Zephyr

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Zephyr
Προέλευση ΗΠΑ
Μουσικά είδηBlues Rock, Hard Rock
Παρουσία1968 - 1972, 1982
Δισκογραφική εταιρείαABC Records, BGO Records, One Way Records
Πρώην μέληΚέβιν ΜακΦέρσον
Κάντι Γκίβενς
Τόμι Μπόλιν
Ντέιβιντ Γκίβενς
Μπόμπι Μπερτζ
Τζοκ Μπάρτλεϊ
Ρόμπι Τσάμπερλεν
Νταν Σμιθ
Τζον Φάρις
Μάικλ Γούτεν
Έντι Τέρνερ

Οι Zephyr ήταν αμερικάνικο συγκρότημα της ροκ μουσικής και σχηματίστηκαν το 1968 στο Μπάουλντερ του Κολοράντο. Είναι το πρώτο συγκρότημα με το οποίο γνώρισε επιτυχία ο μετέπειτα κιθαρίστας των James Gang και Deep Purple, Τόμι Μπόλιν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1968, ο μπασίστας Ντέιβιντ και η τραγουδίστρια Κάντι Γκίβενς παντρεύτηκαν και μετακόμισαν στο Μπάουλντερ του Κολοράντο, παίζοντας με ένα τοπικό συγκρότημα με την ονομασία Brown Sugar. Ο Τόμι Μπόλιν (κιθάρα) και ο Τζον Φάρις (πλήκτρα) έφθασαν στην πόλη στα τέλη του 1968, με το συγκρότημα τους, τους Ethereal Zephyr. Όταν ο Μπόλιν ανέβηκε στη σκηνή σε μία συναυλία των Brown Sugar, η χημεία μεταξύ των μουσικών ήταν τέτοια που επέστρεψε μερικές εβδομάδες αργότερα για να παίξει και πάλι μαζί τους. Αμέσως μετά, αποφάσισαν να διαλύσουν τα προηγούμενα συγκροτήματα τους και να δημιουργήσουν τους Zephyr, με τον Ρόμπι Τσάμπερλεν στα τύμπανα μετά από πρόταση του Ότις Τέιλορ.
Η πρώτη τους συναυλία πραγματοποιήθηκε στο "Faw-Set Room" του Μπάουλντερ και τον Απρίλιο του 1969 έκαναν οντισιόν για τον μουσικό παραγωγό Μπάρι Φέι σε μπαρ του Ντένβερ. Ο Φέι εντυπωσιάστηκε από το συγκρότημα και διοργάνωσε συναυλία τους στο "Avalon Ballroom" του Σαν Φρανσίσκο. Μετά από μία εμφάνιση στο "Whisky A Go-Go" του Λος Άντζελες, οι δισκογραφικές εταιρείες "Atlantic", "Columbia" και "ABC" έδειξαν ενδιαφέρον για τους Zephyr, με το συγκρότημα να υπογράφει στην "Probe Records", θυγατρική της "ABC".
Μέσα στο 1969, εμφανίστηκαν μαζί με τους Led Zeppelin στο "Tea Party" της Βοστώνης, γνωρίζοντας τους Τζίμι Πέιτζ, Ρόμπερτ Πλαντ και Τζον Πωλ Τζόουνς μετά τη συναυλία. Στις 28 και 29 Ιουνίου 1969, εμφανίστηκαν ζωντανά στο "Denver Pop Festival" του Μπάρι Φέι, όπου κατά την πρώτη βραδιά ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα στο κοινό και τις αστυνομικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της εμφάνισης των Zephyr.
Στα μέσα της χρονιάς ξεκίνησαν τις ηχογραφήσεις του πρώτου τους, ομώνυμου δίσκου, με τον Μπιλ Χάλβερσον στην παραγωγή. Η ηχογράφηση του άλμπουμ έγινε στα "Wally Heider Studios" του Λος Άντζελες και κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1969, σκαρφαλώνοντας στο # 48 του Billboard. Στις 31 Ιανουαρίου 1970, το συγκρότημα εμφανίστηκε ζωντανά στην τηλεοπτική εκπομπή "American Bandstand" του Ντικ Κλαρκ παίζοντας το τραγούδι "Cross the River". Λόγω προβλημάτων που αντιμετώπιζε το συγκρότημα με τον Τσάμπερλεν, τη θέση του ντράμερ ανέλαβε ο Μπόμπι Μπερτζ.
Τον Σεπτέμβριο του 1970, οι Zephyr μπήκαν στα "Electric Lady Studios" της Νέας Υόρκης για να ηχογραφήσουν το δεύτερο τους άλμπουμ, με παραγωγό τον Έντι Κρέιμερ. Το "Going Back to Colorado" κυκλοφόρησε μέσω της Warner Bros. τον Ιανουάριο του 1971, χωρίς να καταφέρει να μπει στους καταλόγους επιτυχιών των Ηνωμένων Πολιτειών. Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, οι Μπόλιν και Μπερτζ αποχώρησαν για να σχηματίσουν τους Energy, με την τελευταία τους συναυλία να πραγματοποιείται στο "Civic Center" της Σάντα Μόνικα, όπου άνοιγαν την εμφάνιση των Mountain. Στο συγκρότημα εντάχθηκε ο κιθαρίστας Τζοκ Μπάρτλεϊ και ο ντράμερ Μάικλ Γούτεν, ενώ λίγο αργότερα ο Νταν Σμιθ πήρε τη θέση του Φάρις.
Η νέα σύνθεση κυκλοφόρησε το "Sunset Ride" το 1972 σε παραγωγή του Ντέιβιντ Γκίβενς. Οι Zephyr διαλύθηκαν μετά από κάποιες συναυλίες για την προώθηση του άλμπουμ και επανενώθηκαν το 1982 με τον Έντι Τέρνερ στην κιθάρα για την κυκλοφορία του ΕΡ "Heartbeat", πριν διαλυθούν οριστικά.
Το 1984, η Κάντι Γκίβενς βρέθηκε νεκρή μετά από χρήση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στούντιο ηχογραφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζωντανές ηχογραφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]