Windows Media Center

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Windows Media Center
Το Windows Media Center στα Windows 7
Γενικά
ΔημιουργοίMicrosoft
Είδοςλογισμικό DVR, λογισμικό αναπαραγωγής πολυμέσων
Διανομή
ΛειτουργικάWindows XP Media Center Edition, Windows Vista, Windows 7
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςMicrosoft
Άδεια χρήσηςιδιόκτητη άδεια
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
http://www.microsoft.com/windows/windows-media-center/

Το Windows Media Center είναι μια εφαρμογή σχεδιασμένη για να λειτουργεί ως επέκταση της ψηφιακής ψυχαγωγίας. Περιλαμβανόταν στα Windows XP Media Center Edition στα Windows Vista, στα Windows 7 και σε μία έκδοση των Windows 8 και Windows 8.1, την έκδοση Windows 8/8.1 Pro with Media Center. Αποσύρθηκε στα Windows 10. Ήταν σχεδιασμένο για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από απόσταση τριών μέτρων μέσω ενός ειδικά σχεδιασμένου τηλεχειριστηρίου που χαρακτηρίζεται από το Πράσινο Κουμπί. Αυτό το κουμπί χρησιμοποιείται είτε για να εκκινήσετε το Media Center από τα Windows είτε για να επιστρέψετε στην Οθόνη Έναρξης. Το Media Center οπτικοποιεί τις εικόνες χρήστη του υπολογιστή, τα βίντεο και τη μουσική τοπικών σκληρών δίσκων, οπτικών συσκευών και διαδρομών διαδικτύου. Τότε τα ταξινομεί βάσει ονόματος, ημερομηνίας, ετικέτας και άλλων χαρακτηριστικών. Τα πολυμέσα που διαχειρίζονται μέσω του Media Center μπορείτε επίσης να τα διαχειριστείτε μέσω ενός οικιακού δικτύου ή απλών τηλεοράσεων με την ειδικά σχεδιασμένη Επέκταση του Windows Media Center ή το Xbox 360. Το πρώτο Xbox απαιτεί πρόσθετο εξοπλισμό για να λειτουργήσει ως Επέκταση και δεν υποστηρίζεται από τα Windows Vista. Επιπλέον, οι πρώτες Επεκτάσεις που κατασκευάστηκαν από την HP και τη Linksys επίσης δεν υποστηρίζονται από τα Windows Vista. Η Microsoft αναφέρει από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένου και του Οδηγού Προϊόντος των Windows Vista, ότι μια νέα γενιά Επεκτάσεων, σε διάφορες μορφές όπως ένα ξεχωριστό κουτί ή ενσωματωμένες σε τηλεοράσεις, θα είναι διαθέσιμες μετά την κυκλοφορία των Windows Vista.

Τηλεόραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Windows Media Center στα Windows Vista.

Με την προσθήκη δεκτών τηλεόρασης, το Media Center μπορεί να εγγράψει και να προγραμματίσει για εγγραφή τηλεοπτικά προγράμματα είτε σε τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας είτε σε τηλεοράσεις απλού αναλογικού σήματος, καλωδιακής τηλεόρασης ή δορυφορικές τηλεοράσεις. Μετά την εγγραφή, το τηλεοπτικό πρόγραμμα μπορεί να εγγραφεί σε DVD ή να μεταφερθεί σε μία φορητή συσκευή πολυμέσων. Το Media Center είχε αρχικά περιορισμό υποστήριξης εγκατάστασης δύο αναλογικών δεκτών τηλεόρασης. Με το Update Rollup 1 για το Media Center 2005, προστέθηκε υποστήριξη για ψηφιακούς δέκτες, αλλά ένας αναλογικός δέκτης πρέπει ακόμα να είναι εγκατεστημένος για να λειτουργήσει ο ψηφιακός δέκτης. Με τη Rollup 2, μπορούν να εγκατασταθούν μέχρι και τέσσερις δέκτες (δύο αναλογικοί και δύο υψηλής ευκρίνειας).

Το Media Center μπορεί να μεταφέρει ζωντανό τηλεοπτικό σήμα και εγγεγραμμένα τηλεοπτικά προγράμματα σε Επεκτάσεις του Windows Media Center, όχι όμως και σε άλλους υπολογιστές. Το Media Center δημιουργεί χώρο προσωρινής αποθήκευσης για να μπορεί ο χρήστης να μετακινηθεί μπρος και πίσω όταν βλέπει τηλεόραση. Αυτή η προσωρινή αποθήκευση δεν μπορεί να μεταφερθεί σε μία άλλη τηλεόραση ή σε μία άλλη συσκευή. Η προσωρινή αποθήκευση διαγράφεται όταν ο χρήστης αλλάζει κανάλι ή κλείνει το Media Center, αν και δεν διαγράφεται εάν μόνο ο χρήστης πιέσει το κουμπί "Διακοπή" του τηλεχειριστηρίου. Εάν συμβαίνει αυτό, το Media Center θα συνεχίσει την εγγραφή μέχρι να "γεμίσει" η προσωρινή αποθήκευση και τότε θα διαγραφεί μέρος της για να μπορέσει να εγγραφεί καινούρια. Επίσης, το μέγεθος της προσωρινής εγγραφής περιορίζει το μέγεθος του χρόνου κατά το οποίο ο χρήστης μπορεί να παύσει το ζωντανό πρόγραμμα.

Μουσική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα χαρακτηριστικά διασύνδεσης του Media Center περιλαμβάνουν πολλές επιλογές εισόδου και εξόδου, όπως για παράδειγμα τα καλώδια τύπου RCA (π.χ., από συσκευές αναπαραγωγής κασετών ή αναλογικές συσκευές εγγραφής βίντεο σε κασέτες), μικρόφωνα, ψηφιακά σήματα βίντεο και άλλες δυνατότητες εισόδου. Η μετατροπή από αναλογικό σε ψηφιακό σήμα μέσω του δέκτη τηλεόρασης επιτρέπει στους χρήστες να μετατρέπουν πολυμέσα παλιού τύπου σε ψηφιακά πολυμέσα.

Το Windows Media Center οργανώνει κα εμφανίζει τη μουσική που βρίσκει στον υπολογιστή. Τότε, η μουσική μπορεί να αναπαραχθεί επιλέγοντας το "Μουσική" από το Μενού Έναρξης. Στην προεπιλεγμένη προβολή, τα άλμπουμ ταξινομούνται σε αλφαβητική σειρά με τα συνοδευόμενα εξώφυλλα. Το εξώφυλλο μπορεί να προστεθεί από το διαδίκτυο ή μη αυτόματα στο Media Center. Ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει λίστες αναπαραγωγής διαφόρων τραγουδιών ή άλμπουμ, αλλά, από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν, δεν μπορούν να τροποποιηθούν.

Όταν αναπαράγεται μουσική, μπορεί να κάνει παύση και γρήγορη προώθηση, όσο το Media Center δεν βρίσκεται στη λειτουργία "Εμφάνισης ουράς". Ο χρήστης μπορεί επίσης να επιλέξει εάν τα τραγούδια θα αναπαράγονται σε επανάληψη ή σε τυχαία σειρά μέσα στην ουρά. Οι απεικονίσεις, όπως και στο Windows Media Player, μπορούν επίσης να προβληθούν, αλλά στις Επεκτάσεις δεν υπάρχει αυτή η επιλογή.

Αναπαραγωγή τοπικού βίντεο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Windows Media Center τοποθετεί σε καταλόγους τα βίντεο που βρίσκονται στον «υπολογιστή φιλοξενίας», όπως ακριβώς συμβαίνει και σε κάθε άλλον υπολογιστή ή συσκευή συνδεδεμένη στο οικιακό δίκτυο. Με τη λήψη ενός κωδικοποιητή του Windows Media Player, όλοι οι υποστηριζόμενοι κωδικοποιητές από το τελευταίο μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο Media Center. Όλες οι επιμέρους λειτουργίες υποστηρίζονται, με βάση τον τύπο του αρχείου, κοντέινερ ή κωδικοποιητή που χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή βίντεο.

Αναπαραγωγή βίντεο ροής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Media Center μπορεί επίσης να αναπαράγει βίντεο από τοποθεσίες διαδικτύου.

Ραδιόφωνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μερικοί δέκτες τηλεόρασης υποστηρίζουν λειτουργία ραδιοφώνου. Το Media Center υποστηρίζει αναπαραγωγή των τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών.

Το Media Center στα Windows XP[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Windows Media Center στα Windows XP Media Center Edition 2005

Η τελική έκδοση του Windows XP Media Center Edition ήταν η 2005 RU2, η οποία είναι βασικά μία μορφή των Windows XP Pro SP2 με την προσθήκη της λειτουργίας του Media Center. Η έκδοση XP MCE 2005 ήταν η πρώτη του Media Center που μπορούσε να αγοραστεί χωρίς την αγορά ενός προκατασκευασμένου συστήματος, όμως αυτό μπορεί να γίνει μόνο για τις άδειες OEM.

Το Windows XP Media Center 2005 είχε τη δυνατότητα να λειτουργεί σε υλικό χαμηλών απαιτήσεων (όπως το Celeron D με ενσωματωμένο προσαρμογέα γραφικών). Εξαιτίας των προχωρημένων απαιτήσεων σε υλικό από τα Vista (για τα εφέ διαφάνειας) απαιτείται ένα πιο ισχυρό σε υλικό σύστημα για την ομαλή λειτουργία του προγράμματος αν και η έκδοση MCE 2005 είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.

Φορητές συσκευές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Windows Media Center μπορεί να συγχρονίζει πολυμέσα με συγκεκριμένες φορητές συσκευές. Αυτές οι συσκευές είναι οι Windows Mobile συσκευές Pocket PC, συσκευές Smartphone και Φορητά Media Center. Με το συγχρονισμό τηλεοπτικών προγραμμάτων, το Windows Media Center κωδικοποιεί τα τηλεοπτικά προγράμματα με τη χρήση ενός κωδικοποιητή Windows Media στη μορφή Windows Media Video σε χαμηλότερη ποιότητα απ’ ότι στη μορφή DVR-MS, που χρησιμοποιείται για την προβολή στο πρόγραμμα. Αυτό είναι καλό εξαιτίας του περιορισμένου χώρου και της αυξημένης κατανάλωσης ρεύματος από τις συσκευές. Εάν επιλεγεί, η μουσική μπορεί να εγγραφεί σε ένα μικρότερο αρχείο.

Το Media Center στα Windows Vista[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Windows Media Center στα Windows Vista περιλαμβάνει ένα επανασχεδιασμένο σύστημα μενού τις ικανότητες προβολής γραφικών του λειτουργικού συστήματος, καθώς επίσης και το λόγο πλευρών 16:9. Κάθε κουμπί στο κύριο μενού, που περιέχει διάφορα τμήματα όπως τη "Μουσική", τα "Βίντεο" και την "Τηλεόραση", πλαισιώνεται όταν το επιλέγετε και για κάθε επιλογή, εμφανίζεται ένα υπομενού σε οριζόντια διάταξη. Όταν κάνετε κλικ σε οποιαδήποτε επιλογή, οι καταχωρήσεις εμφανίζονται σε μια μορφή πλέγματος, με το κάθε στοιχείο να αναγνωρίζεται από το εξώφυλλο, εάν είναι μουσικό αρχείο ή μια μικρογραφία, εάν είναι εικόνα, ένα βίντεο ή ένα εγγεγραμμένο τηλεοπτικό πρόγραμμα και άλλες επιλογές, όπως διαφορετική προβολή των μουσικών αρχείων εάν επιλέγετε το "Μουσική", και όλα εμφανίζονται στην κορυφή του πλέγματος. Το πλέγμα προβάλλει τα στοιχεία, αναπτύσσεται οριζοντίως και τα επιλεγμένα στοιχεία μεγεθύνονται σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Άλλα χαρακτηριστικά του Windows Vista Media Center περιλαμβάνουν:

  • Υποστήριξη για διπλούς δέκτες τηλεόρασης*. Σε χώρες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, υπάρχει υποστήριξη για έναν μόνο δέκτη, εξαιτίας του ορίου για δύο δέκτες τηλεόρασης που επιβάλλεται σε άλλες χώρες.
  • Υποστήριξη για μέχρι και τέσσερις δέκτες*. Σε χώρες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, υπάρχει υποστήριξη για μέχρι και δύο δέκτες.
  • Υποστήριξη για DVD/MPEG-2.
  • Προσθήκη του κουμπιού Ταινίες και DVD, που παραθέτει σε λίστα όλες τις ταινίες που βρίσκονται στο σκληρό δίσκο και στο DVD.
  • Το κουμπί Εργασίες, που παρέχει πρόσβαση σε εργασίες, όπως την εγκατάσταση και την τροποποίηση μιας συσκευής επέκτασης.
  • Το περιβάλλον εργασίας είναι διάφανο πάνω από το βίντεο, εάν κάνετε περιήγηση στο περιβάλλον εργασίας και εκείνη τη στιγμή αναπαράγεται το βίντεο. Αυτό συμβαίνει μόνο με τα μενού της οθόνης Έναρξης και τον Οδηγό. Σε όλα τα άλλα μενού, το βίντεο εμφανίζεται σε ένα ορθογώνιο πλαίσιο στην κάτω αριστερή γωνία της οθόνης, πράγμα που συνέβαινε και σε προηγούμενες εκδόσεις του Windows Media Center.
  • Υποστήριξη για περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας (HD) και υποστήριξη για CableCARD*. Το Windows Media Center μπορεί επίσης ν αναπαράγει βίντεο υψηλής ευκρίνειας σε άλλες χώρες εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά δεν υποστηρίζει περιεχόμενο υψηλής ευκρίνειας, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επιπλέον, δεν υπάρχει υποστήριξη για ταινίες HD DVD ή Blu-Ray σε καμία χώρα.
  • Δυνατότητα για τη λειτουργία ψηφιακού δέκτη τηλεόρασης χωρίς την εγκατάσταση ενός αναλογικού δέκτη.
  • Νέο τμήμα "Αθλητικών", που παρέχει άμεση πρόσβαση σε αποτελέσματα αθλητικών, καθώς επίσης και ελεύθερη πρόσβαση σε παιχνίδια μέσω του διαδικτύου.*

Η Microsoft συνεργάστηκε με τη Fox Sports και τη NASCAR για να παρέχει αυτές τις υπηρεσίες.[1]

Σημειώστε ότι τα χαρακτηριστικά που βρίσκονται σε αστερίσκο (*) πιο πάνω ισχύουν μόνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Windows Media Center στα Windows 8 και 8.1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Windows 8 και Windows 8.1 το Windows Media Center μπορούσε να εγκατασταθεί μόνο στην έκδοση Pro με την αγορά του πακέτου αναβάθμισης «Media Center Pack».

Το Windows Media Center στα Windows 10[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2015 με την έκδοση των Windows 10, το Windows Media Center αποσύρθηκε. Σύμφωνα με την Microsoft η εφαρμογή αποσύρθηκε λόγω μειωμένης χρήσης. Όμως, πολλοί χρήστες των Windows διαμαρτυρήθηκαν για την αφαίρεση της εφαρμογής. Παρόλα αυτά υπάρχει ένας τρόπος να εγκατασταθεί το Windows Media Center στα Windows 10, ο οποίος είναι διαθέσιμος μέσα από την κοινότητα χρηστών των Windows.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «TV partnerships key to Vista's Windows Media Center». CBC. 9 Ιανουαρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]