Turbo

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Turbo
Στούντιο άλμπουμ από Judas Priest
Κυκλοφόρησε14 Απριλίου 1986
ΗχογραφήθηκεΙούνιος - Δεκέμβριος 1985 στις Μπαχάμες
Μουσικό είδοςHeavy Metal
Διάρκεια50:11
ΠαραγωγόςΤομ Άλομ
ΔισκογραφικήColumbia Records
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Judas Priest)
Defenders of the Faith
(1984)
Turbo
(1986)
Priest...Live!
(1987)

Turbo είναι ο τίτλος του δέκατου δίσκου του χέβι μέταλ συγκροτήματος Judas Priest, ο οποίος κυκλοφόρησε τoν Απρίλιο του 1986 μέσω της "Columbia Records". Το 2001, το άλμπουμ επανεκδόθηκεσε έκδοση CD από την "Columbia" με δύο επιπλέον κομμάτια, το ακυκλοφόρητο "All Fired Up" και το "Locked In" από την εμφάνιση τους στο Σεντ Λούις, στις 23 Μαΐου 1986.

Ιστορία του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μάιο του 1985, το συγκρότημα ηχογράφησε ντέμο για τον επόμενο δίσκο του στα "Chaton Studios", ενώ στις 20 και 21 του μήνα ο Ρομπ Χάλφορντ ηχογράφησε το τραγούδι "Stars" μαζί με άλλους μουσικούς του είδους για το φιλανθρωπικό "Hear 'n' Aid" του Ρόνι Τζέιμς Ντίο. Επίσης, εκείνο το μήνα ο κιθαρίστας των Black Sabbath, Τόνι Αϊόμι, ξεκίνησε τις ηχογραφήσεις για το δίσκο "The Seventh Star" και λόγω έλλειψης τραγουδιστή, η αρχική σκέψη ήταν να συμμετάσχουν ως γκεστ διάφορα μεγάλα ονόματα της χαρντ ροκ σκηνής όπως ο Ντέιβιντ Κόβερντεϊλ, ο Ρόμπερτ Πλαντ, ο Γκλεν Χιούζ και ο Ρομπ Χάλφορντ. Τελικά, τα φωνητικά ανέλαβε αποκλειστικά ο Χιούζ.
Οι Judas Priest είχαν σαν σκοπό την ηχογράφηση ενός διπλού ζωντανού δίσκου, αλλά λόγω της επερχόμενης δέκατης επετείου τους, αποφασίστηκε να κυκλοφορήσουν ένα στούντιο άλμπουμ πριν προχωρήσουν με εκείνη τη σκέψη. Το καλοκαίρι του 1985, το συγκρότημα μετέβη στα "Compass Point Studios" του Νασσάου στις Μπαχάμες, με παραγωγό τον Τομ Άλομ και μηχανικό ήχου τον Μπιλ Ντούλι.
Τα αρχικά σχέδια περιελάμβαναν την κυκλοφορία ενός διπλού δίσκου με την ονομασία "Twin Turbos", αλλά η εταιρεία αρνήθηκε με αποτέλεσμα τραγούδια τα οποία έμειναν εκτός δίσκου να κυκλοφορήσουν με το "Ram it Down", το 1988. Το συγκρότημα πειραματίστηκε με τεχνολογικά αναβαθμισμένους ήχους, γεγονός που αποτέλεσε νεωτερισμό για το χέβι μέταλ, αλλά κατακρίθηκε από τους φανατικούς οπαδούς τους. Στο δίσκο συμμετείχε και ο Τζεφ Μάρτιν των Surgical Steel, ο οποίος έκανε δεύτερα φωνητικά στο τραγούδι "Wild Nights, Hot & Crazy Days".
Παρ' όλη τη δημοσιότητα του συγκροτήματος, ο Χάλφορντ αντιμετώπιζε προβλήματα κατάθλιψης, με αποτέλεσμα μετά από μία πρόβα το Νοέμβριο του 1985 να πάρει υπερβολική δόση παυσίπονων, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει η ζωή του. Τα προβλήματα εθισμού στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά οδήγησαν τον τραγουδιστή του συγκροτήματος στην αποτοξίνωση, στις αρχές του 1986.
Το άλμπουμ κυκλοφόρησε στα μέσα Απριλίου του 1986 και ανέβηκε στο # 17 του Billboard, παραμένοντας στους καταλόγους επιτυχιών για 36 εβδομάδες, με αποτέλεσμα δύο μήνες μετά την αρχική του κυκλοφορία να βραβευθεί ως χρυσό και το 1989 ως πλατινένιο. Παρ' όλα αυτά, η επιτυχία του δίσκου στην Ευρώπη δεν ήταν ανάλογη λόγω της αλλαγής του ήχου των Judas Priest.
Η περιοδεία για την προώθηση του δίσκου ξεκίνησε στις 2 Μαΐου 1986 από την Αλμπουκέρκη και στο set list του συγκροτήματος συμπεριλήφθηκαν από το "Turbo" τα τραγούδια "Out In The Cold", "Locked In", "Rock You All Around The World", "Turbo Lover" και "Parental Guidance". Οι Judas Priest έδωσαν 37 συναυλίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, πριν μεταβούν στον Καναδά με τους Bon Jovi να ανοίγουν τις εμφανίσεις τους, από τις 14 μέχρι τις 25 Ιουλίου. Στη συνέχεια έδωσαν άλλες 19 συναυλίες στη Βόρεια Αμερική μαζί με τους Krokus, πριν μεταβούν στην Ευρώπη για 23 εμφανίσεις το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 1986. Η περιοδεία τελείωσε με έξι εμφανίσεις στην Ιαπωνία και άλλη μία στη Χαβάη, τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς.

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Turbo Lover (Halford, Tipton, Downing) - 5:33
2. Locked In (Halford, Tipton, Downing) - 4:19
3. Private Property (Halford, Tipton, Downing) - 4:29
4. Parental Guidance (Halford, Tipton, Downing) - 3:25
5. Rock You All Around the World (Halford, Tipton, Downing) - 3:37
6. Out in the Cold (Halford, Tipton, Downing) - 6:27
7. Wild Nights, Hot & Crazy Days (Halford, Tipton, Downing) - 4:39
8. Hot for Love (Halford, Tipton, Downing) - 4:12
9. Reckless (Halford, Tipton, Downing) - 4:12

Θέσεις τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Turbo (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 14 Απριλίου 1986

Χώρα Θέση
Σουηδία 10
Νορβηγία 13
Ηνωμένες Πολιτείες 17
Ελβετία 26
Γερμανία 28
Ηνωμένο Βασίλειο 33
Καναδάς 37

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Turbo (άλμπουμ)
Ηνωμένες Πολιτείες (RIAA Certification): Πλατινένιος
Καναδάς (CRIA Certification): Πλατινένιος

Μέλη των Judas Priest[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύνθεση του συγκροτήματος κατά την ηχογράφηση του "Turbo" είχε την εξής μορφή:
Ρομπ Χάλφορντ - φωνητικά
Γκλεν Τίπτον - κιθάρα
Κ.Κ. Ντάουνινγκ - κιθάρα
Ίαν Χιλ - μπάσο
Ντέιβ Χόλαντ - τύμπανα

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]