Internet Explorer

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Windows Internet Explorer)
Internet Explorer
Ο Περιηγητής των Windows στα Windows 8.1.
Γενικά
Ημερ. Δημιουργίας16 Αύγουστος 1995
Είδοςπεριηγητής ιστού, ιδιόκτητο λογισμικό
Διανομή
ΈκδοσηmacOS : 5.2.3 (16 Ιουνίου 2003)[1]
Microsoft Windows : 11.0.1000 (13 Δεκέμβριος 2022)[2]
Microsoft Windows : 11 (8 Μάρτιος 2021)[3][4]
ΛειτουργικάMicrosoft Windows, macOS, Windows Phone, Windows Mobile, Unix
Αρχιτεκτονικήx86, x86_64, Αρχιτεκτονική ARM, SPARC, Microsoft Windows
Διαθέσιμο σεπολλαπλές γλώσσες, Αγγλικά, Ελληνικά, Γαλλικά
ΔιάδοχοςMicrosoft Edge
Ανάπτυξη
Υπευθ. ανάπτυξηςMicrosoft
Γραμμένο σεC++
ΚατάστασηΑνενεργό (15 Ιουνίου 2022[5])
Άδεια χρήσηςιδιόκτητη άδεια
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://support.microsoft.com/products/internet-explorer

Ο Windows Internet Explorer (προηγουμένως γνωστός ως Microsoft Internet Explorer και με συντομογραφία MSIE), με συντομογραφία IE, είναι μια σειρά γραφικών προγραμμάτων περιήγησης στο διαδίκτυο, που αναπτύχθηκε από τη Microsoft και είναι μέρος του λειτουργικού συστήματος Microsoft Windows, με αφετηρία το 1995. Είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο από το 1999, σε ποσοστό 95% του μεριδίου χρήσης μέσα στο 2002 και το 2003 με τον IE5 και τον IE6, αλλά με σταδιακή πτώση της χρήσης του από την κυκλοφορία του IE7.

Ο Internet Explorer πρωτοκυκλοφόρησε σαν πρόσθετο του Plus! for Windows 95. Οι επόμενες εκδόσεις διατίθενται ως δωρεάν στοιχεία λήψης και περιλαμβάνονται στις επισκευαστικές εκδόσεις OEM των Windows 95 και επόμενων εκδόσεων των Windows. Η πιο πρόσφατη έκδοση του προγράμματος είναι η 11, η οποία διατίθεται ως δωρεάν ενημέρωση για τα Windows 7 με Service Pack 1 και τον Windows Server 2008 R2 με Service Pack 1 και περιλαμβάνεται στα Windows 8.1 σε Metro UI και desktop και στα Windows 10 σε desktop. Στα Windows 10 υπάρχει επίσης ο Microsoft Edge σε Metro εφαρμογή. Μια ενσωματωμένη έκδοση OEM με την ονομασία Internet Explorer for Windows CE (IE CE) είναι επίσης διαθέσιμη για πλατφόρμες WinCE και βασίζεται προσωρινά στον IE6. Ένα άλλο πρόγραμμα περιήγησης για Windows CE/ Windows Mobile, γνωστό ως Internet Explorer Mobile, προέρχεται από διαφορετική βάση κώδικα και δεν πρέπει να συγχέεται με τις επιτραπέζιες εκδόσεις του προγράμματος.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ανάπτυξη του Internet Explorer ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1994 από τον Thomas Reardon και εν συνεχεία υπό την καθοδήγηση του Benjamin Slivka, με χρήση του πηγαίου κώδικα του Spyglass, Inc. Mosaic, ένα πρώιμο εμπορικό πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο. Στα τέλη του 1994, η Microsoft αδειοδοτήθηκε να εισπράττει τα έσοδα από το Spyglass Mosaic για τρεις μήνες συν ένα ποσοστό των εσόδων που δεν ανήκουν στη Microsoft. Αν και το όνομα έμοιαζε με το NCSA Mosaic, το οποίο ήταν το πρώτο δημοφιλές πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο, το Spyglass Mosaic ήταν σχεδόν άγνωστο και χρησιμοποίησε τον πηγαίο κώδικα του NCSA Mosaic με φειδώ.[6]

Η κυκλοφορία του Internet Explorer for Mac και του Internet Explorer for UNIX (το δεύτερο για χρήση μέσω του X Window System στο Solaris και του HP-UX), καθώς επίσης και παλαιότερες εκδόσεις του προγράμματος έχει διακοπεί. Μόνο η έκδοση για τα Windows παραμένει σε ενεργό ανάπτυξη. Επίσης, οι εκδόσεις Mac OS X και UNIX δεν υποστηρίζονται.

Στις 30 Μαρτίου 2015 το Internet Explorer αντικαταστάθηκε από το Microsoft Edge.

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έκδοση Εικονίδιο Περιγραφή
1 Η Έκδοση 1, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1995, ήταν μια τροποποιημένη έκδοση του Spyglass Mosaic. Περιλαμβανόταν στο Microsoft Plus! για τα Windows 95 και στην έκδοση OEM των Windows 95. Βρισκόταν στην κατηγορία Internet Jumpstart Kit του Plus!. [7]Η Έκδοση 1.5 κυκλοφόρησε αρκετούς μήνες μετά για τα Windows NT όπως 3.1 και υποστήριζε βασική εργασία με ιστοσελίδες.
2 Η Έκδοση 2.0 κυκλοφόρησε για τα Windows 95, τα Windows NT 3.5 και τα NT 4.0 το Νοέμβριο του 1995 (είχε προηγηθεί μια beta 2.0 τον Οκτώβριο). Παρείχε υποστήριξη για SSL, cookies, VRML και ομάδες ειδήσεων του διαδικτύου. Η Έκδοση 2 ήταν επίσης η πρώτη έκδοση για τα Windows 3.1 και το Macintosh System 7.0.1(PPC ή 68k) , αν και η έκδοση Mac κυκλοφόρησε στις αρχές του 1996. Η Έκδοση 2.1 για το Mac κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1996, παρόλο που αυτή τη φορά τα Windows άλλαζαν στην έκδοση 3.0.
3 Η Έκδοση 3, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1996, ήταν η πρώτη ευρέως χρησιμοποιούμενη έκδοση του Internet Explorer.Ήταν η πρώτη έκδοση που αναπτύχθηκε χωρίς τη χρήση του πηγαίου κώδικα της Spyglass (παρόλο που χρησιμοποιούσε την «τεχνολογία» της Spyglass κι έτσι, οι πληροφορίες χορήγησης αδειών από τη Spyglass παρέμειναν στην τεκμηρίωση του προγράμματος). Ο Internet Explorer 3 ήτα η πρώτη μεγάλη έκδοση προγράμματος περιήγησης στο διαδίκτυο με μερική υποστήριξη CSS. Κυκλοφόρησε στις 13 Αυγούστου του 1996 και υποστήριζε στοιχεία ActiveX, εφαρμογές Java, πολυμέσα και την πλατφόρμα PICS για μεταδεδομένα. Η Έκδοση 3 περιελάμβανε επίσης το Internet Mail and News, το NetMeeting, μια πρώιμη έκδοση του Βιβλίου διευθύνσεων των Windows και περιλαμβανόταν στο Windows 95 OSR 2. Η Έκδοση 3 ήταν η πρώτη έκδοση του Internet Explorer που έφερε και τα πρώτα στοιχεία ασφαλείας. Στους μήνες που ακολούθησαν, ένας αριθμός ευπαθειών ασφαλείας και απορρήτου βρέθηκαν από ερευνητές και χάκερς.
4 Η Έκδοση 4, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1997 εμβάθυνε τη σύνδεση μεταξύ του προγράμματος και του λειτουργικού συστήματος. Εγκαθιστώντας την έκδοση 4 στα Windows 95 ή στα Windows NT 4 και επιλέγοντας το «Windows Desktop Update», το πρόγραμμα άλλαζε εμφάνιση και έμοιαζε περισσότερο με ένα κοινό πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο. Η ενσωμάτωση όμως στα Windows, έδωσε αφορμή για διάφορες κριτικές (δείτε το United States v. Microsoft). Η επιλογή αυτή δεν ξαναεμφανίστηκε στις επόμενες εκδόσεις του προγράμματος, αλλά δεν ναφαιρούνταν από το σύστημα, εάν το πρόγραμμα είχε ήδη εγκατασταθεί. Ο Internet Explorer 4 υποστήριζε Πολιτική ομάδας, επιτρέποντας στις εταιρείες να τροποποιούν και να απενεργοποιούν δυνατότητες του προγράμματος. Το Internet Mail and News αντικαταστάθηκε από το Outlook Express και το Microsoft Chat και περιλαμβανόταν ένα βελτιωμένο NetMeeting. Αυτή η έκδοση περιλαμβανόταν επίσης στα Windows 98.
5 Η Έκδοση 5, που κυκλοφόρησε στις 18 Μαρτίου του 1999 και περιλαμβανόταν στα Windows 98 Second Edition και στο Office 2000, ήταν άλλη μια σημαντική έκδοση του προγράμματος, η οποία υποστήριζε κείμενο διπλής κατεύθυνσης, χαρακτήρες ruby, XML, XSL και τη δυνατότητα να γίνεται αποθήκευση των ιστοσελίδων σε μορφή MHTML. Ο IE5 περιλαμβανόταν στο Outlook Express 5. Επίσης, με την κυκλοφορία του Internet Explorer 5.0, η Microsoft κυκλοφόρησε την πρώτη έκδοση του XMLHttpRequest, «γεννώντας» το Ajax (αν και ο όρος «Ajax» δεν χρησιμοποιείτο μέχρι τότε).

Η Έκδοση 5.01, μια έκδοση επιδιόρθωσης, κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1999. Τα Windows 2000 περιλάμβαναν αυτή την έκδοση. Ακολούθησε η Έκδοση 5.5 τον Ιούλιο του 2000, με βελτιώσεις στην προεπισκόπηση εκτύπωσης, στα πρότυπα CSS και HTML και σε API προγραμματιστών. Αυτή η έκδοση περιλαμβανόταν στα Windows Me. Η Έκδοση 5.5 υποστήριζε επίσης κρυπτογράφηση 128-bit. Όμως, η Έκδοση 5 ήταν η τελευταία έκδοση για το Mac και το UNIX.

6 Η Έκδοση 6 κυκλοφόρησε στις 27 Αυγούστου του 2001, λίγους μήνες πριν από την κυκλοφορία των Windows XP. Αυτή η έκδοση περιλάμβανε βελτιώσεις DHTML, inline frames περιορισμένου περιεχομένου και μερική υποστήριξη CSS 1, DOM 1 και SMIL 2.0.[8] Η μηχανή MSXML ενημερώθηκε επίσης στην έκδοση 3.0. Άλλα νέα χαρακτηριστικά περιλάμβαναν μια νέα έκδοση του Internet Explorer Administration Kit (IEAK), μια γραμμή πολυμέσων, σύνδεση με τον Windows Messenger, αναφορά σφαλμάτων, αυτόματη ρύθμιση του μεγέθους των εικόνων, P3P και νέα εμφάνιση, που ακολουθούσε το στυλ «Luna"» των Windows XP. Το 2002, το πρωτόκολλοGopher απενεργοποιήθηκε και η υποστήριξή του μετατέθηκε στον Internet Explorer 7.[9]Το 6.0 SV1 ('6 SP2')[10] κυκλοφόρησε στις 6 Αυγούστου του 2004 για τα Windows XP SP2, επιδιόρθωνε διάφορα προβλήματα ασφαλείας και περιλάμβανε νέα κουμπιά στο περιβάλλον εργασίας.
7 Στις 15 Φεβρουαρίου του 2005, ο πρόεδρος της Microsoft Μπιλ Γκέιτς ανακοίνωσε ότι η νέα έκδοση του προγράμματος θα κυκλοφορούσε στο Συμβούλιο RSA 2005 στο Σαν Φρανσίσκο.[11] Ο Internet Explorer 7 διατίθεται μόνο για τα Windows XP SP2 και έπειτα και περιλαμβάνεται στον Windows Server 2003 SP1 και στα Windows Vista. Η πρώτη δοκιμαστική έκδοση του προγράμματος κυκλοφόρησε στις 27 Ιουλίου του 2005 για τεχνικό έλεγχο, η δεύτερη δοκιμαστική έκδοση στις 31 Ιανουαρίου του 2006 και η τελική δοκιμαστική έκδοση στις 18 Οκτωβρίου του 2006. Είναι αξιοσημείωτο ότι πριν από την κυκλοφορία του IE7, η Yahoo! κυκλοφόρησε μια δοκιμαστική έκδοση του Internet Explorer 7 που περιλάμβανε τη Yahoo! Toolbar και άλλες τροποποιήσεις της Yahoo!. Η Έκδοση 7 προστατεύει τους χρήστες απ’ το ψάρεμα καθώς επίσης και από κακόβουλο λογισμικό και υποστηρίζει πλήρως στοιχεία ελέγχου ActiveX και πλαίσια ασφαλείας, που δεν περιλαμβάνονταν προηγουμένως στα Windows[12] αυξάνοντάς την. Σε σύγκριση με προηγούμενες εκδόσεις του προγράμματος, τα στοιχεία ελέγχου ActiveX δεν υποστηρίζονται από την Εξερεύνηση των Windows Explorer, αλλά εκτελούνται με άλλη διαδικασία. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης επιδιορθώσεις, βελτιώσεις στην υποστήριξη των standards του ιστού, περιήγηση με καρτέλες με διαχείριση και προβολή καρτελών, ένα πλαίσιο αναζήτησης πολλαπλών μηχανών αναζήτησης, ένα πρόγραμμα ανάγνωσης τροφοδοσιών RSS, υποστήριξη IDN, και φίλτρο προστασίας από ηλεκτρονικό ψάρεμα. Στις 5 Οκτωβρίου του 2007, η Microsoft αφαίρεσε τον έλεγχο γνησιότητας του λειτουργικού συστήματος από το πρόγραμμα εγκατάστασης του Internet Explorer 7, το οποίο σημαίνει ότι όλες οι εκδόσεις των Windows, είτε περνούσαν τον έλεγχο προηγουμένως είτε όχι, μπορούν να τον εγκαταστήσουν.
8
Κύριο λήμμα: Internet Explorer 8

Τον Φεβρουάριο του 2008 η Microsoft κυκλοφόρησε μια ιδιωτική δοκιμαστική έκδοση του Internet Explorer 8 [13]. Στις 5 Μαρτίου κυκλοφόρησε η έκδοση Beta 1 του Internet Explorer 8, ενώ η δεύτερη δοκιμαστική έκδοση θα κυκλοφορήσει τον Αύγουστο[14]. Από το ιστολόγιο που βασίζεται σε συνέδρια MIX 2007, η υποστήριξη RSS, το CSS, το Ajax, τα microformats, περισσότερες επιλογές για την προσαρμογή του περιβάλλοντος εργασίας και βελτιωμένα εργαλεία ανάπτυξης περιλαμβάνονται στην έκδοση αυτή, ενώ η ασφάλεια βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα.[15] Η Microsoft έχει επενδύσει για βελτιωμένες προδιαγραφές CSS 2.1, καθώς επίσης και για αλλαγές στη διαλειτουργικότητα DOM ε άλλα προγράμματα περιήγησης στο διαδίκτυο.[15] Η λειτουργικότητα HasLayout θα περιοριστεί επίσης στον IE8.[16]

9
Κύριο λήμμα: Internet Explorer 9
10
Κύριο λήμμα: Internet Explorer 10
11
Κύριο λήμμα: Internet Explorer 11
Edge
Κύριο λήμμα: Microsoft Edge

Κριτική ασφαλείας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα μιας τοποθεσίας, που προσπαθεί να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό μέσω ενός στοιχείου ActiveX στον IE6

Ο Internet Explorer έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών επικρίσεων. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής κριτικής αφορά την αρχιτεκτονική ασφαλείας και τον βαθμό υποστήριξης των ανοιχτών προτύπων. Μεγάλο μέρος αυτής της κριτικής έχει να κάνει με προβλήματα σχετικά με την ασφάλεια. Μεγάλο μέρος των spyware, των adware και των ιών μέσω του διαδικτύου γίνεται διαθέσιμο με την εκμετάλλευση αυτών των προβλημάτων και των διαρροών στην αρχιτεκτονική ασφαλείας του Internet Explorer. Πολλές φορές, ο χρήστης ξεγελιέται και εγκαθιστά κακόβουλο λογισμικό εν αγνοία του.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αποκλεισμός αναδυόμενων παραθύρων στον Internet Explorer 7.

Ο Internet Explorer έχει σχεδιαστεί με σκοπό να προβάλλει το μεγαλύτερο φάσμα των ιστοσελίδων και να παρέχει συγκεκριμένες δυνατότητες μέσω του λειτουργικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του Microsoft Update.

Χρήση και προσβασιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Internet Explorer χρησιμοποιεί περιβάλλον εργασίας για πρότυπα FTP, με λειτουργίες παρόμοιες με εκείνες του Windows Explorer (όχι πάντα). Επίσης, δεν υποστηρίζεται το VBA. Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις του προγράμματος υποστηρίζουν τη λειτουργία του αποκλεισμού αναδυόμενων παραθύρων και την περιήγηση με καρτέλες, μια δυνατότητα κατά την οποία ο χρήστης μπορεί να προβάλλει πολλές ιστοσελίδες σε ένα παράθυρο του Internet Explorer.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Mactopia: Download: Internet Explorer 5.2.3 for Mac OS X». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μάρτιος 2004. 
  2. «Microsoft Update-Katalog». Ανακτήθηκε στις 5 Δεκέμβριος 2020. 
  3. «Microsoft Update-Katalog». Ανακτήθηκε στις 3 Αύγουστος 2023. 
  4. «KB5019958: Kumulatives Sicherheitsupdate für Internet Explorer: 8. November 2022». 8 Νοέμβριος 2022. Ανακτήθηκε στις 3 Αύγουστος 2023. 
  5. «Web-Browser von Microsoft – Der Internet Explorer geht in Rente». Von Marcus Schuler, ARD-Studio Los AngelesVor mehr als 25 Jahren ließ Microsoft seinen Internet Explorer das Licht der Welt erblicken. Am 15. Juni 2022 ist für den veralteten und als wenig sicher geltenden Webbrowser endgültig Schluss. Das gab Microsoft-Managerin Aleks Lopez bekannt. 
  6. Eric Sink (12 Μαΐου 2005). «Μνήμες από τις μάχες των προγραμμάτων περιήγησης στο διαδίκτυο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2008. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2006. 
  7. The History of Internet Explorer
  8. «Τα επίπεδα SMIL και τα Microsoft Internet Explorer 6, 7 και 8». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Ιουνίου 2007. Ανακτήθηκε στις 27 Μαΐου 2007. 
  9. «Χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης στο διαδίκτυο για την πρόσβαση στο χώρο του gopher». Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2007. 
  10. SV1 σημαίνει «Security Version 1», που αναφέρεται στις βελτιώσεις ασφαλείας της έκδοσης αυτής [1]. Αυτή η έκδοση του Internet Explorer είναι ευρέως γνωστή ως IE6 SP2, εννοώντας ότι περιλαμβάνεται στο Service Pack 2 των Windows XP, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σύγχυση σε σχέση με τον Windows Server 2003, που έχει την ίδια λειτουργικότητα με το SP1.
  11. «Ο Γκέιτς τονίζει πρόοδο στην ασφάλεια. Καινοτόμα βήματα». 12 Μαΐου 2005. 
  12. «Άρθρο που σχετίζεται με την ενσωμάτωση του Internet Explorer 7 στα Windows». 24 Μαρτίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2008. 
  13. Σχετικά με την ιδιωτική δοκιμαστική έκδοση του IE8
  14. «Ο ΙΕ8 Beta 2 έρχεται τον Αύγουστο». Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2008. 
  15. 15,0 15,1 «Η Microsoft παρουσιάζει το σχέδιο για τον IE 8». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 11 Μαΐου 2007. 
  16. Markus. «RE: FW: Ιστολόγιο του IE: Internet Explorer 8 και Acid2: Milestone». W3C Mailing List. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]