Έρχονται οι Ρώσοι (The Russians Are Coming! The Russians Are Coming!). Όταν κάποιος δημοσιογράφος τον ρώτησε το λόγο για τον οποίο δεν ήταν υποψήφιος, εκείνος του απάντησε: "Πώς είναι δυνατόν κανείς να προταθεί για όσκαρ έχοντας βασανίσει την Όντρεϊ Χέπμπορν;". Παραγωγός της ταινίας ήταν ο ηθοποιός και μέχρι τότε σύζυγος της Χέπμπορν, Μελ Φερέρ, οι δυο τους χώρισαν ένα χρόνο μετά τα γυρίσματα της ταινίας.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία είχε προϋπολογισμό 4 εκατομμυρίων δολαρίων κι έκανε εισπράξεις 17,5 εκατομμυρίων[1][2]. Οι κριτικοί της περιόδου υποδέχτηκαν την ταινία με ανάμεικτα συναισθήματα άλλα όλοι επαίνεσαν την ερμηνεία της Χέπμπορν[3].

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποψηφιότητα:

  • Α’ Γυναικείου Ρόλου – Όντρεϊ Χέπμπορν

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Wait Until Dark, Box Office Information». IMDb. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2012. 
  2. «Wait Until Dark, Box Office Information». The Numbers. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2012. 
  3. Bosley Crowther (27 Οκτωβρίου 1967). «Audrey Hepburn Stars in Wait Until Dark». The New York Times. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]