Zak McKracken and the Alien Mindbenders

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Zak McKracken and the Alien Mind-Benders)
Zak McKracken and the Alien Mindbenders
ΔημιουργόςLucasarts
ΕκδότηςLucasarts
ΣχεδιαστήςΝτέιβιντ Φοξ
ΠλατφόρμαDOS, Commodore Amiga, Atari ST και Commodore 64
Ημ/νία κυκλοφορίαςΟκτώβριος 1988
δεδομένα (π  σ  ε )

Το Zak McKracken and the Alien Mindbenders είναι βιντεοπαιχνίδι περιπέτειας του 1988[1] που εκδόθηκε από την Lucasfilm Games (γνωστή ως LucasArts από το 1991 μέχρι το 2021).[2] Είναι το δεύτερο παιχνίδι που χρησιμοποίησε την μηχανή (SCUMM) του Ρον Γκίλμπερτ.

Σενάριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία διαδραματίζεται στο Σαν Φρανσίσκο το 1997, δηλαδή περίπου 10 χρόνια στο μέλλον από τη στιγμή της κυκλοφορίας του παιχνιδιού.

Κύριοι χαρακτήρες του παιχνιδιού είναι ο Zak (πλήρες όνομα: Francis Zachary McKracken), δημοσιογράφος της εφημερίδας National Inquisitor, η Annie Larris, ανεξάρτητη επιστήμονας και οι Melissa China και Leslie Bennett, φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Γέιλ. Τους διαφορετικούς αυτούς χαρακτήρες ενώνει η προσπάθειά τους να αποτρέψουν τους εξωγήινους Caponians που έχουν διεισδύσει την κοινωνία με πρόσχημα μια τηλεφωνική επιχείρηση και αργά αργά μειώνουν τη νοημοσύνη των γήινων χρησιμοποιώντας τηλεφωνικά σήματα.

Μια άλλη, αρχαία εξωγήινη φυλή (οι Skolarians), δημιούργησε και άφησε στην ανθρωπότητα έναν αμυντικό μηχανισμό με τον οποίο μπορεί να απωθήσει κανείς τους Caponians. Δεν χρειάζεται παρά η σύντομη επανασυναρμολόγηση και ενεργοποίησή του. Δυστυχώς όμως τα διάφορα εξαρτήματα του μηχανισμού είναι σκορπισμένα σε ολόκληρη τη Γη και στον Άρη.

Άλλες πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Zak McKracken and the Alien Mindbenders διακατέχεται από ένα γενικό πνεύμα New Age καθότι συνεισέφερε ο γνωστός πνευματιστής και συγγραφέας David Spangler, και είναι εμπνευσμένο κυρίως από διάφορες δημοφιλείς θεωρίες για εξωγήινους, αρχαίους αστροναύτες και μυστήριους πολιτισμούς. Μεταξύ των πολλών τόπων που επισκέπτονται οι ήρωες του παιχνιδιού βρίσκονται αναλόγως οι Πυραμίδες της Γκίζα στην Αίγυπτο και του Ηλίου στο Μεξικό, η Λίμα, το Στόουνχεντζ, η Ατλαντίδα, μία διαστημική cadillac με τον Έλβις (που είναι εξωγήινος) και τέλος, το πρόσωπο στον Άρη.

Πρόκειται για παιχνίδι γρίφων, περιπέτειας και μυστηρίου που μοιάζει στο gameplay με το Maniac Mansion. Ο παίκτης επιλέγει εντολές (Open, Pick Up, Give κ.λπ., δεν υπάρχουν εντολές Look ή Talk) για να αλληλεπιδράσει με τον κόσμο του παιχνιδιού. Το παιχνίδι διαθέτει έως και τέσσερις ελεγχόμενους πρωταγωνιστές· είναι δυνατή η εναλλαγή μεταξύ τους ανά πάσα στιγμή μετά την εισαγωγή τους, καθώς και η ανταλλαγή αντικειμένων εφόσον οι χαρακτήρες βρίσκονται στην ίδια τοποθεσία. Οι ήρωες του παιχνιδιού καλούνται να ταξιδέψουν σε διάφορες εξωτικές χώρες και να εγκαταλείψουν για λίγο ακόμη και τη Γη, προκειμένου να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Ορισμένοι γρίφοι είναι προαιρετικοί ή μπορούν να λυθούν με διαφορετικούς τρόπους.[1]

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Fan sequels[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λόγω της έλλειψης επίσημης συνέχειας πολυάριθμοι οπαδοί του Zak McKracken αποφάσισαν να σχεδιάσουν οι ίδιοι συνέχειες του παιχνιδιού. Σήμερα κυκλοφορούν δυο ολοκληρωμένες συνέχειες:

  • The New Adventures of Zak McKracken, διαθέσιμη δωρεάν στο διαδίκτυο, δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2002 από την LucasFan Games, η οποία ολοκλήρωσε επίσης το ανεπίσημο remake του Maniac Mansion (Μάιος 2004). Σχετικά με τα γραφικά και τον ήχο οι δημιουργοί έμειναν πολύ κοντά στην ποιότητα του αυθεντικού παιχνιδιού. Περιέχει γραφικά 256 χρωμάτων από την ιαπωνική έκδοση του αυθεντικού παιχνιδιού για το σύστημα FM Towns και διάφορα γραφικά από το παιχνίδι King of Fighters.
  • Zak McKracken – Between time and space (Zak2:btas), επίσης διαθέσιμη ως ελεύθερο λογισμικό στο διαδίκτυο, δημοσιεύτηκε στις 19 Απριλίου 2008 από την Artificial Hair Bros.,[3] 20 χρόνια μετά την δημοσίευση του αυθεντικού παιχνιδιού. Το παιχνίδι αυτό διαθέτει πολύ καλύτερη, σύγχρονη τότε ποιότητα γραφικών και ήχου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Zak McKracken and the Alien Mindbenders». MobyGames. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2022. 
  2. Makuch, Eddie (12 Ιανουαρίου 2021). «Star Wars Video Games Now Live Under The Lucasfilm Games Umbrella». GameSpot. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2022. 
  3. «Gut sieben Jahre hat das Zak2:btas-Team gearbeitet». mckracken.net. Ανακτήθηκε στις 29 Μαΐου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]